Λάρνακα: Πράσινο φως για την ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου

Πήρε περιβαλλοντική έγκριση και προχωρά το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στη Λάρνακα

Το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στη Λάρνακα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση, μετά την παραχώρηση περιβαλλοντικής έγκρισης στο έργο της ανάπλασης του Παττίχειου Πάρκου.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος άναψε το πράσινο φως με θετική γνωμάτευση υπό όρους, την οποία εξέδωσε στις 27 Ιανουαρίου 2022 ανοίγοντας το δρόμο για την αδειοδότηση του έργου.

Μετά την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής έγκρισης, το επόμενο στάδιο είναι η έκδοση της πολεοδομικής άδειας και ακολούθως θα γίνει δημόσια παρουσίαση σε εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος Λάρνακας το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε στη «Χ» ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, εκτιμάται ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι εφικτή η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα κατασκευαστικά έργα για ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα και ως εκ τούτου και ακριβά πάρκα όχι μόνο στη Λάρνακα αλλά σε ολόκληρη την Κύπρο, με εκτιμώμενη δαπάνη πέραν των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Περιγραφή του έργου, υπό την ονομασία «Κατασκευή και αναδιαμόρφωση του πάρκου στην περιοχή του Παττίχειου Θεάτρου στην Αλυκή Λάρνακας», υπάρχει στην έκθεση πληροφοριών που υποβλήθηκε στην Περιβαλλοντική Αρχή από τον Δήμο Λάρνακας με επιστολή ημερομηνίας 13 Δεκεμβρίου 2021 για αξιολόγηση.

Κατόπιν διαβούλευσης με άλλες αρμόδιες Αρχές, μεταξύ των οποίων η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, παραχωρήθηκε έγκριση υπό όρους.  Στις 27 Ιανουαρίου 2022 το Τμήμα Περιβάλλοντος παραχώρησε έγκριση με συγκεκριμένους όρους που διέπουν το στάδιο της κατασκευής και το στάδιο της λειτουργίας, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε κανένα από τα δύο στάδια.

Το έργο χωροθετείται σε κρατικό τεμάχιο συνολικής έκτασης 381.609 τετραγωνικών μέτρων. Το Παττίχειο Πάρκο, όπως αναφέρεται στην περιγραφή, είναι το μεγαλύτερο αστικό άλσος της Λάρνακας με πολύ σημαντικό ρόλο για την ήπια αναψυχή των κατοίκων. Έχει το χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πρασίνου καθώς λόγω έκτασης, υποδομής και του Δημοτικού Θεάτρου, προσελκύει και εξυπηρετεί όλο τον πληθυσμό της αστικής και της ευρύτερης περιοχής.

Το πάρκο βρίσκεται σε επαφή και αποτελεί συνέχεια της προστατευόμενης περιοχής των αλυκών και είναι χαρακτηρισμένο ως δασική γη.

Το έργο περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση και προσθήκη υποδομών του πάρκου, όπως μονοπάτια και διαδρομές, χώρος εστίασης και παιδική χαρά, γήπεδα για αθλοπαιδιές, χώροι στάθμευσης κ.α.

Προβλέπεται επίσης ανάπτυξη νέων διευκολύνσεων επισκεπτών και ατόμων με αναπηρίες, αντικατάσταση και προσθήκη εξοπλισμού αναψυχής και άσκησης ήπιων ατομικών αθλητικών δραστηριοτήτων και δημιουργία και λειτουργία θέσεων αναψυχής.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται χώροι στάθμευσης, διαμόρφωση εισόδων σε έξι σημεία, χώρος εστίασης, χώροι υγιεινής, skatepark, ανοικτό γυμναστήριο, βοτανόκηπος, πάρκο σκύλων, παιδική χαρά, χώροι πικ νικ, αναδιαμόρφωση της εισόδου στο αμφιθέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις (κεντρικό κτίριο με 4 εξωτερικά γήπεδα), μονοπάτια με πλακόστρωτο και χωμάτινες διαδρομές και υπερυψωμένος πεζόδρομος γύρω από το Παττίχειο Αμφιθέατρο.

Όπως επισημαίνεται, η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου συνδέεται επίσης χωρικά με την ανάπτυξη του οικολογικού περιπάτου στην περιοχή των Αλυκών της Λάρνακας, αφού το τεμάχιο γειτνιάζει με τη μεγάλη Αλυκή και αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000. Φέρει επίσης τους χαρακτηρισμούς Ειδικής Ζώνης Διατήρησης και Ζώνης Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σε έκταση 195.528 τ.μ., ενώ οι εγκαταστάσεις που θα ανεγερθούν έχουν εμβαδό 14.300 τ.μ.

Το Παττίχειο είναι το ένα από τα τρία μεγάλα πάρκα που αναμένεται να ξεκινήσουν στη Λάρνακα μέσα στο 2022, εξ ου και ο δήμος έχει προνοήσει για συνολικό κονδύλι 1,6 εκατομ. ευρώ στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος. Από αυτά τα χρήματα, 385.179 ευρώ προβλέφθηκαν για την έναρξη εργασιών στο Παττίχειο Πάρκο.

Ποσό 800 χιλιάδων ευρώ συμπεριλήφθηκε  για τα έργα στο Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος στην περιοχή της Πιαλέ Πασά και κονδύλι 462.778 ευρώ για το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα στην περιοχή Δροσιάς.  Εκτίμηση του Δήμου Λάρνακας είναι ότι είναι εφικτή η έναρξη εργασιών μέσα στο 2022 και στα τρία έργα.

Τάσος Περδίος

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.