Λάρνακα: Ξεκινά η μελέτη για την επίχωση στην παραλία

Εντός των ημερών η προσφορά για σχέδιο ανάκτησης 60 μέτρων ακτής στην περιοχή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών

Θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση των διαδικασιών σχεδιασμού της επόμενης μέρας στην περιοχή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στη Λάρνακα, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος.

Στο περιθώριο της επίσκεψης στην περιοχή στις 8 Μαΐου με αφορμή τον επίσημο τερματισμό της οδηγίας Σεβέζο μαζί με τον Υπουργό Εργασίας, ο Ανδρέας Βύρας αποκάλυψε ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων, εντός των ημερών, θα προκηρύξει το διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης για ανάκτηση 60 μέτρων ακτής για σκοπούς υλοποίησης μεγαλεπήβολων δημοσίων έργων. «Εντός των ημερών θα βγει η πρώτη προσφορά για ένα πολύ μεγάλο έργο στην περιοχή, που είναι η ανάκτηση 60 μέτρων της παραλίας. Το θέμα βρίσκεται ήδη στο Τμήμα Προσφορών των Δημοσίων Έργων ώστε να βγει η πρώτη μελέτη», ανέφερε ο κ. Βύρας.

Η έναρξη σχεδιασμού της επίχωσης συνιστά το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της περιοχής μετά την ολοκλήρωση της μετακόμισης των εταιρειών υγρών καυσίμων και υγραερίου στο Βασιλικό.  Αυτό θα γίνει μέσα από διαδικασίες του Δημοσίου, όπως εν προκειμένω, αλλά και με σχέδια των ιδιωτικών εταιρειών που κατέχουν γη.

Όπως είχαμε αποκαλύψει πριν δύο μήνες, ο αρχικός στρατηγικός σχεδιασμός περιελάμβανε ανάκτηση περίπου 100 μέτρων ακτής, αλλά στη συνέχεια άλλαξε με το πλάτος να μειώνεται στα 60 μέτρα και να συνδυάζεται με δημόσια παραλία, ούτως ώστε η περιοχή να γίνει ακόμα πιο ελκυστική για ιδιωτικές επενδύσεις.

Αυτό το σχέδιο ευνοείται και από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, το οποίο συμφωνεί με την πιστή τήρηση των προνοιών του Σχεδίου Περιοχής, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη διενέργεια επίχωσης και τη διαμόρφωση δημοσίου παραλιακού χώρου, ο οποίος μέσα από τον κατάλληλο σχεδιασμό θα παρέχει πέρα από την προστασία του παράκτιου χώρου και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πολυλειτουργικού πάρκου κατά μήκος της παραλίας, το οποίο να προσφέρεται για πολλαπλές χρήσεις και δραστηριότητες. Πολύ σημαντική ήταν η παρατήρηση του Ανδρέα Βύρα ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός του δημοσίου χώρου, όπως άλλωστε καθορίζει το Σχέδιο Περιοχής και οι ιδιωτικές αναπτύξεις να προσαρμοστούν σε αυτόν και όχι το αντίστροφο.

Αφού προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για ετοιμασία μελέτης, η διαδικασία σχεδιασμού εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, ενώ άλλα δύο χρόνια υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν για την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων έργων. Θυμίζουμε ότι ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, είχε εξαγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για ένα έργο που έχει παρομοιαστεί με το μόλο της Λεμεσού καθορίζονται σαφώς στο νέο Σχέδιο Περιοχής.

Στο κεφάλαιο «Έργα Προτεραιότητας», η επίχωση και η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου με παραλιακή προκυμαία κατατάσσονται στα «Έργα Άμεσης Προτεραιότητας» που αποτελούν την πρώτη φάση.

Υπό τον τίτλο «Διαμόρφωση Παραλιακού Μετώπου», το Σχέδιο Περιοχής αναφέρει ότι με βάση σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί με σκοπό την προστασία της ακτογραμμής από τη διάβρωση, προκύπτει η ανάγκη θωράκισης του μεγαλύτερου μέρους της παραλίας. Σε συνδυασμό με τα αναγκαία έργα ακτοπροστασίας και κατόπιν εκπόνησης ειδικής Ακτομηχανικής Μελέτης, το Σχέδιο προβλέπει τη διενέργεια επίχωσης και τη διαμόρφωση δημοσίου παραλιακού χώρου, ο οποίος μέσα από τον κατάλληλο σχεδιασμό θα παρέχει πέρα από την προστασία του παράκτιου χώρου και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πολυλειτουργικού πάρκου κατά μήκος της παραλίας, το οποίο να προσφέρεται για πολλαπλές χρήσεις και δραστηριότητες.

Η ταυτότητα των χώρων, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, θα καθοριστεί από την ποικιλία των δαπεδοστρώσεων, τοποθέτηση πρασίνου και δημιουργία κήπων στις ασφράγιστες επιφάνειες, κατάλληλα χωροθετημένα σκίαστρα με τη χρήση ποικιλίας υλικών (π.χ. εμφανούς σκυροδέματος, ξύλου και μετάλλου), κανάλια, πίδακες και σιντριβάνια. Προβλέπονται επίσης στο επίπεδο των προνοιών του Σχεδίου Περιοχής πλωτές κατασκευές/πλατφόρμες για σκοπούς δημιουργίας καθιστικών χώρων, αλλά και ενεργού ψυχαγωγίας σε σχέση με τη θάλασσα.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy