Λαβρόφ-Χριστροδουλίδης συναντιόνται σήμερα

Το Κυπριακό, οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας όπως αυτή εκδηλώνεται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην κυπριακή ΑΟΖ είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟι δυο Υπουργοί θα υπογράψουν σε ειδική τελετή, το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2022 – 2024, καθώς και τη Συμφωνία για Συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων σε Περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων.

Οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις το μεσημέρι και ακολούθως θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας που ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει προς τιμήν του Νίκου Χριστοδουλίδη και των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Παραμένει ζητούμενο η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων προκειμένου να υπάρξει διαρκής σταθερότητα στην Κύπρο, δηλώνει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ενόψει της επίσκεψης εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στη Μόσχα.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει με συνέπεια μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό στη βάση του διεθνούς νομικού πλαισίου, που καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Επισημαίνει ότι δεν προκρίνει την αναθεώρηση του μοντέλου λύσης στην Κύπρο ούτε την αλλαγή του πλαισίου των διαπραγματεύσεων. Προστίθεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες που έχει αναλάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών για επανέναρξη του διαλόγου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.