Λάρνακα: Εκτός κινδύνου Seveso η περιοχή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών μετά την μετακίνηση των εταιρειών

Έλα στο Google News

Νοέμβρη του 2021 η προθεσμία για μετακίνηση των εταιρειών υγραερίου

 

Εκτός της περιοχής κινδύνου Seveso έχει τεθεί η περιοχή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στη Λάρνακα μετά τη μετακίνηση των αποθηκευτικών χώρων υγρών καυσίμων. Η πορεία των εργασιών υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου παρουσιάστηκε λεπτομερώς την περασμένη Παρασκευή 9 Ιουλίου σε εκδήλωση στο αναπαλαιωμένο κτίριο του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (Πρώην Λέσχη Λάρνακας) από τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, ο οποίος αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στο ιστορικό και τις ενέργειες που έγιναν για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο, μερικούς μήνες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο κ. Βύρας σημείωσε ότι όλες οι εταιρείες υγρών καυσίμων έχουν μεταφέρει τη λειτουργία του στο Βασιλικό και ως εκ τούτου η περιοχή των εγκαταστάσεων πλέον έχει αποχαρακτηριστεί από την οδηγία Seveso. Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ασφάλτου στο χώρο των πρώην διυλιστηρίων, ανέφερε ότι στις 30 Ιουνίου 2021 έχουν τερματιστεί όλες οι εργασίες και η ΚΕΤΑΠ ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία καθαρισμού των δεξαμενών από τα υπολείμματα ασφάλτου. Παράλληλα, έχει προχωρήσει με προκήρυξη προσφορών και εξεύρεση εργολάβου για την κατεδάφιση των δεξαμενών που παραμένουν το χώρο.

Σε ό,τι αφορά στο υγραέριο που έπεται χρονικά των υγρών καυσίμων, ο δήμαρχος σημείωσε ότι έχουν ξεπεραστεί τα τελευταία εμπόδια και άνοιξε ο δρόμος για τη μετακόμιση και αυτών των εγκαταστάσεων.

Σημαντική εξέλιξη, όπως είπε, αποτελεί το γεγονός ότι η Εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την κοινοπραξία VLPG λύνοντας ουσιαστικά τα πρόβλημα από πού θα συνεχίζονταν οι εργασίες της ΕΛΠΕ, αφού ακόμη δεν έχουν αρχίσει εργασίες δημιουργίας των δικών τους ιδιόκτητων βάσεων στο Βασιλικό. Σημειώνεται ότι σε επί τόπου επίσκεψη στο χώρο της νέας κοινοπραξίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο της VLPG ανέλυσε τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στην πλήρη μετακίνηση του υγραερίου. Ως καταληκτική ημερομηνία του τερματισμού λειτουργίας και μεταφορά όλων των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, εκτός απροόπτου, δόθηκε ο Νοέμβριος του 2021.

Ο δημοτικός μηχανικός Ανδρέα Καρακαστάνης ακολούθως παρουσίασε το Σχέδιο Περιοχής πρώην Διυλιστηρίων στην αστική περιοχή των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών.

Όπως είπε, το Σχέδιο Περιοχής εισάγει μοντέρνες μεθόδους ενεργής πολεοδομίας, όπως αστικό αναδασμό, οικογειτονιές, πολυλειτουργικότητα και προωθεί την αειφορία, τη βιώσιμη κινητικότητα και την κυκλική οικονομία κάτω από την ομπρέλα της ολοκληρωμένης Αστικής Αναζωογόνησης που περικλείει περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, πολιτιστικές και άλλες παραμέτρους.

Τα προτεινόμενα έργα, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία Αστικής Πλατείας στα όρια της επαφής του Κεντρικού Πολυλειτουργικού Πυρήνα με τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας και η δημιουργία επίχωσης με μορφή εκτεταμένου δημόσιου γραμμικού πάρκου σε όλο το παραλιακό μέτωπο.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.