Λάρνακα: Έντονη δυσοσμία από τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων

Συνάντηση με Υπ. Γεωργίας για δυσοσμία ζητούν Λάρνακα, Αραδίππου, Δρομολαξιά

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρο Ξενοφώντος, ζητούν οι δήμαρχοι Αραδίππου, Λάρνακας και Δρομολαξιάς Μενεού με στόχο να επιλυθεί το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και κοινότητες της επαρχίας από την έντονη δυσοσμία που υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες από τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων και τη χρήση τους στα χωράφια.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες οι Ευάγγελος Ευαγγελίδης, Ανδρέας Βύρας και Κύπρος Ανδρονίκου στο δημαρχείο Αραδίππου, όπου εκτός από το θέμα της δυσοσμίας από τις κτηνοτροφικές μονάδες, συζητήθηκε και το θέμα του ΧΥΤΥ Κόσιης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι «ετοιμάστηκε ένα έγγραφο με πέντε εισηγήσεις οι οποίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι εφαρμόσιμες, δεν χρειάζονται εκατομμύρια ή αλλαγές νομοθεσιών και αν υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση, είναι εισηγήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα». Ο δήμαρχος Μενεού- Δρομολαξιάς, Κύπρος Ανδρονίκου, είπε ότι «τις συγκεκριμένες εισηγήσεις τις έχουμε θέσει ξανά στο Τμήμα Περιβάλλοντος, χωρίς ανταπόκριση».

Συγκεκριμένα, οι τρεις δήμαρχοι ζητούν καθορισμό της περιόδου εναπόθεσης των κτηνοτροφικών αποβλήτων σε συγκεκριμένη περίοδο και όχι οποτεδήποτε βολεύει τον κάθε κτηνοτρόφο και εξασφάλιση άδειας από την τοπική Αρχή για το χώρο και χρόνο που θα γίνει η τοποθέτηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Ζητούν επίσης άμεση ανάδευση και ενσωμάτωση της κοπριάς στο έδαφος καθώς και επιτόπιο έλεγχο από λειτουργό της τοπικής Αρχής και έλεγχο των κτηνοτροφικών μονάδων από την αρμόδια Αρχή για εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν για την αποθήκευση των κτηνοτροφικών αποβλήτων στις  μονάδες και ιδιαίτερα για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

Τέλος, ζητείται «οικονομική ενίσχυση των τοπικών Αρχών από το Υπουργείο Γεωργίας για εξασφάλιση του προσωπικού για τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες».

Για το θέμα της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης ο δήμαρχος Αραδίππου και πρόεδρος του Συμβουλίου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, είπε πως «αυτό το διάστημα ετοιμάζονται οι προσφορές για τη νέα μέθοδο διαχείρισης των σκυβάλων στη Μονάδα».

Μέχρι σήμερα η μέθοδος ήταν ενταφιασμός ποσότητας σκυβάλων και η επεξεργασία, είπε, και πρόσθεσε πως «αναμένεται να ξεκινήσει νέα μέθοδος διαχείρισής τους και μελετητές θα μας συμβουλεύσουν ποια ή ποιες μεθόδους να ακολουθήσουμε, δηλαδή εάν τα σκύβαλα θα γίνονται καύσιμος ύλη, ενέργεια, ή και τα δύο». Πρόσθεσε ότι συνολικά ο ΟΕΔΑ Κόσιης διαχειρίζεται περίπου 280 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών το χρόνο και από τις τρεις επαρχίες, μεγάλο μέρος των οποίων πηγαίνει προς ενταφιασμό δεδομένου ότι η Μονάδα δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy