Απαξιώνουν τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία 49 χρόνων δράσης

Με την ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου από τη Βουλή για κλείσιμο του ΚΟΤ και τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, επικυρώθηκαν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το κλείσιμο ενός Ημικρατικού Οργανισμού που έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες και έργο στην τουριστική ανάπτυξη που γνώρισε και συνεχίζει να γνωρίζει η χώρα μας και ο οποίος όμως έχει ακόμα πολλά να δώσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δεν συνιστά πρόοδο αλλά δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να αποδειχτεί αντιπαραγωγική και λανθασμένη εξέλιξη για τον τουρισμό.

Δεν έχει τίποτα να προσθέσει στην προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης της πολιτικής του κράτους στα θέματα τουριστικής ανάπτυξης, αναφέρει η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, προσθέτοντας πως αντίθετα δημιουργεί συνθήκες που απαξιώνουν όλη αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει δημιουργηθεί στα 49 χρόνια δράσης του ΚΟΤ.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ εκφράζει το φόβο πως η ευελιξία, η συλλογικότητα και αντιπροσωπευτικότητα των φορέων της κοινωνίας που εκφραζόταν μέσω του ΚΟΤ καθώς και η σχετική ανεξαρτησία του, θα χαθούν και στη θέση τους θα έχουμε τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών και αρμοδιοτήτων σε ένα άτομο, τον Υφυπουργό, τον οποίο μάλιστα θα συμβουλεύει και κατευθύνει μια Επιτροπή που θα αποτελείται κυρίως από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο τουρισμό.

«Συμφέροντα τα οποία από τη φύση τους είναι αναμενόμενο να είναι σε σύγκρουση με την καλώς νοούμενη και αειφόρα ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας και τη διατήρηση υψηλών επιπέδων ποιότητας».

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ υπενθυμίζει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια που η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα, έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης να παραμείνει ο ΚΟΤ και να λειτουργεί με βασικές αρμοδιότητες. «Έχουμε επεξεργαστεί και υποβάλει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, της λειτουργίας και της οργάνωσης καθώς και της δομής του ΚΟΤ. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε επειδή όπως φαίνεται η κυβέρνηση είχε άλλους σχεδιασμούς…»

Σημειώνει επίσης ότι με την επιφύλαξη της αντισυνταγματικότητας της δημιουργίας Υφυπουργείου, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ έχει υποστηρίξει ότι η διακυβέρνηση του τουρισμού στη χώρα μας σήμερα όντως χρειάζεται μια εποπτική αρχή η οποία να επικεντρώνεται κυρίως στην εποπτεία και συντονισμό της τουριστικής ανάπτυξης, με αρμοδιότητες που θα αφορούν τη στρατηγική, τις οριζόντιες πολιτικές, τον καθορισμό εθνικών στόχων και τη διαχείριση κρίσεων. «Αυτό που έγινε όμως, με τη διάλυση ουσιαστικά του ΚΟΤ, είναι ένας ακραίος πειραματισμός».

Η ΕΤΑΠ Αμμοχώστου στηρίζει το Υφυπουργείο Τουρισμού

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Αμμοχώστου θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το Υφυπουργείο Τουρισμού με στόχο να επιτευχθούν οι εθνικοί μας στόχοι, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Εταιρείας και δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος. Τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού χαιρέτισαν επίσης προχθές εργοδοτικοί, επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και τουριστικοί φορείς.