Ορίζοντας/ Ανοιχτός Ορίζοντας

Larva στο 6 Cyprus Jazz and World Music Showcase

Το ντούο μας ‘Larva’ ξεκίνησε το 2018 με στόχο την συν-δημιουργία πρωτότυπων συνθέσεων αλλά και διασκευών από την κυπριακή παραδοσιακή μουσική. Τα κομμάτια μας αντλούν έμπνευση από παραδοσιακές μελωδίες και ρυθμούς σε συνδυασμό με δυτικά μουσικά στοιχεία επηρεαζόμενα από world και jazz μουσική. Μέχρι σήμερα έχουμε ηχογραφήσει την μουσική μας και εμφανιστήκαμε σε διάφορες συναυλίες, όπως επίσης και στα φεστιβάλ Φέγγαρος και Windcraft.

Τα μέλη της μπάντας είναι: Αλέξης Κάσινος: Κιθάρα, συνθέσεις, Βασίλης Φιλίππου: Πιάνο, νέυ, φωνή, κρουστά, συνθέσεις. Καλεσμένος για το showcase θα είναι ο Γιάννης Κουτής στο ούτι

Έχουμε σπουδάσει μουσική και ασχολούμαστε με την σύνθεση, τόσο σαν Larva αλλά και ο καθένας ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης σπούδασε κλασσική σύνθεση και μουσική της Ανατολικής Μεσογείου στην Αγγλία και Ολλανδία, ενώ ο Αλέξης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην jazz κιθάρα στην Ολλανδία. Από νεαρή ηλικία είχαμε έντονη επαφή με τη μουσική δημιουργία, πράγμα που μας οδήγησε και στην επαγγελματική μας καλλιτεχνική πορεία. Αυτή την περίοδο πέραν από τη διδασκαλία, γράφουμε νέα μουσική την οποία παρουσιάζουμε σε συναυλίες. Μέσω της σύνθεσης βρίσκουμε ένα αυθεντικό τρόπο έκφρασης σκέψεων, εμπειριών αλλά και συναισθημάτων. Αυτό μας οδήγησε στην ανάγκη ηχογράφησης των προσωπικών μας άλμπουμ.

Από καλλιτεχνικής άποψης, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, κάτι που ωθεί νέα σχήματα σαν το δικό μας να βρουν ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Για το είδος της μουσικής που εμείς ασχολούμαστε, παρατηρούμε πως στην Κύπρο έχουμε το ιδανικό κοινό αφού η Κυπριακή διάλεκτος, όπως επίσης και τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής του νησιού, παίζουν χαρακτηριστικό ρόλο στην επικοινωνία μας με τους ακροατές. Η πρόκληση του να ασχολείται κάποιος με τη μουσική στην Κύπρο, είναι ότι ειδικά στα αρχικά στάδια της πορείας του, πρέπει να βρει τρόπους να ξεχωρίσει σε ένα μικρό κύκλο καλλιτεχνών και να χτίσει ένα ‘όνομα’ το οποίο ενδεχομένως να φέρει και την επαγγελματική του ανέλιξη.

Η συμμετοχή μας αυτή στο 6 Cyprus Jazz and World Music Showcase και γενικά σε τέτοιου είδους φεστιβάλ είναι πολύ σημαντική, αφού μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραστούμε την μουσική μας με ένα ευρύτερο κοινό και να έχουμε επιπλέον κίνητρο για συνεχή δημιουργία νέων συνθέσεων. Πιστεύουμε πως για να αναπτυχθεί η καλλιτεχνική σκηνή της Κύπρου χρειάζεται περισσότερες ευκαιρίες σαν αυτή που διοργανώνει το Ριάλτο, για να μπορεί να προβάλει τόσο τα διαφορετικά είδη μουσικής όσο και να προτρέπει νέους καλλιτέχνες στην δημιουργία καινούργιων συνεργασιών. Επίσης από άποψη κρατικών χορηγιών, η περαιτέρω οικονομική βοήθεια θα στήριζε ιδιαίτερα τις προσπάθειες δημιουργίας και προώθησης πρωτότυπης μουσικής από το νησί μας, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τα επόμενα μας σχέδια με το σχήμα ‘Larva’, είναι η σύνθεση νέας μουσικής και η ηχογράφηση του πρώτου μας δίσκου. Παράλληλα, στοχεύουμε στην εμφάνιση μας στην Κύπρο και το εξωτερικό, όπως και στη συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες του χώρου.

Θέατρο Ριάλτο 29 και 30 Νοεμβρίου. 19:30