Με αφορμή/ Ορίζοντας
Με αφορμή… τις Μουσικές του Κόσμου που εντάσσονται στο φετινό Rialto Open Air μέλη των συγκροτημάτων που συμμετέχουν μιλάνε στον Ορίζοντα.  
Μιλάμε με το συγκρότημα Lavra που εμφανίζονται με τον Μάριο Μενελάου

ΕΘΝΙΚ

 

Lavra και Μάριος Μενελάου:  Νιώθουμε έντονα την ανάγκη να μοιραστούμε τη μουσική μας με το κοινό

Έχει κάτι ιδιαίτερο για σας αυτή η συναυλία στο Rialto Open Air, η επιστροφή στις ζωντανές συναυλίες μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας;

Είναι η πρώτη μας συναυλία μετά τα περιοριστικά μέτρα και σίγουρα αυτό την κάνει πολύ ιδιαίτερη. Νιώθουμε έντονα την ανάγκη να μοιραστούμε τη μουσική μας με το κοινό, μακριά από τη δισδιάστατη διαδικτυακή εμπειρία, η οποία ήταν η μόνη διέξοδος την τελευταία περίοδο.

Τι πρέπει να γίνει για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τον Πολιτισμό και τους καλλιτέχνες; Ποια θεωρείτε είναι τα μίνιμουμ που πρέπει η Πολιτεία να εξασφαλίζει στους καλλιτέχνες;

Πιστεύουμε πως η τέχνη οποιασδήποτε μορφής παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, αφού την εκφράζει και παράλληλα της δίνει νόημα. Σε περιόδους όπως αυτήν που ζούμε, στην οποία τα δεδομένα έχουν αλλοιωθεί σε βαθμό που κάθε επαγγελματίας βρέθηκε σε αδιέξοδο, είναι κρίμα που οι καλλιτέχνες δεν είχαν την ανάλογη αντιμετώπιση από την Πολιτεία. Χρειάζεται μια άμεση στήριξη στους επαγγελματίες καλλιτέχνες, μέσω οικονομικής βοήθειας αλλά και δυνατότητας λειτουργίας των χώρων όπου μπορούν να παρουσιάσουν την δουλειά τους (θέατρα, gallery, συναυλιακοί χωροι κ.α).

Πώς βιώσατε τις μέρες της πανδημίας και της καραντίνας;

Ήταν σίγουρα πολύ δύσκολο, το γεγονός ότι έπρεπε να αναβάλουμε όλα τα καλλιτεχνικά μας πλάνα, όμως παράλληλα χρησιμοποιήσαμε τον χρόνο αυτό δημιουργικά μελετώντας και συνθέτοντας νέα μουσική.

Πιστεύετε πως μας αφήνει «διαφορετικούς» αυτή η περίοδος;

Αυτή η περίοδος μας αφήνει σίγουρα πιο δυνατούς, με την άποψη ότι έχουμε πλέον αποδεχτεί την κατάσταση και είμαστε πρόθυμοι να δημιουργούμε και να εκφραζόμαστε πέραν των συνθηκών.

Χρειάζεται μια άμεση στήριξη στους επαγγελματίες καλλιτέχνες, μέσω οικονομικής βοήθειας αλλά και δυνατότητας λειτουργίας των χώρων όπου μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία;

Θα παρουσιάσουμε δικές μας συνθέσεις και διασκευές κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών έχοντας επιρροές από world και jazz μουσική. Στη συναυλία θα έχουμε την τιμή να βρίσκεται μαζί μας ο Μάριος Μενελάου στο μπάσο.

Ποια τα επόμενα σας σχέδια;

Ετοιμάζουμε νέες συνθέσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουμε οπτιακουστικά και επίσης έχουμε πλάνα για ηχογράφηση δίσκου με όλα τα κομμάτια μας.

Lavra και Μάριος Μενελάου

Παρασκευή 24 Ιουλίου 21:00

@ Χώρος στάθμευσης ΣΕΚ (πίσω από Ριάλτο)

Είσοδος Ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο 77 77 77 45

 

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News