Λάρνακα: Θετική υπό προϋποθέσεις η ΚΕΤΑΠ για παραχώρηση των ακινήτων του πρώην διυλιστηρίου

Συζητείται η πρόταση του Δήμου Λάρνακας για στέγαση Ιατρικής Σχολής

 

Θετικά αντικρίζεται εκ πρώτης όψεως από το κράτος η πρόταση του Δήμου Λάρνακας για αξιοποίηση των ακινήτων του πρώην διυλιστηρίου για στέγαση Ιατρικής Σχολής. Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας ζήτησε εκμίσθωση της κρατικής γης από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, όπως πληροφορούμαστε, δεν είναι αρνητικό, αλλά παραπέμπει στην Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών που κατέχει τους χώρους. Ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα μας, ο δήμαρχος ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με την ΚΕΤΑΠ, η οποία είναι επίσης θετική αλλά υπό προϋποθέσεις. Αυτές έχουν να κάνουν με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που υπάρχουν στο τραπέζι και ειδικά με ενδεχόμενη ρύπανση του εδάφους λόγω της λειτουργίας των εγκαταστάσεων πριν τη μετακόμιση στο Βασιλικό και συνεπώς πιθανή ανάγκη απορύπανσης προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων.

Όπως έχουμε αποκαλύψει, με επιστολή 3 Μαΐου 2022 ο Ανδρέας Βύρας απευθύνθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών και ζήτησε εκμίσθωση της κρατικής γης όπου βρίσκονται σήμερα οι κλειστές εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών για σκοπούς στέγασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Balamand του Λιβάνου, η οποία αποφασίστηκε να ιδρυθεί στη Λάρνακα σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο UClan.

Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι, αφού πάρει κατοχή της κρατικής γης, να την υπεκμισθώσει στα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Ιατρικών Σπουδών.

Η πρόταση αυτή προέκυψε έπειτα από την παρουσία του δημάρχου Λάρνακας, στις 7 Απριλίου 2022, στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ανάμεσα στο κυπριακό παράρτημα του βρετανικού πανεπιστημίου Uclan που βρίσκεται στην Πύλα και το Πανεπιστήμιο University of Balamand – UOB του Λιβάνου. Τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα υπέγραψαν συμφωνία για κοινή ανάπτυξη ιατρικών σπουδών, αλλά και δημιουργία Ιατρικής Σχολής.

Αυτό μπορεί να γίνει στα κρατικά τεμάχια στο πρώην διυλιστήριο, όπως επισημαίνει στην επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βύρα, η δημιουργία τέτοιας σχολής με ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη και θα επιτρέψει και τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ της σχολής και των τοπικών επιχειρήσεων και φορέων.

Τα κρατικά ακίνητα στο πρώην διυλιστήριο θεωρούνται ιδανική επιλογή από όλες τις πλευρές. Η γη είναι έκτασης 155 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, άρα αρκετά μεγάλη για τέτοιες και περισσότερες εγκαταστάσεις, ενώ και το κτίριο της ΚΕΤΑΠ είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μπορεί με πολύ μικρό κόστος να ανακαινιστεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα για να γίνει έδρα της σχολής.

Επίσης, όπως επισημαίνει στον Νίκο Νουρή ο δήμαρχος Λάρνακας, οι πανεπιστημιακές σχολές είναι αναπτύξεις που επιτρέπονται με βάση το νέο Σχέδιο Περιοχής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η κυβέρνηση οφείλει να εγκρίνει την εκμίσθωση της γης στο Δήμο Λάρνακας από τη στιγμή που πρόσφατα έχει παραχωρήσει κρατική γη στον Δήμο Πάφου και στον Δήμο Αγίας Νάπας ακριβώς για τον ίδιο σκοπό.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.