Λαβρόφ: «Είχαμε πρόοδο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με Ουκρανία – Η Ρωσία καταθέτει απάντηση

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» τόνισε την Παρασκευή από την Ινδία ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες πριν την έναρξη του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με το Reuters, o Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως η Μόσχα προετοιμάζει την απάντησή της στις ουκρανικές προτάσεις, που κατατέθηκαν την Τρίτη, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την προσφορά του Κιέβου για ουδετερότητα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός. Οι εγγυήσεις ασφαλείας βασίζονται στο πρότυπο του Άρθρου 5 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τη ρήτρα συλλογικής άμυνας.

Ο Λαβρόφ τόνισε μάλιστα ότι το Κίεβο έχει δείξει «πολύ περισσότερη κατανόηση» για την κατάσταση στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και για το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό υπό τον ρωσικό έλεγχο, καθώς και στην αναγκαιότητα του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έχει συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης των δεσμών με τη χώρα.

Η Ρωσία συνεχίζει να αποσύρει μέρος των δυνάμεών της από την περιοχή του Κιέβου στη βόρεια Ουκρανία και οι δυνάμεις αυτές κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης, ενώ ο κυβερνήτης του Τσερνίχιβ δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται και από τη δική του περιφέρεια, αν και δεν έχουν φύγει όλες.

«Παρατηρούμε την κίνηση κοινών ρωσικών οχηματοπομπών με διαφορετικούς αριθμούς οχημάτων», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολεξάντρ Παβλιούκ.

Ομοβροντία απειλών από Ρώσους αξιωματούχους εν μέσω των δυτικών κυρώσεων. Για «μπλόκο» στις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων ως απάντησεις στις κυρώσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ προειδοποιεί ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος στη Ρωσία από το 2008 έως το 2012.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.