Λάβρος εναντίον του τρόπου λειτουργίας της Αρχής Διερεύνησης και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας η ΙΣΟΤΗΤΑ

Έντονη αντίδραση από ΙΣΟΤΗΤΑ

Λάβρος εναντίον του τρόπου λειτουργίας της Αρχής Διερεύνησης και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΔΙΠΑ), παρουσιάστηκε μιλώντας το πρωί στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ Νίκος Λοϊζίδης.

Έκαμε λόγο για αφυπηρετήσαντες, συνταξιούχους και δικηγόρους οι οποίοι συμμετέχουν στην ΑΔΙΠΑ, παρόλο όπως τόνισε, που το Συμβούλιο της Ευρώπης έστειλε από το 2018 επιστολή στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία αναφέρεται ότι απαγορεύεται να εργάζονται στην ΑΔΙΠΑ συνταξιούχοι. Δεν γίνεται, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, δικηγόροι να συμμετέχουν στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της αστυνομίας και την ίδια στιγμή να εκπροσωπούν και αστυνομικούς στο δικαστήριο.

Είπε επίσης ότι η ΑΔΙΠΑ έχει συσταθεί στα πρότυπα του μοντέλου της Βρετανίας η οποία είναι πλέον εκτός ΕΕ και επισήμανε ότι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχουν διαφορετικά μοντέλα.

Ο κος Λοϊζίδης υποστήριξε ότι η νομοθεσία έρχεται σε σύγκρουση με το σύνταγμα και το νόμο περί αστυνομίας, προσθέτοντας ότι η αστυνομία έχει ήδη τρεις υπηρεσίες να την ελέγχουν.

Όσον αφορά την έρευνα κατά αστυνομικών για το επεισόδιο με αλλοδαπούς έξω από το γραφείο ευημερίας στην Πάφο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν φτάνει που μας κτυπούν τώρα έρχονται να μας δικάσουν».

Για την έρευνα που διεξάγεται στις Κεντρικές Φυλακές ο κος Λοϊζίδης υποστήριξε ότι πως αυτή που θα καταδείξει τι πραγματικά έχει γίνει είναι η ποινική έρευνα της αστυνομίας.

Δυστοκία στη στελέχωση της Αρχής Κατά της Διαφθοράς με ερευνώντες λειτουργούς παραδέχθηκε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της Χάρης Πογιατζής καθώς, όπως ανέφερε, διαπιστώνεται επιφύλαξη για εξέταση καταγγελιών κατά υψηλά ιστάμενων προσώπων.

Πρόσθεσε ότι ενώπιον της Αρχής έχουν κατατεθεί ήδη 15 καταγγελίες, από πολίτες αλλά και από κρατικούς αξιωματούχους και επισήμανε ότι οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Ανέφερε ότι η Αρχή δεν θα δέχεται προφορικές καταγγελίες, αλλά ότι μπορεί κάποιος να προβεί σε ανώνυμη καταγγελία.

Ο κος Πογιατζής ξεκαθάρισε οι εξουσίες της Αρχής κατά της Διαφθοράς θα είναι Ερευνητικής φύσης. Εξήγησε ότι εάν με βάση την έρευνα της Αρχής διαπιστωθεί ότι προκύπτουν ποινικά αδικήματα το επόμενο στάδιο είναι να διαταχθεί ποινική ανάκριση από τον γενικό εισαγγελέα.

Ανέφερε επίσης ότι η Αρχή θα αρχίσει τη λειτουργία της μόλις εγκριθούν οι κανονισμοί από τη βουλή και ότι αύριο οι κανονισμοί αυτοί θα συζητηθούν στην επιτροπή νομικών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy