«Λάθος ο αγώνας της ΕΟΚΑ» – Αντιπαράθεση του πρώην αντάρτη της ΕΟΚΑ Βάσου Σ. Παντέλα και του Θ. Σοφοκλέους

Λάθος ο αγώνας της ΕΟΚΑ

Αντιπαράθεση του πρώην αντάρτη της ΕΟΚΑ Βάσου Σ. Παντέλα και του Θ. Σοφοκλέους

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Εξήντα ένα χρόνια μετά τη λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, η συζήτηση για το κατά πόσον η ανάληψη του ένοπλου εγχειρήματος ήταν σωστή ή όχι, συνεχίζεται.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά αναζωπυρώνεται η συζήτηση, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κι εκεί που η άποψη πως ήταν λανθασμένη η ανάληψη του ένοπλου εγχειρήματος περιοριζόταν αρχικά στα πλαίσια της Αριστεράς, με το πέρασμα του χρόνου αυτή η θέση και άποψη ξεπέρασε τα όρια της συγκεκριμένης παράταξης και μπήκε και στο χώρο της Δεξιάς, η οποία ανέκαθεν θεωρούσε την περίοδο εκείνη ως «ιερή αγελάδα» ή «Αγία Τράπεζα», με αποτέλεσμα να αποτελεί ταμπού η οποιαδήποτε συζήτηση πάνω σε κριτική βάση.

Πρόσφατα η άποψη ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν λανθασμένη επιλογή διατυπώνεται και από πρώην μέλη της ΕΟΚΑ, αγωνιστών της ΕΟΚΑ, κατ’ ιδίαν ή και δημόσια.

Μια τέτοια εκτίμηση- παραδοχή κάνει και ο Βάσος Σ. Παντέλας, μέλος της ΕΟΚΑ με δράση στην επαρχία Πάφου.

Μετά τη δημοσίευση των απόψεών του στη σελίδα του στο Facebook ο Β. Παντέλας έτυχε απάντησης στον «Φιλελεύθερο» από τον πρόεδρο των Συνδέσμων Αγωνιστών, Θάσο Σοφοκλέους και υπήρξε ανταπάντηση από τον κ. Παντέλα.

Eoka3

Μας έκαναν φονιάδες…

Ο Βάσος Σ. Παντέλας με επιστολή του στη «Χαραυγή» αναφέρει πως εδώ και αρκετά χρόνια τον βασάνιζαν πολλές σκέψεις για την όλη δράση του την εποχή EOKA του ’55-’59 και σημειώνει με έμφαση: «Μας έκαναν φονιάδες για λόγους εθνικούς, θρησκευτικούς, ιδεολογικούς. Μας φανάτιζαν οι δάσκαλοί μας και οι τότε ηγέτες μας, Μακάριος και Γρίβας-Διγενής. Σκοτώναμε Εγγλέζους κατακτητές και συμπατριώτες μας που χαρακτηρίζονταν σαν προδότες. Το αποτέλεσμα είναι μια μοιρασμένη πατρίδα, με τη μισή να βρίσκεται υπό κατοχή, και εμείς να σκυλοτρωγόμαστε σαν Γριβικοί και Μακαριακοί». Η μόνη του δικαιολογία (ελαφρυντικό) -αναφέρει- είναι ότι τότε στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι αγωνιστές ήταν ανήλικοι ή μικροί στην ηλικία.

Ο κ. Παντέλας εύχεται μάλιστα να τον συγχωρέσει ο Θεός για τα αμαρτήματά του, όπως γράφει!

Επισημαίνει ότι θα αντιδράσουν πολλοί με τα γραφόμενά του, γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους σαν αγωνιστές «που ακόμα κάνουν και παρελάσεις όσοι τους σηκώνουν τα ποδιά τους»!

Eoka

Γιατί ήταν λάθος ο αγώνας της ΕΟΚΑ

Στη συνέχεια ο Β. Παντέλας αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του, πιθανόν να ήταν λάθος η διεξαγωγή του αγώνα της ΕΟΚΑ. Γράφει συγκεκριμένα:

«1. Η Αγγλία πρόσφερε την Κύπρο στην Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Βενιζέλου και η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν μας δέχτηκε.

  1. Όλες οι βρετανικές αποικίες πολύ μεγαλύτερες σε έκταση και πληθυσμό απελευθερώθηκαν χωρίς πόλεμο. Ο Μακάριος, άπειρος πολιτικά, νόμιζε ότι η ηθική και η δικαιοσύνη μπορούσε να επικρατήσει στην ανθρωπότητα, και πρωτοστάτησε μάλιστα στη δημιουργία των Αδεσμεύτων, ενώ οι δύο μεγάλες τότε δυνάμεις συμφώνησαν και διαμοίρασαν τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα.
  2. Με την έναρξη του ένοπλου αγώνα, οι Άγγλοι, γνωστοί για την ικανότητά τους στην πολιτική τού διαίρει και βασίλευε, εργοδότησαν 3.500 Τουρκοκυπρίους σαν επικουρικούς για να κυνηγούν τους ανθρώπους της ΕΟΚΑ. Έτσι οι μέχρι τότε αρμονικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων διαταράχτηκαν οριστικά και άρχισαν οι σκοτωμοί ανάμεσά μας.
  3. Με τη συνθήκη της Λωζάνης, οι Τούρκοι με την υπογραφή τους απαρνούνταν κάθε δικαίωμα επί της Κύπρου με τις συμφωνίες της Ζυρίχης, εμείς, με δική μας υπογραφή τους κάναμε εγγυητές μας, και με δικαίωμα επέμβασης! Ξεκίνησε τότε και ο διχασμός ανάμεσα σε μας τους Ελληνοκύπριους, και οι διαμάχες για τις συμφωνίες της Ζυρίχης, που μας τις επέβαλαν ακόμη και οι Έλληνες κυβερνήτες!
  4. Οι Άγγλοι είναι κατά κανόνα εναντίον μας και υποστηρίζουν πάντοτε τις τουρκικές θέσεις, λόγω του αγώνα που διεξήγαμε εναντίον των.
  5. Η Τουρκία ουδέποτε θα ανεχόταν να έχει την Ελλάδα στα νώτα της, έναν κατά κανόνα παραδοσιακό εχθρό».

Ο Β. Παντέλας προσθέτει πως όσα έκαναν τότε έρχονται σε αντίθεση και με τη χριστιανική θρησκεία και την εντολή της «ου φονεύσεις», μια εντολή -όπως γράφει εμφαντικά- η οποία δεν έχει εξαιρέσεις.

 

Θ. Σοφοκλέους: Τελείς υπό σύγχυση…

Οι αναφορές του κ. Παντέλα στο Facebook προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ο οποίος απάντησε στον Β. Παντέλα με άρθρο του στον «Φιλελεύθερο» στις 27 Ιουνίου 2020.

Ο κ. Σοφοκλέους επιχειρεί να «πατήσει» πάνω στο συναίσθημα αντί να απαντήσει ευθέως στα όσα καταμαρτυρεί ο κ. Παντέλας.

Γράφει ο κ. Σοφοκλέους ότι ο κ. Παντέλας δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε να εκμηδενίζει ούτε να ειρωνεύεται και προπάντων να χρησιμοποιεί «χαρακτηρισμούς που έδιναν οι εχθροί και οι συνεργάτες τους», δηλ. των Άγγλων.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση Σοφοκλέους στο θέμα των προδοτών, γράφοντας στον κ. Παντέλα ότι διακατέχεται από σύγχυση όταν αναφέρεται σε ανθρώπους που χαρακτηρίστηκαν ως προδότες. «Ήσαν προδότες», γράφει και για τους περισσότερους «υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση».

Eoka2

Παντέλας: Μέγιστο θράσος!

Απαντώντας, ο κ. Παντέλας απορρίπτει τα περί σύγχυσης που του αποδίδει ο πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών.

Αναφέρει ότι ο κ. Θάσος Σοφοκλέους μπορεί να το παίζει περήφανος για τις πράξεις του, έστω κι αν ακολούθησε και μετά το 1960 τον Γρίβα. Του αποδίδει μάλιστα το δικό του μερίδιο ευθύνης για όσα έγιναν την περίοδο 1971-74 που και με ευθύνη της χούντας των Αθηνών, όπως αναφέρει, ήταν χιλιάδες οι νεκροί και αγνοούμενοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ενώ η μισή Κύπρος παραδόθηκε στην Τουρκία.

Στα ζητήματα ηθικής που προβάλλει ο Θ. Σοφοκλέους, ο κ. Παντέλας σημειώνει πως η ηθική που επικαλείται ο κ. Σοφοκλέους ντροπιάστηκε από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που έγιναν μέλη της ΕΟΚΑ Β’ και πολέμησαν τη Δημοκρατία και προκάλεσαν την τουρκική εισβολή.

Προσθέτει ότι τα πλέον φρικιαστικά εγκλήματα, ίσως και πιο φρικτά από αυτά των Τούρκων εισβολέων, έγιναν από ΕΟΚΑΒητατζήδες.

«Τους λιάνισαν τα κόκαλα, τους κακοποίησαν άγρια μέχρι θανάτου, τα δόντια τους τα είχαν βγάλει, τα νύχια τους τα είχαν βγάλει, τα μάτια τους τα είχαν βγάλει, μέχρι και τα αυτιά τους τα είχαν κόψει…

Ανδρέας Κέστας 20 ετών, μέλος του Εφεδρικού από τη Λεμεσό.

Χαράλαμπος Κυρίλλου 19 ετών, μέλος του Εφεδρικού από τη Χλώρακα.

Νίκος Σολωμού 21 ετών, μέλος του Εφεδρικού από τον Παχύαμμο.

Φίλιππος Κρητιώτης 20 ετών, εθνοφρουρός από τον Στατό-Αγ. Φώτιο.

Η δολοφονία τους στις 16 Ιουλίου 1974 από ΕΟΚΑΒτζήδες είναι ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα που έγιναν ποτέ στην Κύπρο».

Αφήνει, τέλος, αιχμές κατά του κ. Σοφοκλέους και για τους Συνδέσμους Αγωνιστών από τους οποίους έφυγαν, όπως ισχυρίζεται, αρκετοί αγωνιστές διότι δεν συμφωνούσαν με το πραξικόπημα και την ΕΟΚΑ Β’.

Απευθύνεται επίσης προς τον Θ. Σοφοκλέους στον οποίο λέει ότι επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες αυτών που κατέστρεψαν τον τόπο στους δύο ηγέτες, τον Μακάριο και τον Γρίβα, οι οποίοι φέρουν ο καθένας τις δικές του ευθύνες για λάθη και παραλείψεις, αφήνοντας εκτός το καταστροφικό έργο της ΕΟΚΑ Β’.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.