Λάρνακα: Έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις για τους κυματοθραύστες

Ανεφάρμοστες οι εξαγγελίες για έναρξη εργασιών στις αρχές του 2021

Ανεφάρμοστες, όπως εξαρχής ήταν φανερό, αποδείχθηκαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για έναρξη εργασιών κατασκευής κυματοθραυστών στις παραλιακές περιοχές Περβολιών και Ορόκλινης στις αρχές του 2021. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον Υπουργό Μεταφορών και Έργων οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου και Αννίτα Δημητρίου, σχετικά με έργα της επαρχίας Λάρνακας. Όπως δημοσιοποίησαν οι βουλευτές, ο Γιάννης Καρούσος τούς ενημέρωσε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την ανάθεση της προσφοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενδεχομένως να μη γίνει εφικτή η έναρξη εργασιών ούτε εντός του πρώτου εξαμήνου του χρόνου, ενώ ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα έργα θα ξεκινούσαν στις αρχές του 2021.

Οι δύο τοπικές Αρχές αναμένουν πώς και πώς την υλοποίηση ενός έργου που θα βάλει φραγμό στο τεράστιο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, το οποίο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση σημαίνει πολύ απλά περισσότερη διάβρωση και ζημιά στις ακτές.

Όπως προβλέπει η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον κόλπο Περβολιών θα κατασκευαστούν εννέα ίσαλοι κυματοθραύστες, παράλληλοι προς την ακτή, σε απόσταση 250 μέτρων από την ακτογραμμή. Οι κυματοθραύστες σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν δύο χιλιόμετρα παραλιακού μετώπου και θα κοστίσουν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ.

Στον κόλπο Ορόκλινης θα κατασκευαστούν επτά ίσαλοι κυματοθραύστες, παράλληλοι προς την ακτή, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την ακτογραμμή, οι οποίοι θα παράσχουν προστασία σε 1,2 χλμ παραλιακού μετώπου. Παράλληλα, προβλέπεται η κατεδάφιση του υφιστάμενου προβόλου μπροστά από το ξενοδοχείο LeBay και η ανύψωση των τριών υφιστάμενων κυματοθραυστών στα ανατολικά. Η δαπάνη υπολογίζεται στα 4,5 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

 

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για την προστασία των παραλιακών μετώπων από το ακρωτήριο Δόλος μέχρι τις εκβολές του ποταμού Τρέμιθου και από το ακρωτήριο Κίτι μέχρι την περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας.

Τα έργα αυτά αφορούν ολοκλήρωση της μελέτης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία συνολικά 15 κυματοθραυστών στον κόλπο των Περβολιών και 14 κυματοθραυστών στον κόλπο της Λάρνακας.

 

Το πρόβλημα της διάβρωσης επηρεάζει σχεδόν ολόκληρη την ακτογραμμή της επαρχίας Λάρνακας ξεκινώντας από το Ζύγι και φτάνοντας μέχρι την Πύλα. Για την ακρίβεια όμως, τα μέτωπα τα οποία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τρία: το μέτωπο των Περβολιών, το οποίο χωρίζεται σε δύο υποπεριοχές και το μέτωπο της Ορόκλινης.

Για τις δύο περιοχές έχουν γίνει δύο μελέτες από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατόπιν ανάθεσης σύμβασης συμβούλων από το Υπουργείο Μεταφορών και Έργων. Από όσα προβλέπουν οι ακτομηχανικές μελέτες όμως, έχουν γίνει μόνο τμήματα, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνο δεν έχει λύσει το πρόβλημα, αλλά το έχει επιδεινώσει.

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΕΡΒΟΛΙΑ

 

Η μελέτη για την ακτογραμμή Περβολιών αφορά συγκεκριμένα στην υποπεριοχή από τον Φάρο των Περβολιών μέχρι το σημείο όπου εκβάλλει ο ποταμός Τρέμιθος στην περιοχή Σοφτάδων, μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων. Προβλέπει την κατασκευή 15 κυματοθραυστών, από τους οποίους έχουν κατασκευαστεί μόνο οι 6, οι οποίοι παραδόθηκαν το καλοκαίρι του 2018. Τώρα θα κατασκευαστούν οι υπόλοιποι 9 κυματοθραύστες στο τμήμα από τον Φάρο μέχρι τον Τρέμιθο.

Στην ακτή της Ορόκλινης υπολογίζεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χαθεί άλλα δύο μέτρα ανεβάζοντας το συνολικό πλάτος καταποντισμένης παραλίας στα 25 μέτρα!

Η μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου χωρίζει το μέτωπο εκείνο σε τρεις υποπεριοχές: την υποπεριοχή 1, η οποία εκτείνεται από το ανατολικό όριο του λιμανιού Λάρνακας μέχρι και τα διοικητικά όρια Λάρνακας – Ορόκλινης, μήκους τριών περίπου χιλιομέτρων, την υποπεριοχή 2, η οποία εκτείνεται από τα

όρια Λάρνακας – Ορόκλινης μέχρι τον κάθετο κυματοθραύστη του ξενοδοχείου Λένιος (LeBay) στα ανατολικά και την υποπεριοχή 3, η οποία καλύπτει το τμήμα από τον κάθετο κυματοθραύστη πίσω από το ξενοδοχείο Lebay στα δυτικά μέχρι τα όρια της κοινότητας Ορόκλινης με την Πύλα στα ανατολικά.

Για το πρώτο τμήμα που βρίσκεται σε όρια Λάρνακας έχουν ήδη κατασκευαστεί οι 5 κυματοθραύστες που πρότεινε η μελέτη. Εκκρεμεί όμως η κατασκευή 7 κυματοθραυστών στο δεύτερο τμήμα στην Ορόκλινη και 2 κυματοθραυστών στο τρίτο τμήμα στην Πύλα.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.