Λάρνακα: «Φεύγουν οι δεξαμενές μέχρι 30 Ιουνίου 2021 ή βάζουμε λουκέτο»

Τελεσίγραφο δημάρχου και Δημ. Συμβουλίου Λάρνακας στις εταιρείες υγραερίου

Τελεσίγραφο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 έδωσε χθες ο δήμαρχος Λάρνακας στις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου για να ολοκληρώσουν τη μετακίνησή τους στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό. Μεταφέροντας σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, ο Ανδρέας Βύρας προειδοποίησε δημοσίως τις εταιρείες ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και να μετακομίσουν στο Βασιλικό.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Λάρνακας θα βάλει λουκέτο στις εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας και νομικά αλλά και πολιτικά μέσα. Μιλώντας σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Βύρας ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν οι εταιρείες, ο δήμος θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα ως Πολεοδομική Αρχή για να τερματίσει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αλλά δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και πολιτικά μέσα αποκλείοντας τις εισόδους των εγκαταστάσεων.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά προειδοποίησε, εάν παραστεί ανάγκη, θα χρησιμοποιηθούν ακόμα και τα σκυβαλοφόρα οχήματα του δήμου για να αποκλειστούν οι είσοδοι στις 30 Ιουνίου 2021! Το τελεσίγραφο απευθύνεται κυρίως στις τέσσερις εταιρείες υγραερίου αφού τα υγρά καύσιμα έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά ήδη μετακινηθεί στο Βασιλικό, αλλά αφορά και στις εγκαταστάσεις ασφάλτου. Όπως εξήγησε ο κ. Βύρας, η 30ή Ιουνίου 2021 συνιστά παράταση έξι μηνών από το χρονοδιάγραμμα των εταιρειών υγραερίου, που θεωρείται λογική και δικαιολογημένη παράταση με τα σημερινά δεδομένα. Από εκεί και πέρα όμως, όπως κατέστησε σαφές, έχουν εκλείψει οι δικαιολογίες αφού πλέον υπάρχουν λύσεις για να εγκατασταθούν οι εταιρείες στην περιοχή Βασιλικού και δεν υφίσταται το επιχείρημα ότι θα στερηθεί ο τόπος από καύσιμα ή υγραέριο. Ως εκ τούτου, επανέλαβε με έντονο ύφος, οποιαδήποτε καθυστέρηση πέραν της 30ής Ιουνίου 2021 δεν είναι αποδεκτή.

Ο κ. Βύρας σημείωσε ότι το τελεσίγραφο του δήμου συζητήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στις 31 Αυγούστου και ο Πρόεδρος συμφώνησε με αυτή τη θέση. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα κοινοποιηθεί και γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικά τμήματα και στις ίδιες τις εταιρείες στο… γήπεδο των οποίων βρίσκεται πλέον η μπάλα. Σε ό,τι αφορά στις αποθήκες ασφάλτου, ο δήμαρχος απηύθυνε την προειδοποίησή του κυρίως προς το κράτος αφού οι αποθήκες βρίσκονται στο χώρο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών. Όπως ξεκαθάρισε ο Α. Βύρας, εάν το κράτος δεν μεταφέρει τις εγκαταστάσεις ασφάλτου σε άλλο χώρο το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, ο δήμος θα ενεργοποιήσει επίσης όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεσή του για να τερματίσει μονομερώς τη λειτουργία των ασφαλτικών εγκαταστάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.