Λάρνακα:  Τρέχει το πρόγραμμα αφαλάτωσης στο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων

Τρέχει το πρόγραμμα αφαλάτωσης στο ΣΕΛ Λάρνακας

Νέα ενημερωτική συνάντηση για το ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την αφαλάτωση του ανακυκλωμένου νερού της Λάρνακας και την ανάκτηση υλικών στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 27 Απριλίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας, όπου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί με επιτυχία η πιλοτική μονάδα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του νερού που ανακτάται από το Σταθμό και την ανάκτηση χλωριούχου νατρίου, φωσφόρου και αλάτων.

Σκοπός του προγράμματος Water Mining είναι να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της επάρκειας νερού αναδεικνύοντας «νέες πηγές» φρέσκου νερού, όπως π.χ. τα βιομηχανικά και τα αστικά λύματα ή οι άλμες που προκύπτουν από τις μονάδες αφαλάτωσης.

Τεχνολογικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογιών που έχουν ήδη δοκιμαστεί, προκειμένου από τα λύματα αυτά να παραχθεί νερό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στη βιομηχανία, τη γεωργία καθώς και άλλους τομείς και να αποφευχθεί η απόρριψη άλμης στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα αναπτυχθούν και θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες ολοκληρωμένα συστήματα επεξεργασίας βιομηχανικών άλμεων και λυμάτων, τα οποία θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Όλα αυτά τα συστήματα βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της μηδενικής απόρριψης.

Η πιλοτική μονάδα, η οποία έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων της Λάρνακας, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, το οποίο ήδη παράγεται από το Σταθμό με την απομάκρυνση χλωριούχου νατρίου, φωσφόρου και αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου. Από τη συγκεκριμένη επεξεργασία νερού θα παραχθούν, παράλληλα με το φρέσκο νερό, χλωριούχο νάτριο και φώσφορος.

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy