Λάθος νοοτροπία για σκύλους έχουν οι Κύπριοι

Στη μη ορθή και μη πιστή εφαρμογή του Περί Σκύλων Νόμου καθώς και στην κακή νοοτροπία των Κυπρίων εντοπίζει τη ρίζα του προβλήματος με το μεγάλο αριθμό αδέσποτων σκύλων στην Κύπρο, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης.

Με αφορμή ανακοίνωση της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων ότι περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες σκύλοι, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων και κουταβιών, εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στην ελεύθερη Κύπρο, το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον κ. Πίπη ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να καταμετρήσουν τον αριθμό αυτό.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πίπης είπε πως, με βάση τον Περί Σκύλων Νόμο, το θέμα των αδέσποτων σκύλων είναι στην αρμοδιότητα των Τοπικών Αρχών, δηλαδή τους Δήμους και τις Κοινότητες. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το πρόβλημα προκύπτει από τη νοοτροπία που έχουμε ως λαός και δεν οφείλεται στην από μέρους των Τοπικών Αρχών και των κυβερνητικών υπηρεσιών μη ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους.

Σε παρατήρηση ότι η νοοτροπία μπορεί να αλλάξει με την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, ο κ. Πίπης είπε πως ο Περί Σκύλων Νόμος δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει από τις Τοπικές Αρχές. Επίσης, ανέφερε οι πολίτες που αποκτούν ένα σκύλο, μπορεί να τον παίρνουν στον κτηνίατρο ο οποίος του εμφυτεύει μεν το microchip, όμως τη συνέχεια δεν προσέρχονται – όπως οφείλουν με βάση το νόμο – για να εγγράψουν στο μητρώο εγγραφής σκύλων που τηρείται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Όπως μας εξήγησε, η διαδικασία είναι πρώτα να εγγραφεί ο σκύλος στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και στη συνέχεια να τον δηλώσει στο Δήμο ή στην Κοινότητα του που θα εκδώσουν την άδεια κατοχής του ζώου. “Για πολλούς και διάφορους λόγους, πολλοί δεν επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία και επιλέγουν να μένουν μέχρι την τοποθέτηση του microchip από τον κτηνίατρο και αυτό αν θα το πράξουν”, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό που έδωσε η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων για 200 χιλιάδες σκύλους που εγκαταλείπονται το χρόνο, ο κ. Πίπης είπε πως εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να το γνωρίζουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να εξακριβωθεί ο αριθμός αυτός, ο κ. Πίπης είπε πως δεδομένης της ισχύουσας νομοθεσίας σε συνδυασμό με την κατάσταση που υπάρχει στο κράτος και το ότι σε επίπεδο ΕΕ δεν υπάρχει σχετική με το συγκεκριμένο θέμα νομοθεσία, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ούτε και εύκολα. Όπως ανέφερε, η ΕΕ δεν έχει εντάξει στα προγράμματα καταπολέμησης και ελέγχου των ζωικών ασθενειών, που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής, κάποιο πρόγραμμα που να πραγματεύεται το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ενωσιακή νομοθεσία που να υποχρεώνει τα κράτη να καταμετρούν τα αδέσποτα.

Σε ερώτηση αν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μια εκστρατεία καταγραφής και ενημέρωσης των ιδιοκτητών, ο κ. Πίπης είπε αρχικά πως πέραν του ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός των λειτουργών για να κάνουν κάτι τέτοιο, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Περί Σκύλων Νόμος) αρμοδιότητα και ευθύνη των Τοπικών Αρχών, που υποχρεούνται να το διαχειριστούν στο πλαίσιο των από το νόμο απορρέουσων ευθυνών και υποχρεώσεων τους.
“Αν οι Δήμοι και οι Κοινότητες έκαναν εκστρατείες διαφώτισης και ενημέρωσης των δημοτών τους για αυτά τα θέματα, αν υπήρχε η ανάλογη αλλαγή νοοτροπίας, τρόπου σκέψης, αντίληψης και διαχείρισης όσον αφορά την κατοχή ζώων συντροφιάς και σχετική ανταπόκριση στις εκκλήσεις αυτές από μέρους των πολιτών, δεν θα χρειαζόταν καμία από τις κρατικές Υπηρεσίες να κάνει ο,τιδήποτε”, είπε και σημείωσε πως αν εφαρμοστεί ο Νόμος σωστά, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα καθώς θα μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης των αδέσποτων.

Επίσης πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαφώτιση στα σχολεία και από την οικογένεια. “Τα ζώα δεν είναι παιγνίδια, ούτε αντικείμενα που αν δεν μου αρέσει το πετώ μετά από λίγο καιρό, και αυτό είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας”, τόνισε.

Ερωτηθείς για την πρόταση για εκστρατεία στείρωσης ζώων συντροφιάς από ξένους κτηνιάτρους, ο κ. Πίπης είπε πως για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του το Κτηνιατρικό Συμβούλιο για να δώσει άδεια σε ξένους να ασκήσουν το επάγγελμα στην Κύπρο. Το θέμα τέθηκε και στο Υπουργείο και έχει παραπεμφθεί και στο Κτηνιατρικό Συμβούλιο, το οποίο δεν είναι αρνητικό δεδομένου ότι θα τηρηθεί η νενομισμένη διαδικασία. Πρόσθεσε πως στην εκστρατεία θα έπρεπε δεοντολογικά να ερωτηθούν πρώτα οι Κύπριοι κτηνίατροι και σε περίπτωση που δεν υπήρχε η από μέρους τους προσδοκώμενη ανταπόκριση, τότε θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και κτηνίατροι από χώρες μέλη της ΕΕ.

Κόμμα για τα Ζώα

Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κυριάκος Κυριάκου κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τον αριθμό των 200 χιλιάδων εγκαταλελειμμένων ζώων το χρόνο που δίνει η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων, είπε πως δεν είναι σε θέση να πει αν αυτός ευσταθεί και επισήμανε την ανάγκη στοιχειοθέτησης του αριθμού αυτού. Ο κ. Κυριάκου είπε πως αύξηση υπάρχει στον αριθμό των αδέσποτων σκύλων, το θέμα είναι σε ποιο βαθμό έχει φτάσει και ποιες είναι οι αιτίες.

Ερωτηθείς πώς μπορούν να επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία, ο κ. Κυριάκου είπε πως αρχικά πρέπει να γίνει μια έρευνα σχετικά με το πόσοι σκύλοι φιλοξενούνται στα καταφύγια ζώων τα τελευταία 4 χρόνια, μετά θα πρέπει να καταμετρηθούν οι εγγραφές σκύλων στους ιδιωτικούς κτηνιάτρους και να υπολογιστούν και οι εξαγωγές σκύλων στο εξωτερικό. Μόνο πέρσι, όπως είπε, 4 χιλιάδες σκύλοι υιοθετήθηκαν από ξένους στο εξωτερικό και φέτος ενδεχομένως ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος.

Όσον αφορά τις υιοθεσίες στο εξωτερικό, ο κ. Κυριάκου είπε πως από τη μια επικροτείται η πολύ καλή προσπάθεια κάποιων εθελοντών να εξασφαλίσουν στέγη σε σκύλους, από την άλλη όμως υπάρχουν και οι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και κερδίζουν χρήματα από τη διαδικασία αυτή.

Ο κ. Κυριάκου τόνισε πως η ουσία του προβλήματος των αδέσποτων θα δοθεί σε ενημερωτική εκστρατεία του κόμματος με την ονομασία “μάτια ανοικτά”, στην οποία θα δοθεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος και θα παρουσιαστούν οι λόγους στους οποίους οφείλεται η αύξηση των αδέσποτων σκύλων τα τελευταία 10 χρόνια.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα έκανε λόγο για την ευθύνη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, λέγοντας πως με βάση το Άρθρο 18 του Περί Ευημερίας των Ζώων Νόμου, είναι υποχρεωμένες να διεξάγουν προγράμματα για μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων όταν και εφόσον η αύξηση αυτή εμπεριέχει κινδύνους και για τη δημόσια υγεία. Μεταξύ αυτών που μπορούν να γίνουν είναι οι στειρώσεις, οι επιθεωρήσεις σε υποστατικά και η ενημέρωση, ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy