Λάρνακα: Έτσι θα γίνει το Παττίχειο Πάρκο

Σε περίπου δύο χρόνια έρχεται ένας φανταστικός πνεύμονας πρασίνου, χαλάρωσης και ψυχαγωγίας στη Λάρνακα

Έναν φανταστικό πνεύμονα πρασίνου με πολυλειτουργική χρήση θ’ αποκτήσει η Λάρνακα σε περίπου δύο χρόνια στη μορφή του καινούργιου Παττίχειου Πάρκου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που αφορά στον τομέα πρασίνου για τον Δήμο Λάρνακας τα τελευταία χρόνια, το οποίο μπήκε πια σε τροχιά υλοποίησης μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού για κατασκευαστικές εργασίες. Ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε το διαγωνισμό την περασμένη Δευτέρα 20 Μαρτίου και οι εργοληπτικές εταιρείες έχουν προθεσμία μέχρι τις 12 Μαΐου για να υποβάλουν προσφορές. Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 18 μηνών. Συνεπώς, οι Λαρνακείς και όχι μόνο θα μπορούν ν’ απολαύσουν το μεγαλύτερο καινούργιο αστικό πάρκο της πόλης περί τα μέσα του 2025 και ίσως και νωρίτερα, εάν όλα κυλήσουν ομαλά. Το Παττίχειο Πάρκο έχει κοστολογηθεί στα 4,9 εκατομμύρια ευρώ και είναι μακράν το ακριβότερο από τα τρία μεγάλα πάρκα που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Λάρνακας, ενδεικτικό του μεγέθους του έργου που θα υλοποιηθεί στον ευρύτερο χώρο του ομώνυμου αμφιθεάτρου.

Το έργο χωροθετείται σε κρατικό τεμάχιο συνολικής έκτασης 381.609 τετραγωνικών μέτρων και είναι το μεγαλύτερο αστικό άλσος της Λάρνακας με πολύ σημαντικό ρόλο για την ήπια αναψυχή των κατοίκων. Έχει το χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πρασίνου, καθώς λόγω έκτασης, υποδομής και του Δημοτικού Θεάτρου προσελκύει και εξυπηρετεί όλο τον πληθυσμό της αστικής και της ευρύτερης περιοχής.

Το πάρκο βρίσκεται σε επαφή και αποτελεί συνέχεια της προστατευόμενης περιοχής των Αλυκών και είναι χαρακτηρισμένο ως δασική γη.

Το σχέδιο προβλέπει την αναδιαμόρφωση και προσθήκη υποδομών του πάρκου, όπως μονοπάτια και διαδρομές, χώρο εστίασης και παιδική χαρά, γήπεδα για αθλοπαιδιές, χώρους στάθμευσης κ.ά. Προβλέπεται επίσης ανάπτυξη νέων διευκολύνσεων επισκεπτών και ατόμων με αναπηρίες, αντικατάσταση και προσθήκη εξοπλισμού αναψυχής και άσκησης ήπιων ατομικών αθλητικών δραστηριοτήτων και δημιουργία και λειτουργία θέσεων αναψυχής. Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται χώροι στάθμευσης, διαμόρφωση εισόδων σε έξι σημεία, χώρος εστίασης, χώροι υγιεινής, skatepark, ανοικτό γυμναστήριο, βοτανόκηπος, πάρκο σκύλων, παιδική χαρά, χώροι πικ νικ, αναδιαμόρφωση της εισόδου στο αμφιθέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις (κεντρικό κτίριο με 4 εξωτερικά γήπεδα), μονοπάτια με πλακόστρωτο και χωμάτινες διαδρομές και υπερυψωμένος πεζόδρομος γύρω από το Παττίχειο Αμφιθέατρο.

Η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου συνδέεται επίσης χωρικά με την ανάπτυξη του οικολογικού περιπάτου στην περιοχή των Αλυκών της Λάρνακας, αφού το τεμάχιο γειτνιάζει με τη μεγάλη Αλυκή και αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000. Φέρει επίσης τους χαρακτηρισμούς Ειδικής Ζώνης Διατήρησης και Ζώνης Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σε έκταση 195.528 τ.μ., ενώ οι εγκαταστάσεις που θα ανεγερθούν έχουν εμβαδό 14.300 τ.μ.

Το σχέδιο προνοεί τη δημιουργία ανοικτού χώρου εκδηλώσεων, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, εκθέσεις καλλιτεχνών και προβολές ταινιών. Όλα τα παρατηρητήρια πουλιών στην περιοχή καθώς και τα μνημεία θα συντηρηθούν, ενώ θα δημιουργηθούν νέα σημεία ενδιαφέροντος με την τοποθέτηση σιντριβανιών, αγαλμάτων και γλυπτών, τα οποία θα μεταφερθούν από άλλα σημεία της πόλης.

Ανακοινώνοντας την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο Δήμος Λάρνακας έδωσε λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων, τα οποία περιλαμβάνουν, εκτός από τη συντήρηση και εκμοντερνισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, τα εξής:  

– Δημιουργία κυκλικού ανυψωμένου πεζόδρομου περιμετρικά του υφισταμένου αμφιθεάτρου.

– Δημιουργία μικρού αναψυκτήριου, χώρων υγιεινής, οργάνων γυμναστικής, παιδότοπου, skate park κ.ά. και προσθήκη ικανοποιητικού αριθμού χώρων στάθμευσης σε διάφορα σημεία.

– Ουσιαστική ενίσχυση του πρασίνου με τη φύτευση νέων δέντρων και φυτών και τη δημιουργία βοτανικού κήπου.

– Ανακατασκευή και κατασκευή νέων παρατηρητηρίων πουλιών και χαρακτηριστικών μνημείων της περιοχής.

– Επιδιόρθωση της υφιστάμενης υποδομής και συγκεκριμένα των πεζοδρομίων και των εισόδων.

– Αλλαγή των φωτιστικών της περιοχής με νέας τεχνολογίας LED αντιβανδαλιστικού τύπου.

– Αλλαγή και ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού και συντήρηση και αναδιαμόρφωση της περίφραξης.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy