Λάρνακα: Βόλτα σε ναυάγια και υφάλους μέσω της οθόνης του κινητού!

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας παρουσιάζει τις Εικονικές Καταδυτικές Διαδρομές

Βόλτα στα ναυάγια και τους υφάλους στο βυθό της Λάρνακας χωρίς να χρειαστεί να βραχεί κάποιος προσφέρει τώρα η τοπική Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας. Η ΕΤΑΠ παρουσίασε τις Εικονικές Καταδυτικές Διαδρομές, το πρώτο πρόγραμμα ψηφιακής κατάδυσης το οποίο υλοποιείται στην Κύπρο και προσφέρει την ευκαιρία στους δύτες και όχι μόνο για μια φαντασμαγορική υποβρύχια περιοδεία στα σημεία ενδιαφέροντος της θαλάσσιας περιοχής Λάρνακας, αλλά μέσω της οθόνης του κινητού τηλεφώνου ή του τάμπλετ!

Οι Εικονικές Καταδυτικές Διαδρομές παρουσιάζονται στο καλοκαιρινό ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και αποτελούν την πύλη προς μια ψηφιακή και διαδραστική μέθοδο για να μπορέσει κάποιος να ζήσει την εμπειρία σε μερικά από τα πιο δημοφιλή καταδυτικά σημεία στο βυθό της πόλης του Ζήνωνα. Το εργαλείο είναι ιδανικό για δύτες που προετοιμάζονται για κατάδυση, αλλά και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται απλώς να ρίξει μια ματιά στον κόσμο κάτω από τα κύματα.

Το πρότζεκτ έχει ενταχθεί κάτω από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Λάρνακα», το οποίο αποτελείται από μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να απολαύσει τις τουριστικές ατραξιόν της Λάρνακας χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Ουσιαστικά, οι Εικονικές Καταδυτικές Διαδρομές είναι μια χαρτογράφηση των καταδυτικών περιοχών σε τρισδιάστατη μορφή μαζί με τη δυνατότητα πλοήγησης και θέας από όλες τις γωνίες. Περιλαμβάνει επίσης μια διαδρομή μέσω υποβρύχιων πλάνων σε διαφορετικά μέρη των καταδυτικών σημείων, προτάσεις για διαδρομές και άλλες χρήσιμες, πρακτικές πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία.

Οι λάτρεις των υποβρύχιων εξερευνήσεων έχουν στη διάθεσή τους πάρα πολλά στοιχεία που αφορούν στην κάθε επιλογή κατόπιν μελέτης και καταγραφής για κάθε καταδυτικό σημείο. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα σημεία ενδιαφέροντος του κάθε χώρου, τα χαρακτηριστικά της θαλάσσιας ζωής και όλες οι τεχνικές πληροφορίες που αφορούν στην κατάδυση, όπως το βάθος, τα ρεύματα, οι συντεταγμένες, η πρόσβαση, η ορατότητα κ.α.

Όλα αυτά ψηφιοποιούνται σε εικονική μορφή 360 μοιρών που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας.

«Το πρώτο πρόγραμμα εικονικών καταδυτικών διαδρομών που εφαρμόζεται στην Κύπρο έχει διπλό στόχο.  Αφενός να επιτρέψει σε δύτες να προγραμματίζουν τις καταδύσεις τους εκ των προτέρων και αφετέρου να επιτρέψει στους ανθρώπους που δεν ασχολούνται με καταδύσεις να εξερευνήσουν την κάθε διαδρομή» σημείωσε η ΕΤΑΠ.

Τα σημεία που συμπεριλαμβάνονται είναι πέντε:

1. Το ναυάγιο Ζηνοβία, το οποίο έχει καταταχθεί στα κορυφαία σημεία ναυαγιοκατάδυσης στον κόσμο. Το Ζηνοβία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα σημαντικότερα ναυάγια στον κόσμο και θεωρείται το πιο σημαντικό στη Μεσόγειο. Ενδεικτικό της σημασίας του για την τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας και τον καταδυτικό τουρισμό είναι ότι από το 1980 που βυθίστηκε μέχρι σήμερα, έχει προσελκύσει περισσότερες από 1,5 εκατομ. καταδύσεις.

2. Το σκάφος Ελπίδα, το οποίο βυθίστηκε το 2019 για ν’ αποτελέσει τον πρώτο τεχνητό ύφαλο της Λάρνακας. Το εμπορικό πλοίο «Ελπίδα» αγοράστηκε από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης από την Ελλάδα και ποντίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης το Δεκέμβριο του 2019. Είναι μήκους 63 και πλάτους 10 μέτρων και είναι το μεγαλύτερο που ποντίστηκε στις θάλασσες της Κύπρου για σκοπούς δημιουργίας τεχνητού υφάλου. Ποντίστηκε σε βάθος 30 μέτρων.

3. Το μικρότερο σκάφος LEF1, το οποίο δωρίστηκε στην ΕΤΑΠ από την εταιρεία Πετρολίνα και ποντίστηκε σε κοντινή απόσταση σε μικρότερο βάθος.

4. Ο φυσικός ύφαλος Δωρίδα. Ο υπό αναφορά ύφαλος βρίσκεται σε βάθος 7-10 μέτρων στον κόλπο της Λάρνακας και συγκεκριμένα στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Ορόκλινης, σε πολύ κοντινή απόσταση από τα πλοία Ελπίδα και LEF1. Ο φυσικός ύφαλος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όσον αφορά στην ύπαρξη θαλάσσιας ζωής, εφόσον σ’ αυτόν βρίσκονται προσκολλημένα πολλά είδη σπόγγων, ενώ περιτριγυρίζεται από πυκνά λιβάδια Ποσειδώνιας. Στην περιοχή κάποιος εύκολα συναντά ψάρια, όπως κουρκούνες, ρώσσους, ορφούς, σφυρίδες, σκάρους και σωρκούς.

5. Η θαλάσσια τοποθεσία με την ονομασία Σκοπιά στην περιοχή Ξυλοφάγου, η οποία αποτελείται από σχηματισμούς φυσικών βράχων.

Τάσος Περδίος

 

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy