Λαβύρινθος σκοτεινών σχέσεων του Ερντογάν με τον υπόκοσμο

  • Οι αποκαλύψεις του φυγόδικου Πεκέρ εγείρουν ερωτήματα ως προς τις σχέσεις του κράτους με τη μαφία

Του ειδικού μας συνεργάτη, Ευάγγελου Αρεταίου

Με ένα σκάνδαλο που ξυπνά τις μνήμες της υπόθεσης του Σουσουρλούκ το 1996 στην Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι πρόσφατες αποκαλύψεις του φυγόδικου κατηγορούμενου για οργανωμένο έγκλημα Σεντάτ Πεκέρ εγείρουν ερωτήματα ως προς τις σχέσεις του κράτους με τη μαφία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του έχουν γίνει στόχος των αποκαλύψεων, εμμέσως πλην σαφώς, και η εικόνα τόσο του ιδίου όσο και του ΑΚΡ επισκιάζεται επικίνδυνα από τα όσα υποστηρίζει ο Πεκέρ, προκαλώντας νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του την ώρα που οι οικονομικές δυσκολίες των Τούρκων πολιτών αυξάνονται καθημερινά.

 

Σκοτεινός λαβύρινθος

Ο Σεντάτ Πεκέρ από το Ντουμπάι όπου έχει διαφύγει, σε μια σειρά βίντεο στο YouTube, προβαίνει μεταξύ άλλων σε κατηγορίες εις βάρος του Υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ κάνει σαφείς νύξεις για μεγάλη διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης. Τα βίντεο αυτά, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τα έχουν δει ήδη έξι εκατομμύρια άνθρωποι και στην Άγκυρα το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλες εντάσεις.

Τα όσα υποστηρίζει ο Πεκέρ εμπλέκονται σε ένα λαβύρινθο σκοτεινών σχέσεων και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν, τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, επιχειρηματικούς κύκλους και το οργανωμένο έγκλημα και φέρνουν τον Τούρκο Πρόεδρο και την κυβέρνησή του σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, σύμφωνα με δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης.

«Εάν είναι αλήθεια, η εικόνα που αναδεικνύει ο Πεκέρ ξεπερνά τη διαφθορά, όπως τη γνωρίζουμε και θα μπορούσε ίσως να περιγραφεί ως ‘‘εγκληματοποίηση’’ του κρατικού μηχανισμού. Οι ισχυρισμοί του υποδηλώνουν ότι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έχουν χρησιμοποιηθεί σε συγκρούσεις εξουσίας εντός της κυβέρνησης, καθώς και για τη διάδοση πολιτικής προπαγάνδας, τη διαχείριση υπόγειων οικονομιών, τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης και τον εκφοβισμό της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών», έγραψε ο αναλυτής και μέλος του κόμματος DEVA του Αλί Μπαμπατζάν, Μετίν Γκιουρτζάν στο al Monitor.

 

Μνήμες του Σουσουρλούκ

Η εικόνα της Τουρκίας και του καθεστώτος, όπως αυτή αναδεικνύεται από τα όσα λέει ο Σεντάτ Πεκέρ, προκαλεί ρίγη σε δημοσιογράφους, αναλυτές και απλούς πολίτες καθώς έρχεται να ξυπνήσει τις μνήμες του σκανδάλου του Σουσουρλούκ το 1996, όταν για πρώτη φορά τότε η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες κρατικές δομές συνεργάζονταν με το οργανωμένο έγκλημα.

Τον Νοέμβριο του 1996, στο Σουσουρλούκ της δυτικής Τουρκίας, ένα τροχαίο ατύχημα έφερε στην επιφάνεια ότι στο ίδιο αυτοκίνητο ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, ένας βουλευτής και ο Αμπντουλάχ Τσατλί, μέλος των Γκρίζων Λύκων και φερόμενος ως συνεργάτης των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών εναντίον της αρμενικής οργάνωσης ASALA, που δολοφονούσε Τούρκους διπλωμάτες, και του ΡΚΚ.

Το σκάνδαλο του Σουσουρλούκ προκάλεσε τεράστιους πολιτικούς τριγμούς, οδηγώντας σε παραίτηση τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Μεχμέτ Αγάρ, το όνομα του οποίου εμπλέκει σήμερα ο Πεκέρ και στα όσα αποκαλύπτει για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα.

Το Σουσουρλούκ αποτέλεσε σημείο καμπής για την τουρκική πολιτική και κοινωνία και άνοιξε το δρόμο για τεκτονικές αλλαγές, οι οποίες οδήγησαν στην άνοδο του ΑΚΡ έξι χρόνια μετά.

 

Βασική πρόκληση

Οι αποκαλύψεις του Πεκέρ θεωρούνται από πολλούς αναλυτές ως συνέχεια των συγκρούσεων στο χώρο του υποκόσμου και της πολιτικής ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες, ενώ τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν ότι την τελευταία περίοδο το οργανωμένο έγκλημα έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή του στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής.

Οι σχέσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τον Αλαατίν Τσακιτζί, που θεωρείται ως εμβληματική εικόνα του τουρκικού υπόκοσμου, απασχόλησαν τον τουρκικό Τύπο τα τελευταία δυο περίπου χρόνια, ενώ οι δηλώσεις και οι δημόσιες εμφανίσεις του Τσακιτζί προκαλούσαν εντάσεις στην πολιτική ζωή.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποκαλύψεις του Πεκέρ είναι σήμερα από τις βασικές προκλήσεις για τον Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό διότι ένα από τα μεγάλα συνθήματα του ΑΚΡ ήταν η πάταξη της διαφθοράς και η εκκαθάριση του κράτους από όλες τις σκοτεινές του πτυχές και συνεργασίες, κάτι που έρχεται πλέον σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που αναδεικνύουν τα όσα λέει ο Πεκέρ.

Η σκοτεινή εικόνα της κυβέρνησης έρχεται να οξύνει τις πολιτικές εντάσεις στην Άγκυρα όπου η πάλη ανάμεσα στο ΑΚΡ και την αντιπολίτευση γίνεται όλο και πιο σκληρή.

Όλες πλέον οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ότι το ΑΚΡ και το ΜΗΡ βρίσκονται σταθερά κάτω από το 40% και η δυναμική αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί καθώς η οικονομία αποτελεί βασικό πρόβλημα πλέον για την πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών, ενώ οι αποκαλύψεις του Πεκέρ πλήττουν ιδιαίτερα την εικόνα του ΑΚΡ, αλλά και των εθνικιστών του ΜΗΡ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy