Λάρνακα: Κλείνει ο πρώτος και ανοίγει ο δεύτερος κύκλος έργων

Το τέμενος Ζουχουρί ανοίγει το δρόμο για τα επόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια

Με 100% επιτυχία κλείνει τον πρώτο κύκλο ωρίμανσης και υλοποίησης έργων με ευρωπαϊκά κονδύλια ο Δήμος Λάρνακας μετά την ανακοίνωση της υπογραφής συμβολαίου για τη μερική ανάπλαση του τεμένους Ζουχουρί.

Το συμβόλαιο υπογράφηκε την περασμένη Τετάρτη 8 Ιουλίου και τα έργα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη με χρονοδιάγραμμα 18 μηνών και αναμενόμενη ολοκλήρωση περί τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2022. Με το έργο «Ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί» κλείνει ο πρώτος κύκλος των έξι έργων ο οποίος ξεκίνησε με την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και συνεχίστηκε με τη νέα Δημοτική Αγορά, το Κοινοτικό Κέντρο, την αναπαλαίωση της Λέσχης και τα έργα σε δρόμους του κέντρου μαζί με υποδομές ΑΜεΑ. Το Ζουχουρί θα κοστίσει περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ, κονδύλι που συμπληρώνει την άντληση περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ από την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
108056332 1366800966862944 4924147557510441207 n
Ανακοινώνοντας την υπογραφή του συμβολαίου, ο Δήμος Λάρνακας σημείωσε ότι το Ζουχουρί σηματοδοτεί μεν την ολοκλήρωση ενός κύκλου, αλλά ο προγραμματισμός δεν σταματά εδώ αφού έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων που εμπίπτουν μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, τα οποία ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τροχιοδρομήσει.

Ορισμένα από αυτά μάλιστα θα αποτελέσουν άμεση συνέχεια έργων που εκτελέστηκαν στην πρώτη φάση, όπως η ολοκλήρωση της οδού Ερμού με υποδομές ΑΜεΑ αλλά και η οδός Ζήνωνος Κιτιέως, έργο για το οποίο θα προκηρυχθούν οι προσφορές αμέσως μετά την έγκριση της Επιτροπής Προσφορών. Επίσης στον κατάλογο των νέων έργων είναι και το ίδιο το τέμενος Ζουχουρί και η ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης του ιστορικού μνημείου της πόλης με αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του συγκροτήματος Ζουχουρί και της Λαϊκής Γειτονιάς, ένα έργο που αποτελεί φυσική συνέχεια των δύο έργων της παρούσας περιόδου, μέσω των οποίων θα γίνει ανάπλαση του δρόμου της Κλεάνθη Καλογερά και διαμόρφωσή του για ΑΜεΑ, ενώ θα γίνει ανάπλαση της εσωτερικής αυλής του Ζουχουρί και αποκατάσταση των εσωτερικών όψεων.

Ανάμεσα στα νέα έργα είναι επίσης το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα, το οποίο θα δημιουργηθεί στο χώρο των πρώην κατοικιών του Επάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή και η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου.

Στον προγραμματισμό συγκαταλέγονται επίσης τα εξής:

– Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Λεωφόρου Αθηνών στην παραλία των Φοινικούδων με σχεδιασμό του μετώπου από τα όρια των κτιρίων μέχρι τη θάλασσα. Το έργο θα περιλαμβάνει το χώρο πυρόσβεσης, το χώρο εστίασης, τα πεζοδρόμια και την παραλία.
– Ανάπλαση των Πλατειών Αλκής και Ακρόπολης. Οι πλατείες είναι δύο όμορα κομβικά σημεία της πόλης εκτός της κεντρικής εμπορικής περιοχής και η αναβάθμισή τους θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των περιοχών.
– Ανάπλαση της περιοχής περιμετρικά της Χρυσοπολίτισσας και σύνδεσή της με το αρχαίο Κίτιο. Οι εργασίες που θα γίνουν θα αναδείξουν τη συγκεκριμένη εκκλησία, που αποτελεί αρχαίο μνημείο, θα την ενώσουν με το αρχαίο Κίτιο και το αρχαίο λιμάνι και θα αναζωογονήσουν την περιβάλλουσα περιοχή.
– Δημιουργία πάρκων και άλλων χώρων συνάθροισης και ψυχαγωγίας στους προσφυγικούς συνοικισμούς με δημιουργία χώρων κοινωνικής, αθλητικής και πολιτιστικής συνάθροισης όπως γήπεδα, αμφιθέατρα και πάρκα.
– Σύνδεση της Αλυκής με το αλιευτικό καταφύγιο που θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου, του εύρους της οπτικής φυγής (Ζώνη Δα), και την κατασκευή αερο-πεζογέφυρας που θα συνδέει το χώρο παρά το πάρκο Πετράκη Κυπριανού με τον πεζόδρομο της Αλυκής.

Τάσος Περδίος