Λάβρος ο ΥΠΕΜ εναντίον της ΕΠΑ: «Δεν αντέχει τη διαφάνεια»

Άγριος καυγάς ξέσπασε μεταξύ του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Παπαναστασίου και των εκπροσώπων της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, σε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής για το e-kalathi.

Αφορμή στάθηκε η αρνητική τοποθέτηση των εκπροσώπων της ΕΠΑ σε σχέση με τον θεσμό, αφού υποστήριξαν ότι η εφαρμογή του ενδέχεται να οδηγήσει σε στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και να μετατραπεί σε εργαλείο που θα οδηγήσει σε φαινόμενα εναρμονισμένης πρακτικής, δηλαδή ορισμένες επιχειρήσεις να αλλάζουν τις τιμές τους (είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω) ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί ο ανταγωνιστής τους, αντί με βάση τα δικά το δικό της κόστος. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της ΕΠΑ ανέφεραν ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή η δημοσιοποίηση των τιμών των πετρελαιοειδών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, οδήγησε τελικά σε φαινόμενα αύξησης των τιμών, αντί στη μείωση τους, επειδή παρουσιάστηκαν φαινόμενα εναρμονισμένης πρακτικής.

Οι αναφορές των εκπροσώπων της ΕΠΑ εξόργισαν τον Υπουργό Εμπορίου, Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος ανέφερε τα ακόλουθα: «Η κουλτούρα μας δεν αντέχει τη διαφάνεια…κάποιοι ελέγχουν την αγορά. Διοχετεύουμε φοβία για να υπερκαλύψουμε άλλα ζητήματα. Αυτά έχω να δηλώσω».

Ανέφερε επίσης ότι δεν τον εξέπληξαν οι αναφορές οι οποίες ακούστηκαν στη συνεδρία από εκπροσώπους των επιχειρηματικών συνδέσμων και των συνδέσμων καταναλωτών. Αντίθετα, ευχαρίστησε τους πιο πάνω και δήλωσε έτοιμος να εξετάσει τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν στη συνεδρία. Τόνισε ωστόσο ότι τον εξέπληξε και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό η τοποθέτηση της ΕΠΑ.

Δεν θα φέρει μείωση των τιμών εκτιμούν οι αρμόδιοι

Εν τω μεταξύ στη συνεδρία διατυπώθηκαν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο το e-kalathi θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών ή έστω στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Αναφέρθηκε μάλιστα ότι η εφαρμογή του μέτρου ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού θα αυξηθεί το διοικητικό κόστος επειδή η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να στήσει ειδικό κλιμάκιο για να ενημερώνει κάθε πρωί το Υπουργείο Εμπορίου για τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων. Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς οι οποίοι συνήθως διαφημίζουν προϊόντα κράχτες, να χρησιμοποιήσουν το νέο εργαλείο για να κάνουν δωρεάν διαφήμιση μέσω του Υπουργείου Εμπορίου.

Στη συνεδρία συζητήθηκε για πρώτη φορά το νομοσχέδιο για το e-kalathi, αλλά σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και σύνδεσμοι καταναλωτών επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις επί του κειμένου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εργαλείο προς όφελος των καταναλωτών.

Επίσης το ΑΚΕΛ δια του Κώστα Κώστα υπέδειξε ότι οι βασικές πηγές οι οποίες οδηγούν στην ακρίβεια και την αισχοκέρδεια, είναι ο ηλεκτρισμός και τα πετρελαιοειδή. Και αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί με το e-kalathi.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρία φαίνεται ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι πως το νομοσχέδιο θα πάει πίσω για να γίνουν ξανά διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων και να κατατεθεί ξανά στη Βουλή σε μεταγενέστερο στάδιο με διορθώσεις οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy