Λάρνακα: Στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης η… μπάλα για νέα συγκροτήματα Κοινωνικής Στέγης

Ο Δήμος Λάρνακας έδωσε διευκρινίσεις για όλα τα τεχνικά θέματα και αναμένει απάντηση στην πρόταση για ανάπτυξη άλλων τριών τεμαχίων

 

Από τη βούληση του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης εξαρτάται αποκλειστικά η υλοποίηση νέων συγκροτημάτων Κοινωνικής Κατοικίας στη Λάρνακα. Και τούτο επειδή ο ΚΟΑΓ έχει ενώπιόν του συγκεκριμένη πρόταση για αξιοποίηση τριών τεμαχίων από τον Δήμο Λάρνακας, ενώ ταυτόχρονα η δημοτική Αρχή έχει ξεκαθαρίσει όλα τα τεχνικά ζητήματα που είχαν εγερθεί από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης. Ως εκ τούτου, το μόνο που απομένει είναι η λήψη της απόφασης από τον ΚΟΑΓ για επέκταση της συνεργασίας με τον Δήμο Λάρνακας στο επίπεδο της αξιοποίησης δημοτικών και άλλων ακινήτων για σκοπούς ανέγερσης οικιστικών μονάδων προσβάσιμων για οικονομικά ασθενέστερα ζευγάρια.

Όπως αποκαλύψαμε την εβδομάδα που πέρασε, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας επανήλθε με δεύτερη επιστολή προς τον ΚΟΑΓ ζητώντας ενημέρωση για τις προθέσεις του Οργανισμού, αφού η πρόταση του περασμένου Μαρτίου δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

Με βάση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2021, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας υπέβαλε στις 19 Μαρτίου 2021 γραπτή πρόταση για συνεργασία με τον ΚΟΑΓ για ανάπτυξη ενός δημοτικού τεμαχίου και δύο τεμαχίων ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη για ανέγερση οικιστικών μονάδων για οικονομικά ασθενείς ομάδες. Οκτώ μήνες μετά όμως, ακόμα αναμένεται η απάντηση από τον ΚΟΑΓ. Ως εκ τούτου, ο δήμαρχος Λάρνακας επανήλθε με νέα επιστολή προς τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης ζητώντας ενημέρωση για την πρόταση. Η επιστολή στάλθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, αλλά ούτε αυτή έχει ακόμη απαντηθεί, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί, σύμφωνα με πηγές από τον Δήμο Λάρνακας, ότι ο ΚΟΑΓ ενδεχομένως να μην ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Το ένα τεμάχιο βρίσκεται στην ενορία Σκάλας και ανήκει στον Δήμο Λάρνακας, ενώ τα άλλα δύο ανήκουν στο Ίδρυμα Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, πρόεδρος του οποίου είναι ο εκάστοτε δήμαρχος Λάρνακας, εξ ου και η πρόταση από τον κ. Βύρα για ανάπτυξη των ακινήτων αυτών για υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής στέγης.

Όπως προαναφέραμε, ο Δήμος Λάρνακας έχει δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις και για τεχνικά ζητήματα που είχε εγείρει ο ΚΟΑΓ σχετικά με τα ακίνητα που προτάθηκαν. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός είχε εκφράσει ανησυχία για τη ρυμοτομία και για το πλάτος του ενός τεμαχίου για το οποίο δόθηκε απάντηση από το δήμο. Επίσης, για το δρόμο που υπάρχει στη μέση του τεμαχίου διευκρινίστηκε ότι δεν είναι εγγεγραμμένος και μπορεί ν’ αφαιρεθεί, κάτι που ισχύει και για το ρέμα που διατρέχει το τεμάχιο το οποίο ξεκαθαρίστηκε ότι είναι εκτός χρήσης και θα διαγραφεί. Ο χώρος πρασίνου που υπάρχει στο ανατολικό τμήμα όπου μπορεί να κτιστεί συγκρότημα, επίσης δεν είναι εγγεγραμμένος και μπορεί να μεταφερθεί στο δυτικό τμήμα, ενώ για τα υπόλοιπα τεμάχια ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη ο δήμαρχος Λάρνακας διευκρίνισε ότι όλες οι επεμβάσεις είναι παράνομες και δεν επηρεάζουν καθόλου την ανάπτυξη των ακινήτων.

Κατόπιν τούτων, η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης που έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει ακίνητα για προσφορά φθηνότερης στέγης σε ζευγάρια που έχουν ανάγκη.

Η πρόταση αφορά παραχώρηση των ακινήτων στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης με συμφωνία αντιπαροχής μέσω της οποίας ο ΚΟΑΓ θα επιστρέψει στον Δήμο Λάρνακας κάποιες μονάδες που θα ανεγερθούν και θα ανεγείρει οικονομικά προσβάσιμες οικιστικές μονάδες. Οι δύο πλευρές ήδη συνεργάζονται στο Συγκρότημα Κοινωνικής Κατοικίας στην ενορία Αγίου Νικολάου, σε ακίνητο το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λάρνακας.

Οι 32 οικιστικές μονάδες υπολογίζεται ότι μπορεί να ολοκληρωθούν περί το τέλος του 2023 και η παραχώρηση θα γίνει στη βάση οικονομικών και άλλων κριτηρίων που θα θέσει ο ΚΟΑΓ.

Το Συγκρότημα Κοινωνικής Κατοικίας Αγίου Νικολάου θα αποτελείται από οικιστικές μονάδες των 2, 3 και 4ων υπνοδωματίων με σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση και θα υλοποιηθεί σε δημοτικό τεμάχιο συνολικής έκτασης 4.000 τ.μ.,  το οποίο απέκτησε ο ΚΟΑΓ για το σκοπό αυτό.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.