Λάρνακα: Δεν προλαβαίνουν την 30ή Ιουνίου οι εταιρείες υγραερίου

Τρέχουν οι διαδικασίες, αλλά το χρονοδιάγραμμα παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο

 

Όπως αναμενόταν, οι εταιρείες υγραερίου δεν προλαβαίνουν το χρονοδιάγραμμα της 30ής Ιουνίου 2021 για τη μετακίνησή τους στο Βασιλικό. Με βάση το σημερινό στάδιο των εργασιών και των διαδικασιών, υπάρχει νέα καθυστέρηση και παράταση του χρονοδιαγράμματος τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η σίγουρη παραβίαση της προθεσμίας οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η διαφορά ανάμεσα στις εταιρείες και την Αρχή Λιμένων ως προς το σημείο εκφόρτωσης των πλοίων, η οποία προκάλεσε στασιμότητα στις διαδικασίες και ο δεύτερος, η αδυναμία της εταιρείας υγραερίου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ως προς την κατασκευή ιδιόκτητου τερματικού στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό. Ως εκ τούτων, οι επόμενοι δύο μήνες δεν αρκούν για να γίνει η μετεγκατάσταση της κοινοπραξίας VLPG που αποτελείται από τις εταιρείες Πετρολίνα, Σύνεργκαζ και Ίντεργκαζ και της ΕΚΟ.

Τα θετικά νέα είναι ότι συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες στο τερματικό της κοινοπραξίας, το οποίο υπολογίζεται να ξεκινήσει δοκιμαστικά τη λειτουργία του τον Ιούλιο. Όπως πληροφορούμαστε, στις 30 Ιουνίου 2021 έχει προγραμματιστεί επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας στο τερματικό της VLPG στο Βασιλικό για ξενάγηση και ενημέρωση. Η ημερομηνία της επίσκεψης έχει συμβολική σημασία, αφού το τελεσίγραφο της 30ής Ιουνίου είχε τεθεί από τον Δήμο Λάρνακας ως αρμόδια πολεοδομική Αρχή μαζί με προειδοποίηση για τερματισμό λειτουργίας των εγκαταστάσεων στη Λάρνακα σε περίπτωση παραβίασης της προθεσμίας. Με δεδομένο πια ότι η προθεσμία θα παραβιαστεί, προγραμματίστηκε επίσκεψη την ημέρα λήξης του τελεσιγράφου, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι παρά την καθυστέρηση, είναι θέμα χρόνου να γίνει η μετακόμιση.

Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την κοινοπραξία για εξυπηρέτησή της από το τερματικό. Η λύση αυτή είναι μονόδρομος, αφού τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι πολύ πίσω στις διαδικασίες δημιουργίας ιδιόκτητου τερματικού.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εκφόρτωσης των πλοίων, που ήταν το σοβαρότερο κώλυμα, σήμερα συνεδριάζει η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, στην οποία, όπως πληροφορούμαστε, θα κλειδώσει η απόφαση για εξυπηρέτηση των πλοίων εντός του λιμανιού Βασιλικού, η οποία λύνει το αδιέξοδο. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 3 περασμένου Μαρτίου και σήμερα θα επισημοποιηθεί.

Επικαλούμενη θέματα ασφάλειας, η Αρχή Λιμένων απέρριπτε αυτή τη λύση, θέση η οποία δημιούργησε αδιέξοδο, αφού οι εταιρείες είχαν αντίθετη άποψη επιμένοντας ότι οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση για εξυπηρέτηση εκτός του λιμένα είναι οικονομικά ασύμφορη. Η χρυσή τομή που βρέθηκε προνοεί εξυπηρέτηση των πλοίων εντός του λιμανιού και σε κατοπινό στάδιο κατασκευή αγκυροβολίου εκτός του λιμένα.

Τάσος Περδίος

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.