Ο  Υπουργός Εσωτερικών πριν τις Προεδρικές Εκλογές, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από την εφημερίδα μας, διαβεβαίωνε από τη μεσημβρινή εκπομπή του Sigma ότι δεν θα ενέκρινε τη μίσθωση

Παραδοχή του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την παραχώρηση τουρκοκυπριακού τεμαχίου γης στη Λάρνακα στην οικογένεια ηγετικού επαρχιακού στελέχους του ΔΗΣΥ υπήρξε χθες. Ταυτόχρονα υπήρξε παραδοχή ότι το ίδιο τεμάχιο ζητήθηκε από πρόσφυγα αλλά απορρίφθηκε, αποφάσεις που επιχειρήθηκε να δικαιολογηθούν με ανυπόστατα επιχειρήματα. Απαντώντας στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας, η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών παραδέχθηκε με ανακοίνωση ότι το τμήμα του τεμαχίου δόθηκε με εκμίσθωση στον Μιχάλη Μανώλη, ο οποίος είναι γιος του Επαρχιακού Γραμματέα του ΔΗΣΥ Λάρνακας και μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, Θεολόγου Μανώλη. Ο κ. Μανώλη, αξίζει να σημειωθεί, είναι στέλεχος το οποίο ανήκει στο πολύ στενό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο παρουσιάζει τις τεχνοκρατικές διαδικασίες για να εμφανίσει ως νομότυπη την εκμίσθωση χωρίς να απαντά στο τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα που εγείρεται από τη στιγμή που το Υπουργείο είχε αρνηθεί την παραχώρηση του ίδιου τεμαχίου σε πρόσφυγα.

Η δικαιολογία της Υπηρεσίας είναι ότι η αίτηση του πρόσφυγα αφορούσε χρήσεις εκτός προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας, κάτι που διαψεύδεται από τα πρακτικά των συνεδριάσεων εξέτασης της αίτησης σε διοικητικό επίπεδο τα οποία αποδεικνύουν ότι ο αιτητής Λεωνίδας Λεωνίδου είχε κληθεί να προωθήσει την αίτησή του με διαδικασία παρέκκλισης.

Επίσης, το ανυπόστατο των δικαιολογιών του Υπουργείου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Λεωνίδας Λεωνίδου δεν ήταν ο μοναδικός πρόσφυγας που είχε ζητήσει το ακίνητο πριν το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αφού είχε προηγηθεί η αίτηση του Παναγιώτη Σιοπαχά, η οποία επίσης είχε απορριφθεί χωρίς καμία αναφορά στο Τοπικό Σχέδιο αλλά με παραπομπή στην αλλαγή πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Χωρίς απάντηση έμεινε επίσης από το Υπουργείο το εξής ερώτημα:

Τι άλλαξε από τις 12 Ιανουαρίου 2018 όταν ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από την εφημερίδα μας, διαβεβαίωνε από τη μεσημβρινή εκπομπή του Sigma ότι δεν θα ενέκρινε τη μίσθωση;

 

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, στον κ. Μανώλη δόθηκαν 1.800 τετραγωνικά μέτρα από τα συνολικά 22.204 τ.μ. του τεμαχίου με το αιτιολογικό ότι η ανάπτυξη (γυμναστήριο) είναι συμβατή με το Τοπικό Σχέδιο, καθώς και ότι ο αιτητής είναι αθλητής παγκόσμιας εμβέλειας κατά την έκφραση του Υπουργείου!

Το ΑΚΕΛ κατήγγειλε την κυβέρνηση για άλλη μια υπόθεση προνομιακής μεταχείρισης για τους φίλους και τους γνωστούς του Προεδρικού και του ΔΗΣΥ. «Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού έχει μετατρέψει σε επιστήμη την ημετεροκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει πειστικές απαντήσεις όχι προς το ΑΚΕΛ, αλλά προς την κοινωνία για τα συγκεκριμένα καυτά ερωτήματα που δημιουργούνται. Για την υπόθεση είχαν κινηθεί διαδικασίες έρευνας και από την Ελεγκτική Υπηρεσία με την αποκάλυψη του σκανδάλου τον Ιανουάριο του 2018 από την εφημερίδα μας. Ενόψει της τελικής παραχώρησης του τεμαχίου, λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δήλωσε στη “Χ” ότι η έρευνα που είχε εξαγγελθεί πέρσι είχε τερματιστεί έπειτα από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν θα εγκρινόταν η αίτηση.

Με τα νέα δεδομένα, όπως ανέφερε λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ανάλογα με τις οδηγίες του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενδεχομένως να ανοίξει και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης.

Τάσος Περδίος

Λάρνακα: T/κ προνομιακό φιλέτο στον γιο του Επαρχιακού Γραμματέα του ΔΗΣΥ

 

Λάρνακα: T/κ προνομιακό φιλέτο στον γιο του Επαρχιακού Γραμματέα του ΔΗΣΥ