Λάρνακα: Τα έκανε θάλασσα με τα αντιπλημμυρικά στις Καμάρες το Υπ. Εσωτερικών

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός και πάει σε νέα καθυστέρηση το έργο, λόγω λανθασμένης κοστολόγησης από το Υπ. Εσωτερικών 

Ένα μεγάλο μπάχαλο με τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καμάρων – Βεργίνας  έχει προκαλέσει το Υπουργείο Εσωτερικών, που αδυνατεί να προχωρήσει με την υλοποίηση του έργου, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη παρέλθει 8 χρόνια από την εξαγγελία του. Όπως πληροφορούμαστε, με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ακυρωθεί ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για τα κατασκευαστικά έργα, με αποτέλεσμα το πολυαναμενόμενο αντιπλημμυρικό να οδηγείται σε παράταση της καθυστέρησης.

Η αρνητική εξέλιξη έρχεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας να ακυρώσει το διαγωνισμό για υποβολή προσφορών, κάτι που οφείλεται σε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ύψος της προσφοράς και την εκτίμηση του έργου.

Το πρόβλημα είχε αποκαλυφθεί από την εφημερίδα μας με αποκλειστικά ρεπορτάζ στις 14 και 15 Μαρτίου 2023, όπου αποκαλύψαμε ότι η διαδικασία έβαινε προς αποτυχία, κατά πάσα πιθανότητα λόγω λανθασμένης κοστολόγησης του έργου από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το ρεπορτάζ έχει επιβεβαιωθεί, αφού το ΣΑΛ, που έχει αναλάβει ως φορέας υλοποίησης, ακύρωσε το διαγωνισμό από τη στιγμή που η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε υπερέβαινε κατά 1,2 εκατομμύρια ευρώ την κοστολόγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε καταλήξει σε κοστολόγηση 4,1 εκατομμυρίων ευρώ, στη βάση της οποίας προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός στις 9 Ιανουαρίου 2023. Παρόλα αυτά, υπήρξε πενιχρό ενδιαφέρον από εργοληπτικές εταιρείες και τελικά μόλις μια εταιρεία υπέβαλε προσφορά ανεβάζοντας τη δαπάνη στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Το ΣΑΛ δεν τοποθετήθηκε ως προς το λόγο της διαφοράς κοστολόγησης και προσφοράς, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι αυτό οφείλεται σε λανθασμένη κοστολόγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά την ακύρωση, το ΣΑΛ πάει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού μετά από επανεξέταση των εγγράφων προσφορών και αναλόγως θα ενημερώσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην πράξη όμως, αυτές οι διαδικασίες σημαίνουν παράταση της ήδη απαράδεκτης καθυστέρησης ενδεχομένως και για ένα χρόνο.

Τα πολυσυζητημένα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καμάρων και Βεργίνας είναι έτοιμα για υλοποίηση, με σχέδια αλλά και εγκεκριμένο κονδύλι πέντε εκατομμυρίων ευρώ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 8 Φεβρουαρίου 2023, αλλά η αρνητική εξέλιξη του δημοσίου διαγωνισμού προκαλεί απογοήτευση, καθώς πρόκειται για έργο που ήδη έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, αφού, ως γνωστό, εκκρεμεί από το 2015.

Το έργο θα υλοποιηθεί με βάση μελέτη που εκπόνησε η κοινοπραξία «Δ. Τουμαζής και Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί» και φέρει τον τίτλο «Αντιπλημμυρικά έργα για προστασία των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού».

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy