Λαβρόφ: Απαράδεκτα και αντιπαραγωγικά τα μονομερή βήματα σε Αμμόχωστο

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εισηγείται το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγγυηθεί την ασφάλεια

 

Απαράδεκτα και αντιπαραγωγικά χαρακτήρισε τα μονομερή βήματα που γίνονται στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας παράλληλα πως η χώρα του είναι υπέρ της αντικατάστασης των υφιστάμενων απαρχαιωμένων εγγυήσεων ασφάλειας για την Κύπρο με νέες εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Στις δηλώσεις του την Πέμπτη, στη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μετά τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Λαβρόφ είπε επίσης πως «δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική από την έγκαιρη επανέναρξη της διακοινοτικής διαπραγματευτικής διαδικασίας, που θα καταστήσει δυνατόν να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Αναφερόμενος στη συζήτησή τους για το Κυπριακό, σημείωσε πως «έχουμε ακούσει τις εκτιμήσεις των εταίρων μας που είναι σημαντικές για εμάς. Έχουμε επαναβεβαιώσει τη θέση αρχών της Ρωσίας υπέρ της επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού εντός του υφιστάμενου διεθνούς νομικού πλαισίου».

Πρόσθεσε πως «αντικρίζουμε τα μονομερή βήματα που αφορούν το εγκαταλελειμμένο τμήμα των Βαρωσίων στην πόλη της Αμμοχώστου ως απαράδεκτα και αντιπαραγωγικά».

Τόνισε πως «τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στις διμερείς επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη προόδου στην κυπριακή υπόθεση».

«Υπογραμμίσαμε για άλλη μια φορά ότι θα ήταν σημαντικό τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμμετάσχουν στη συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές της λύσης και επαναβεβαιώσαμε τη θέση μας υπέρ της αντικατάστασης των υφιστάμενων απαρχαιωμένων εγγυήσεων ασφάλειας για την Κύπρο με νέες εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και επεσήμανε πως «η Ρωσία θα ήθελε τα προβλήματα στην περιοχή να λυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, πρωτίστως της Συνθήκης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Στις δηλώσεις του ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε την Κύπρο ως ένα σημαντικό εταίρο της Ρωσίας που δοκιμάστηκε στον χρόνο.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία των δυο χωρών, που βασίζεται, όπως είπε, σε μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και στην πνευματική και πολιτιστική τους εγγύτητα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.