Λάρνακα: Παρουσιάστηκε η Γειτονιά των Καλλιτεχνών

Άλλαξε όψη η περιοχή των εργαστηρίων τέχνης στη Λάρνακα

Σημείο αναφοράς για το εικαστικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Λάρνακας θα γίνει η Γειτονιά των Καλλιτεχνών, η οποία παρουσιάστηκε χθες. Πρόκειται για την περιοχή όπου βρίσκονται τα εργαστήρια γλυπτών, κεραμιστών και ζωγράφων στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Σκάλας, η οποία αναβαθμίστηκε με εξαιρετικές διακοσμητικές και καλλιτεχνικές πινελιές μέσω προγράμματος που υλοποίησε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας. Το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε χθες και είναι εντυπωσιακό, αφού οι εικόνες φθοράς και ακαλαισθησίας αποτελούν πια παρελθόν.

Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται σε δύο δρομάκια εντός της παλιάς τουρκοκυπριακής συνοικίας που εφάπτεται της παραλιακής οδού Πιαλέ Πασά και εκεί δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή εννέα εικαστικοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων γλύπτες, κεραμίστες και ζωγράφοι.

Ο Δήμος Λάρνακας και η ΕΤΑΠ Λάρνακας, θέλοντας να ενδυναμώσουν την ταυτότητα της αυθεντικής αυτής περιοχής και να ενισχύσουν την επισκεψιμότητά της, προέβησαν πρόσφατα σε βελτιωτικές παρεμβάσεις. Συγκριμένα, έχει προστεθεί αστικός εξοπλισμός, όπως παγκάκια, κάλαθοι, γλάστρες, τοποθετήθηκαν χειροποίητες κεραμικές πινακίδες οδών και υπαίθρια έργα τέχνης από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην υπό αναφορά γειτονιά, ενώ σε καίρια σημεία τοποθετήθηκαν πινακίδες με κατατοπιστικό χάρτη των εργαστηρίων. Οι βελτιωτικές εργασίες υλοποιήθηκαν και με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού.


Οι πρώτες αυτές ήπιες αισθητικές αναβαθμίσεις αποτελούν την απαρχή μεγαλύτερων έργων που προγραμματίζονται, όπως η δημιουργία του Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» στην εν λόγω περιοχή και η πλακόστρωση των παρακείμενων οδών. Για τα έργα αυτά υπογράφηκαν πρόσφατα τα συμβόλαια για τις σχετικές μελέτες και προχωρά ο σχεδιασμός. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των ακαλαίσθητων πινακίδων των υποστατικών στην Πιαλέ Πασά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων επί της εν λόγω οδού, ώστε η περιοχή να αποκτήσει μια ποιοτικότερη εικόνα.

Σημειώνεται ότι η Γειτονιά Καλλιτεχνών και εργαστήρια της περιοχής παρουσιάζονται και σε εικονική περιήγηση 360° ως μέρος του Larnaka Cultural Walk και μπορεί κάποιος να τα επισκεφθεί και ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου http://virtuallarnakaregion.com/ArtWorkshops/

Ο Δήμος και η ΕΤΑΠ Λ/κας έχουν ήδη με επιτυχία προβεί σε βελτιωτικές παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης, μεταξύ των οποίων και η οδός Βαλσαμάκη.


Ευρύτερος στόχος των δύο Αρχών είναι η δημιουργία “clusters” (συστάδων όμοιου τύπου δραστηριοτήτων/επιχειρήσεων) σε συγκεκριμένες περιοχές, που αποτελεί νέα τάση του τουρισμού. Είναι μια καινοτομία που επιδιώκουν να εφαρμόσουν σταδιακά η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας και ο Δήμος της πόλης και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν χθες οι πρώτες βελτιωτικές παρεμβάσεις στη Γειτονιά Καλλιτεχνών.

Τάσος Περδίος 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.