Η Λάρνακα τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με κεντρικό ζήτημα την επανεξέταση της βιομηχανίας

Πιο βιώσιμος τουρισμός ο στόχος

Η επανεξέταση της τουριστικής βιομηχανίας ώστε να γίνει ο τουρισμός πιο βιώσιμος και να λειτουργήσει ως κρίσιμος πυλώνας ανάπτυξης ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας και τον Δήμο Λάρνακας οργάνωσαν εορταστική εκδήλωση με κεντρικό θέμα «Επανεξέταση του Τουρισμού» (“Rethinking Tourism”), κινούμενοι στο πλαίσιο που έχει ορίσει για φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Το καίριο θέμα της επανεξέτασης του τουρισμού περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των G20 που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το 2021, με τους ηγέτες να θέτουν τον τουρισμό στο επίκεντρο τής μετά πανδημίας ανάπτυξης.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού, Φίλιππος Δρουσιώτης, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στην τουριστική βιομηχανία να αρχίσουν να επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους σαν βιομηχανία, αλλά και σαν μονάδες προκειμένου να διασφαλίσουμε, όπως είπε, τη βιωσιμότητα του τουρισμού στην Κύπρο. «Ο σύγχρονος επισκέπτης απαιτεί πλέον ο προορισμός που επισκέπτεται να σέβεται το περιβάλλον, να του προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες και να προσφέρει ο ίδιος με την παραμονή του στην τοπική κοινωνία», τόνισε θέτοντας τις παραμέτρους στις οποίες μπορούν να κινηθούν οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας επανεξετάζοντας το προϊόν.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, σημείωσε ότι ο σημερινός τουρίστας δεν επαναπαύεται με το κλασικό μοντέλο τουρισμού, ήλιου και θάλασσας, αλλά επιζητεί συνεχώς να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται με την τοπική κουλτούρα του κάθε προορισμού. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται ο Δήμος Λάρνακας, συμπλήρωσε, παραθέτοντας τα έργα που γίνονται και προγραμματίζονται με ιδιαίτερη έμφαση στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού κεφαλαίου της πόλης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, Ντίνος Λευκαρίτης, έδωσε έμφαση στη διαπίστωση ότι μετά την πανδημία έχει αναδειχθεί ακόμα πιο έντονα η ανάγκη αναμόρφωσης της τουριστικής βιομηχανίας.

«Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε και προωθούμε τον τουρισμό μας. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι, τόσο οι προορισμοί όσο και οι επιχειρήσεις, γύρω από ένα κοινό όραμα για έναν πιο βιώσιμο τομέα, χωρίς αποκλεισμούς», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η Λάρνακα κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι είναι ανάμεσα στις 4 υποψήφιες πόλεις ως European Destination of Excellence για το 2023.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.