Λάρνακα: Σχεδιάζονται η νέα Πλατεία Αλκής – Ακρόπολης και το Πάρκο Καλλιτεχνών

  • Και η αναπαλαίωση της πρώην κατοικίας του Αστυνομικού Διευθυντή στο στάδιο του σχεδιασμού

 

Στο στάδιο του σχεδιασμού μπαίνουν τρία νέα έργα ένα εκ των οποίων θα μεταμορφώσει κυριολεκτικά το πιο κεντρικό σημείο της Λάρνακας. Πρόκειται για την ανάπλαση της πλατείας Αλκής και Ακρόπολης και παρακείμενων δρόμων, συμπεριλαμβανομένου του υπόλοιπου τμήματος της οδού Ερμού που ήδη έχει αναμορφωθεί κατά το ήμισυ με εκπληκτικό αποτέλεσμα. Τα άλλα δύο έργα αφορούν τη δημιουργία Πάρκου Καλλιτεχνών στην περιοχή της τουρκοκυπριακής συνοικίας της Σκάλας και την αναπαλαίωση της πρώην κατοικίας του Αστυνομικού Διευθυντή στη Δροσιά. Ο Δήμος Λάρνακας υπέγραψε στις 19 Απριλίου 2021 τα συμβόλαια με τον ιδιωτικό οίκο μελετητών και αρχιτεκτόνων A. F. Modinos and SA Vrahimis Architects and Engineers, οι οποίοι αναλαμβάνουν το σχεδιασμό.

Όπως ανακοίνωσε με την υπογραφή της σύμβασης με τους μελετητές ο δήμος, τα σχέδια αφορούν τα εξής:

Πάρκο Καλλιτεχνών

Το έργο αφορά τη δημιουργία Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» στην παραλιακή τ/κ συνοικία Σκάλας, το οποίο θα συνδέεται με την οδό Πιαλέ Πασά και θα εφάπτεται του νέου Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης στο χώρο του πρώην τουρκοκυπριακού σινεμά. Η μελέτη αφορά τον ευπρεπισμό τουρκοκυπριακών τεμαχίων τα οποία έχουν εκμισθωθεί στον Δήμο Λάρνακας για τη δημιουργία ανοικτού πλατειακού χώρου με πλακόστρωση, φύτευση, φωτισμό και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού. Στον υπό διαμόρφωση χώρο οι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν και να χωροθετούν εικαστικά έργα εξωτερικού χώρου και να γίνονται εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στη μελέτη περιλαμβάνεται επίσης και η πλακόστρωση των οδών, Ακ Ντενίζ, Σεϋχάν, Μποζ και Νταγ Μποζ Κουρτ. Η κατασκευή του Πάρκου Καλλιτεχνών δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Πλατεία Αλκής – Ακρόπολης

Η μελέτη για το έργο ανάπλασης της Πλατείας Ακροπόλεως και της Πλατείας Αλκής περιλαμβάνει εκτός της περιοχής των δύο πλατειών και τμήματα των οδών Ερμού, Κωνσταντίνου Καλογερά, Γλάδστωνος, Λουκή Ακρίτα και Ορφέως.

Στόχος είναι η αισθητική, λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση και ενοποίηση των δύο ιστορικών πλατειών εξασφαλίζοντας την ομαλή και ασφαλή διακίνηση πεζών και οχημάτων, παρέχοντας παράλληλα τις αναγκαίες διευκολύνσεις των ατόμων με αναπηρία.

Η μελέτη ανάπλασης θα περιλαμβάνει την πλακόστρωση και διαμόρφωση των πλατειακών χώρων, νέα φωταγώγηση, φύτευση και εγκατάσταση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού.

Τα σχέδια υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2023 οπόταν και αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του κατασκευαστικού συμβολαίου.

Κατοικία Αστυνομικού Διευθυντή Λάρνακας

Η σύμβαση αφορά την παροχή υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών για αποκατάσταση και αναδόμηση της πρώην κατοικίας του Αστυνομικού Διευθυντή Λαρνακας, η οποία είναι διατηρητέα οικοδομή. Η οικοδομή είναι διώροφη, συνολικού εμβαδού 485 τ.μ. και βρίσκεται ανάμεσα στην οδό Βυζαντίου και το χώρο πρασίνου όπου σχεδιάζεται το «Πάρκο Σαλίνα». Σύμφωνα με τους όρους εντολής στους μελετητές η οικοδομή θα μετατραπεί σε Κέντρο Δημιουργικής Ενασχόλησης Νέων και Ευπαθών Ομάδων. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα του 2022.

Η αναπαλαιωμένη κατοικία του Αστυνομικού Διευθυντή θα ενταχθεί ουσιαστικά στο καινούργιο Πάρκο Σαλίνα, το οποίο βρίσκεται επίσης στο στάδιο του σχεδιασμού. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Δήμος Λάρνακας υπέγραψε και τη συμφωνία μίσθωσης της κρατικής γης με το Υπουργείο Εσωτερικών διευθετώντας έτσι το διαδικαστικό θέμα της κυριότητας του χώρου.

Το Δημοτικό Πάρκο «Σαλίνα» θα δημιουργηθεί στο χώρο των πρώην κατοικιών Επάρχου και Αστυνομικού Διευθυντή στην περιοχή Δροσιάς για χρήση από τους δημότες και εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια δημιουργίας νέων χώρων πρασίνου στη Λάρνακα.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

-χώρους ενεργητικής και παθητικής ψυχαγωγίας

-υγιή ανάπτυξη και αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος

-βελτίωση και προβολή του χώρου με εμπλουτισμό της υφιστάμενης φύτευσης, με κατάλληλη τοπιοτέχνηση και με την ένταξη σύγχρονων στοιχείων που να συνάδουν με το χώρο

-διευρυμένη πρόσβαση και χρήση για ΑΜεΑ

-λειτουργική, αισθητική και ποιοτική βελτίωση του χώρου

-συσχέτιση του χώρου με τη γύρω περιοχή και με το χώρο του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας.

Τάσος Περδίος 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.