Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στη παραλία των Φοινικούδων στη Λάρνακα το 3ο ετήσιο Φεστιβάλ για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα, που συνδιοργάνωσαν το Oasis Project, το Εργο Ανοιχτή Κοινωνία και ο Δήμος Λάρνακας.

Σε κοινή γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε μια πλούσια εκδήλωση αφιερωμένη στους πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου, η Λάρνακα έστειλε και φέτος μηνύματα αλληλεγγύης και αποδοχής στο 3ο Ετήσιο Φεστιβάλ για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα».

Προστίθεται ότι «το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που ετοίμασαν πρόσφυγες και μετανάστες περιλάμβανε την παράσταση Drama of Life, που παρουσίασαν πρόσφυγες από το Καμερούν, παράσταση με κρουστά από το Sistema Cyprus, ελληνικούς χορούς από τη Σχολή Χοροκράμα, μουσικοχορευτικές παραστάσεις από την Παλαιστίνη, τις Φιλιππίνες και την Σρι Λάνκα, αφρικανικά τύμπανα και άλλα».

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Λάρνακα «υποδέχεται και αγκαλιάζει χιλιάδες πρόσφυγες όπως έκανε και με τη δική του οικογένεια το 1974» και πρόσθεσε πως «η Λάρνακα θα κάνει το ίδιο όποτε χρειαστεί. Στη πόλη μας δεν έχουμε ξένους και ντόπιους, αλλά έχουμε ανθρώπους που τους υποδεχόμαστε στην αγκαλιά μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Φεστιβάλ τίμησε τη μοναδική κουλτούρα και τη συμβολή των προσφύγων στην κυπριακή κοινωνία με στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα των προσφύγων και να ενισχύσει την αλληλεγγύη μεταξύ των Κυπρίων και των κοινοτήτων των προσφύγων στη Λάρνακα».

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν με ενημερωτικά περίπτερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, ο Δήμος Λάρνακας, το Cyprus Refugee Council, το Hope For Children, η Caritas, ο Σύνδεσμος Αναγνωρισμένων Προσφύγων, το SOS Children’s Village, η KISA, το MiHub, η Cardet και άλλοι.

Σημειώνεται ότι το Εργο Ανοιχτή Κοινωνία συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.