Λάρνακα: Στο δρόμο 36 ξενοδοχοϋπάλληλοι λόγω… ανύπαρκτης καραντίνας

Θύματα της δέσμευσης του Palm Beach ως μονάδα καραντίνας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022

Στην εξωφρενική θέση να χάνουν τις δουλειές τους λόγω της καραντίνας, η οποία όμως δεν ισχύει πια, βρίσκονται 36 ξενοδοχοϋπάλληλοι στο ξενοδοχείο Palm Beach στη Λάρνακα.

Οι εργαζόμενοι πήραν επιστολές πλεονασμού με το αιτιολογικό ότι το ξενοδοχείο είναι άδειο, αλλά το ζουμί της υπόθεσης είναι γιατί είναι άδειο το ξενοδοχείο.

Όπως ανέφερε στη “Χ” ο επαρχιακός γραμματέας της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Λάρνακας, Ανδρέας Τραχανάς, το ξενοδοχείο Palm Beach έχει δεσμευτεί από την κυβέρνηση ως ξενοδοχείο καραντίνας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα εξωφρενικά ξεκινούν από τη στιγμή που με βάση τα νέα πρωτόκολλα, η καραντίνα για άτομα που φτάνουν από το εξωτερικό έχει καταργηθεί!

Ως εκ τούτου, το ξενοδοχείο δεν φιλοξενεί άτομα σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί ούτε να λειτουργήσει ως κανονικό ξενοδοχείο λόγω του συμβολαίου με την κυβέρνηση. Θύματα αυτής της κατάστασης, οι 36 εργαζόμενοι οι οποίοι στις 4 Απριλίου έλαβαν επιστολές απόλυσης.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο ε.γρ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λάρνακας, από τα 64 μέλη του προσωπικού οι 36 που ήταν σε καθεστώς στήριξης με σχέδια κορονοϊού παρουσιάστηκαν στην εργασία τους κανονικά την 1η Απριλίου με τη λήξη αυτών των σχεδίων.

Στις 4 Απριλίου όμως έλαβαν επιστολές πλεονασμού με το αιτιολογικό ότι η εργοδοσία κλείνει τμήματα του ξενοδοχείου ένεκα του ότι είναι δεσμευμένο με την κυβέρνηση ως μονάδα καραντίνας μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά είναι άδειο αφού η καραντίνα αποτελεί παρελθόν.

Ο κ. Τραχανάς ανέφερε ότι κατόπιν τούτου πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργαζομένων στις 7 Απριλίου στην οποία αποφασίστηκε να κινηθούν νομικές διαδικασίες, καθώς οι συντεχνίες θεωρούν τις απολύσεις παράνομες από τη στιγμή που τα τμήματα στα οποία εργάζονταν οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν σε λειτουργία.

Επίσης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα εκδώσουν ανακοίνωση καταδικάζοντας τις ενέργειες της εργοδοσίας και ταυτόχρονα θα κινηθούν με διαβήματα προς την κυβέρνηση για να αποδεσμεύσει το ξενοδοχείο από τη συμφωνία για φιλοξενία ατόμων υπό καραντίνα.

“Εμείς θα κάνουμε τα διαβήματά μας, αλλά είναι στο χέρι των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου να ζητήσουν να ακυρωθεί η συμφωνία που δεσμεύει το ξενοδοχείο ως μονάδα καραντίνας”, σχολίασε επίσης ο ε.γρ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λάρνακας ξεκαθαρίζοντας ότι οι συντεχνίες θα κάνουν το παν για να προστατεύσουν τους εργαζομένους.

Πίκρα, απογοήτευση και αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι από τους εργαζόμενους

Αντιπρόσωπος των εργαζομένων που επηρεάζονται, εξέφρασε στο dialogos.com.cy την αγωνία των εργαζομένων για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «από τον Νοέμβρη του 2019 μπήκαμε σε αναστολή υπηρεσιών. Θα επιστρέφαμε την 1η Απριλίου του 2020, ωστόσο προέκυψαν τα lockdown και όλα όσα συνέβησαν με την πανδημία. Φτάσαμε μέχρι τις 31 του Μάρτη φέτος, όπου έληξαν τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας. Με λίγα λόγια, για 2.5 χρόνια ζούσαμε με επιδόματα».

Εξέφρασε μάλιστα την πικρία και την απογοήτευση των εργαζομένων τόσο για την απόφαση του ιδιοκτήτη, όσο και για τη στάση των αρμόδιων Υπουργείων.

«Μας κρατήσαν όμηρους από τον Νοέμβρη του 2019. Όταν τελείωσαν τα πρωτόκολλα, μας απέλυσαν», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα αρμόδια Υπουργεία δεν χειρίστηκαν σωστά το θέμα και άφησαν τους εργαζόμενους απροστάτευτους.

Υφυπουργείο Τουρισμού: Δεν μπορούσαμε να μείνουμε εκτεθειμένοι – Επιχειρηματική απόφαση του ιδιοκτήτη

Πάντως, πηγή από το Υφυπουργείο Τουρισμού ανέφερε ότι οι συμβάσεις με τα ξενοδοχεία έγιναν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια δωματίων και να μην μείνει εκτεθειμένο το Υφυπουργείο, αφού όπως υποστηρίζεται, δεν μπορούσε να ξέρει πότε θα τελειώσει η πανδημία.

Την ίδια ώρα, από πλευράς Υφυπουργείου υποστηρίζεται ότι δεν παραχωρούνται χρήματα ανεξέλεγκτα, αφού οι συμβάσεις έγιναν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε τα ποσά που δίνονται να σχετίζονται με τα άτομα που βρίσκονται στα ξενοδοχεία.

Όσον αφορά τις απολύσεις των εργαζομένων, από το Υφυπουργείο Τουρισμού αναφέρεται ότι δεν είναι θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, αφού πρόκειται για «επιχειρηματική απόφαση» του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου.

Τάσος Περδίος / Άντρος Ιωάννου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.