Λαβρόφ: Προτείναμε τη Λευκορωσία στις εγγυήτριες δυνάμεις της συμφωνίας με την Ουκρανία

Η Ρωσία πρότεινε να συμπεριληφθεί η Λευκορωσία στις εγγυήτριες χώρες της μελλοντικής ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες της διαδικασίας και του περιεχομένου της διαπραγμάτευσης. Θέλω απλώς να πω ότι, κατόπιν αιτήματος της ουκρανικής πλευράς, το καθεστώς ουδετερότητας θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA Novosti και συνέχισε:

«Οι Ουκρανοί γείτονες θα ήθελαν να δουν όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία και μια σειρά από άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ των εγγυητών της ασφάλειας. Προτείναμε ότι η Λευκορωσία πρέπει οπωσδήποτε να είναι μεταξύ αυτών των εγγυήτριων χωρών».

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι επί του παρόντος όλα αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους φάσματος των εγγυητών χωρών, τελούν υπό συντονισμό.

Ακόμη, ανέφερε πως η Ρωσία θα επιδιώξει να επιτύχει όλα τα ζητήματα που έχει θέσει στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις «δεν είναι εύκολες».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας θα μπορούσαν να γίνουν όχι μόνο στη Λευκορωσία, αλλά και σε άλλες χώρες.

«Η Λευκορωσία είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αν και όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία των αντιπροσωπειών και δεν αποκλείονται συναντήσεις σε άλλες χώρες, σε άλλους τόπους», ανέφερε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.