Λάρνακα: Ποδηλατάδα στην ιστορία, το περιβάλλον και τη γαστρονομία

Σε ψηφιοποίηση καθώς και αναθεώρηση των Θεματικών Ποδηλατικών Διαδρομών Λάρνακας έχει προβεί η τοπική Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, η Λάρνακα ενδείκνυται για ποδηλασία για σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων η μορφολογία του εδάφους της, το καλό της κλίμα σχεδόν ολόχρονα και η ποικιλία που διαθέτει σε αξιοθέατα και σημεία αναφοράς.

Οι οκτώ Θεματικές Ποδηλατικές Διαδρομές στην Περιφέρεια Λάρνακας καλύπτουν πλέον πολλά γούστα προσφέροντας την ευκαιρία για ποδηλατάδα στο φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία.

Οι εν λόγω διαδρομές είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΠ Λάρνακας στο link http://larnakaregion.com/page/thematic-cycling-routes και στην ηλεκτρονική εφαρμογή komoot, που αποτελεί ένα δημοφιλές πρόγραμμα για ποδηλάτες. Ο τρόπος που παρουσιάζονται οι διαδρομές είναι πολύ κατατοπιστικός και περιλαμβάνει την προτεινόμενη πορεία στο χάρτη, αποστάσεις, υψομετρικές διαφορές, βαθμό δυσκολίας, το είδος του ποδηλάτου που συνίσταται να χρησιμοποιηθεί, καθώς και τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος που έκαστη διαδρομή καλύπτει.

Νεολιθική Διαδρομή

Η αρχαιότερη ποδηλατική διαδρομή της Ευρώπης», 28 χλμ, που διασχίζει τα χωριά Τόχνη, Ζύγι, Μαρώνι και Ψεματισμένος και έχει ως επίκεντρο τους αρχαιολογικούς χώρους της Χοιροκοιτίας και της Καλαβασού. Οι δύο αυτοί οικισμοί αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα πρώιμης μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμών στο νησί μας κατά την ακεραμική νεολιθική περίοδο, γύρω στο 7000 π.Χ.

Ποδηλατώντας από τη Χοιροκοιτία προς το νεολιθικό οικισμό «Καλαβασός», θα περάσεις πρώτα από τη γραφική Τόχνη, όπου μπορείς να επισκεφτείς το Εκκλησιαστικό Μουσείο ή την εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Από εκεί φτάνεις στο νεολιθικό οικισμό Τέντα μέσα από τα στενά δρομάκια της Καλαβασού. Μπορείς επίσης να συνδυάσεις την αρχαιολογική σου εξερεύνηση με φρέσκο ψάρι στο κοντινό Ζύγι. Η διαδρομή περνά μέσα από το Μαρώνι και μετά τον Ψεματισμένο.

Διαδρομή Κρασιού και Γαστρονομίας  

Καλύπτει σε 54 χλμ διάφορα γραφικά χωριά στην ορεινή Λάρνακας. Περνά από τα δύο οινοποιεία της περιοχής -το Κτήμα Χριστούδια και το Κτήμα Δαφέρμου, χώρους παρασκευής χαλλουμιού στη Σκαρίνου και στη Χοιροκοιτία, καθώς και από άλλα σημεία γαστρονομίας στα Λεύκαρα και στον Κάτω Δρυ. Η διαδρομή προσφέρει τον τέλειο συνδυασμό βόλτας σε γραφικά τοπία με αυθεντική εμπειρία της κυπριακής παράδοσης μαζί με γευσιγνωσία κρασιού. Ξεκινώντας από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη Σκαρίνου, σκαρφαλώνεις 7 χιλιόμετρα προς τα Λεύκαρα στο δύσκολο μέρος της διαδρομής, το οποίο όμως σε «αποζημιώνει» με τη φανταστική πανοραμική θέα. Το Κτήμα Δαφέρμου είναι ένα χλμ πριν τα Λεύκαρα και ακολούθως συνεχίζεις διαμέσου των Κάτω και των Πάνω Λευκάρων.

Η ποδηλατάδα συνεχίζεται μετά στον Κάτω Δρυ, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει το Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος, καθώς και το Κτήμα Χριστούδια. Μπορείς ακολούθως να συνεχίσεις προς τη Βάβλα και επιστροφή στο σημείο εκκίνησης από το δρόμο προς Χοιροκοιτία.

Πολυπολιτισμική Διαδρομή 

Μήκους 18 χιλιομέτρων, διαδρομή περιλαμβάνει επισκέψεις σε χώρους λατρείας διαφόρων θρησκειών εντός της πόλης. Στη Λάρνακα συνυπάρχουν αρμονικά ποικίλοι θρησκευτικοί χώροι, μεταξύ των οποίων τα γνωστά ορθόδοξα μνημεία του Αγίου Λαζάρου και της Χρυσοπολίτισσας, οι καθολικές εκκλησίες Τέρρα Σάντα και Μονή Αγ. Ιωσήφ, η Αρμενική Εκκλησία Αγ. Στεφάνου, τα τεμένη Χαλά Σουλτάν και Μπεγιούκ-Κεπίρ τζαμί και η εβραϊκή συναγωγή.  Το ταξίδι ξεκινά από το γραφείο του ΚΟΤ στην πλατεία Βασιλέως Παύλου και εκτός από τους πιο πάνω θρησκευτικούς χώρους, δίνει την ευκαιρία επίσκεψης στο Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος, τη Χρυσογαλακτούσα και τη Φανερωμένη.

Διαδρομή Καμήλων και Γαϊδουριών 

Ταξίδι απόστασης 50 χλμ, όπου διαμέσου των χωριών Ψεματισμένου, Μαρωνίου, Τόχνης, Αγίου Θεοδώρου και Αλαμινού, ο ποδηλάτης έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Πάρκο Καμήλων Μαζωτού και τη φάρμα-πολυχώρο Golden Donkeys στη Σκαρίνου.  Είναι από τις πιο διασκεδαστικές διαδρομές στις οποίες μπορεί κάποιος σε μια μέρα να απολαύσει τη βόλτα του σε τρεις διαφορετικές σέλες, του ποδηλάτου, της καμήλας και του γαϊδουριού!

Ξεκινά από το Πάρκο Καμήλων στον Μαζωτό και διέρχεται των χωριών Ψεματισμένος, Μαρώνι και Τόχνη πριν φτάσει στη Σκαρίνου, όπου υπάρχει η γνωστή φάρμα-πολυχώρος με περίπου 200 γαϊδούρια.

Η επιστροφή είναι μέσω Σκαρίνου προς Άγιο Θεόδωρο και Αλαμινό, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου προς το Πάρκο Καμήλων.

Διαδρομή Σιτηρών και Ψωμιού 

Διασχίζοντας την ύπαιθρο της Ορόκλινης, των Τρούλλων και του Αβδελλερού σε απόσταση 60 χλμ, η διαδρομή αυτή έχει ως επίκεντρο την Αθηένου και τα ενδιαφέροντα σημεία αναφοράς της, όπως το Καλλινίκειο Μουσείο και τον παραδοσιακό Αλευρόμυλο.  Επίκεντρο είναι η παράδοση της Αθηένου στην αρτοποιία με εκκίνηση από το κέντρο της Ορόκλινης με βόρεια κατεύθυνση προς το νότιο άκρο της κοιλάδας της Μεσαορίας. Διαμέσου των Τρούλλων και του Αβδελλερού φτάνεις στην Αθηένου. Επιστροφή μέσω του παλιού δρόμου Λευκωσίας – Λάρνακας προς Αραδίππου και μετά Ορόκλινη.

Διαδρομή Πτηνοπαρατήρησης

Η διαδρομή αυτή προτείνεται κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου και καλύπτει σε μια πορεία 11 χλμ την απόσταση μεταξύ της λίμνης Ορόκλινης και της Αλυκής Λάρνακας διά μέσου του παραλιακού μετώπου.  Ξεκινά από τη λίμνη Ορόκλινης, όπου υπάρχει ενημερωτικό κιόσκι και πτηνοπαρατηρητήριο και συνεχίζει νοτίως προς την παραλιακή περιοχή. Απ’ εκεί ακολουθεί τον παραλιακό ποδηλατόδρομο μέχρι το λιμάνι και ακολούθως δίπλα στη μαρίνα και στις Φοινικούδες μέχρι το Μεσαιωνικό Κάστρο. Η πορεία φτάνει στο Μακένζι και μετά στην Αλυκή, όπου, εκτός από τα περίφημα φλαμίνγκο, συναντώνται 85 είδη πουλιών.

Ενετικοί Πύργοι – Δυτική Παραλιακή Περιοχή

Διαδρομή 17 χλμ, η οποία, πέραν του πύργου της «Ρήγαινας» στα Περβόλια και του μεσαιωνικού φρουρίου «Κούλα» στην Αλαμι­νό, περιλαμβάνει και επισκέψεις στην εκκλη­σία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης στο Κίτι αλλά και στον Φάρο Περβολιών.

Η ποδηλατάδα ξεκινά από τον Φάρο των Περβολιών και σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ο περίφημος Πύργος της Ρήγαινας.

Συνεχίζοντας προς το Κίτι, έχεις την ευ­καιρία για διάλειμμα δίπλα στην πανέμορφη Αγγελόκτιστη και ακολούθως, πορεία προς Τερσεφάνου, Αλεθρικό, Αναφωτία, Μενόγεια και Αλαμινό, όπου δεσπόζει ο μεσαιωνικός πετρόκτιστος πύργος στην είσοδο της κοινό­τητας. Η διαδρομή περνά μετά από τον Μα­ζωτό και επιστροφή.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy