Λάρνακα: Με Κατακλυσμό και Ανθεστήρια η επιστροφή στην κανονικότητα

Ο Δήμος Λάρνακας προετοιμάζεται για την επαναφορά των δύο μεγάλων γιορτών και όχι μόνο

Η επιστροφή του Κατακλυσμού στο καλεντάρι των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Λάρνακας είναι η καλύτερη απόδειξη ότι επιστρέφουμε επιτέλους στην κανονικότητα. Μετά από τρία χρόνια η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή του τόπου επανέρχεται στην κανονική της μορφή με επίκεντρο φυσικά τη Λάρνακα και τις Φοινικούδες, οι οποίες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2019 θα σφύζουν και πάλι από ζωή.

Μετά την έναρξη της τρομακτικής περιπέτειας με τον κορονοϊό τον Μάρτη του 2020, ο Δήμος Λάρνακας αναγκαστικά ακύρωσε τον Κατακλυσμό, ενώ πέρσι η γιορτή επέστρεψε μεν στο ημερολόγιο, αλλά δεν είχε καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε, αφού ήταν Κατακλυσμός χωρίς το πανηγύρι. Φέτος όμως η δημοτική Αρχή προετοιμάζεται για κανονικό Κατακλυσμό, μια λαϊκή γιορτή η οποία μέσα σε έξι συνεχόμενες μέρες προσελκύει πέραν των 300 χιλιάδων ανθρώπων στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

Το πλήρες πρόγραμμα θ’ ανακοινωθεί προσεχώς, αλλά η προετοιμασία είναι για γιορτή πλήρους κλίμακας με πλανοδιοπώλες, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, πυροτεχνήματα, αθλητικές εκδηλώσεις, διαγωνισμούς τσιαττιστών και περίπτερα παραδοσιακών τεχνών μεταξύ πολλών άλλων.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 15 του μήνα, διαρκώντας ένα εξαήμερο όπως είναι καθιερωμένο. Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι φέτος στις 13 Ιουνίου.

Η δεύτερη μεγάλη γιορτή που συνδέεται άρρηκτα με τη Λάρνακα και επανέρχεται επίσης μετά από αναγκαστικό διάλειμμα ελέω κορονοϊού είναι τα Ανθεστήρια, τα οποία θα δώσουν και πάλι χρώμα και μυρωδιά στη ζωή μας με τη μεγάλη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο των Φοινικούδων στις 15 Μαΐου.

Για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2019 ο Δήμος Λάρνακας κάλεσε και πάλι οργανώσεις, σωματεία, Συνδέσμους Γονέων, σχολές χορού, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, ανθοπωλεία, εταιρείες, ιδιώτες και άλλους όπως συμμετάσχουν στον εορτασμό τον Ανθεστηρίων 202 και στη μεγάλη παρέλαση των ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στις 6:00 το απόγευμα στη λεωφόρο Αθηνών, όπως είναι καθιερωμένο.

Η γιορτή των Ανθεστηρίων έχει καταστεί συνώνυμη της Λάρνακας, η οποία γιορτάζει την αναγέννηση της φύσης μ’ ένα φεστιβάλ ανθών και ευωδίας.

Τα Ανθεστήρια είναι ο απόγονος των εορτών που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες για την αναγέννηση της φύσης τον Μάιο. Η γιορτή καθιερώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και τα τελευταία χρόνια αναβίωσε και στην επαρχία Αμμοχώστου με μεγάλη παρέλαση και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πέραν όμως των δύο μεγαλύτερων γιορτών της άνοιξης και του καλοκαιριού, σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφουν και πολλές άλλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στην πόλη και στην επαρχία Λάρνακας.

Όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας μέσω του εαρινού ενημερωτικού της δελτίου, το Υφυπουργείο Τουρισμού διοργανώνει ένα πολύ πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα διαδραστικών εκδηλώσεων χειροτεχνίας και γαστρονομίας σε διάφορα χωριά, οι οποίες σχετίζονται με εργαστήρια επίδειξης δραστηριοτήτων παραγωγής μελιού, τυροκομικών προϊόντων, κατασκευής κοσμημάτων, κεντητικές τέχνες και πολλά άλλα.

Στις 14 Μαΐου διοργανώνεται στα Λεύκαρα ένας διαφορετικός μαραθώνιος που ονομάζεται «Κάθετη Πρόκληση» και στον οποίο οι δρομείς θα τεστάρουν τις αντοχές τους ανεβαίνοντας βουνοπλαγιές. Η διαδρομή είναι μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων αλλά και υψομέτρου σχεδόν μισού χιλιομέτρου και το βραβείο θα είναι οι μαγικές πανοραμικές εικόνες από τις κορυφές.

Στον τομέα του αθλητισμού, ο Όμιλος Αντισφαίρισης Λάρνακας διοργανώνει από τις 2 μέχρι τς 7 Μαΐου 2022 το «ITF S400 Cyprus Seniors Cup 2022», για πρώτη φορά στα καινούργια γήπεδα, για παίκτες ηλικιών 30 μέχρι και 75 ετών.

Τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθούν και πάλι αγώνες αετοσανίδας στην παραλία των Σοφτάδων, στο Κίτι, με τη συμμετοχή Κυπρίων και ξένων διάσημων αθλητών.

Τέλος, στο περιθώριο της πρόσφατης δημοσιογραφικής διάσκεψης για την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου, ο δήμαρχος Α. Βύρας αποκάλυψε ότι το φετινό καλοκαίρι προγραμματίζονται αγώνες beach volley και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στην ακτή των Φοινικούδων.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.