Λάρνακα: Πρώτη αναβάθμιση ο ναυαγοσωστικός πύργος – Οι αναβαθμίσεις που έρχονται από την Kition

Με τα εγκαίνια ενός καινούργιου ναυαγοσωστικού πύργου στην παραλία των Φοινικούδων έγινε η ανεπίσημη έναρξη των έργων στην ενοποιημένη ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας από τη στιγμή που ο πύργος χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο και εγκαταστάθηκε δίπλα στη μαρίνα όπου θα ξεκινήσουν και επίσημα οι εργασίες.

Η τελετή παράδοσης του πύργου έγινε την περασμένη Δευτέρα 21 Μαρτίου με κάθε επισημότητα, αφού το «παρών» τους έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Οράν Ανολίκ, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

Ο πύργος είναι μια σύγχρονη ξύλινη κατασκευή με ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αποθήκη και παρατηρητήριο με υψηλής ποιότητας προδιαγραφές, αλλά η σημασία του είναι ότι αποτελεί την πρώτη από τις πολλές αναβαθμίσεις που έρχονται στην περιοχή μετά την επίσημη ανάληψη της ανάπτυξης από την κοινοπραξία Kition Ocean Holdings την 1η Απριλίου.

Αυτό τόνισε και στο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης (αντικατέστησε τον δήμαρχο που είναι απομονωμένος με Covid), ο οποίος τόνισε ότι από εκείνο το σημείο πολύ σύντομα η Λάρνακα θα οδηγηθεί σε μια νέα εποχή και τροχιά ανάπτυξης. «Το έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, που για δεκαετίες παρέμειναν παραμελημένα, θα πάρει σάρκα και οστά», είπε ο αντιδήμαρχος.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της Kition Ocean Holdings, Πάνος Αλεξάνδρου, ανέδειξε το συμβολισμό της τελετής μερικά 24ωρα πριν την ενεργοποίηση της συμφωνίας της κοινοπραξίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Η Λάρνακα ήταν στο περιθώριο. Αν όχι σε αυτό, ήταν σίγουρα μια πόλη που δεν είχε τους ρυθμούς ανάπτυξης που της αναλογούσαν. Πίστεψα και σήμερα το πιστεύω όσο ποτέ άλλοτε ότι αυτό το έργο θα αλλάξει τη ροή της ιστορίας της», είπε ο κ. Αλεξάνδρου, εκτιμώντας ότι το μέγεθος του έργου, ο σχεδιασμός του, οι πρόνοιές του αλλά και το πλάνο υλοποίησής του το τοποθετούν στο ανταγωνιστικό πεδίο της διεθνούς κοινότητας. Βέβαια, συμπλήρωσε, το γεγονός ότι το ίδιο το έργο είναι αυτόνομο δεν σημαίνει ότι η Λάρνακα δεν πρέπει να το πλαισιώσει με αναβαθμίσεις και προσθήκες, όπως παρατήρησε.

«Αυτή η ανάπτυξη δημιουργεί προϋποθέσεις αλλά και ανάγκες. Οι οικονομίες κλίμακας στην πόλη θα αλλάξουν, ο πληθυσμός θα αυξηθεί, οι ανάγκες θα μεγαλώσουν και θα διαφοροποιηθούν. Τολμώ να πω ότι το όραμα αυτού του έργου πρέπει να πλαισιωθεί από το όραμα της πόλης», συμπλήρωσε.

Επενδυτικό ενδιαφέρον
«Όλα συγκλίνουν ότι στην πόλη της Λάρνακας δημιουργείται μομέντουμ επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Αυτό είναι το νέο διακύβευμα για τη Λάρνακα, που επιβάλλεται να βάλει στο κάδρο μια αδιαπραγμάτευτη προσέγγιση ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Kition Ocean Holdings.

 

Τάσος Περδίος

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.