Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] και το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, παρουσιάζουν την έκθεση Layers of Visibility σε επιμέλεια της Liz Wells και του Γιάννη Τουμαζή.

Καλλιτέχνες: Carole Baker, Christopher Cook, Stuart Moore και Kayla Parker, Liz Nicol, Simon Standing.

Μεταξύ 2013 και 2017, ένας αριθμός καλλιτεχνών που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κύπρου μέσω του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών του NiMAC. Τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση και τον κατάλογο που τη συνοδεύει υποδεικνύουν μια σειρά από διαφορετικές αντιδράσεις για το νησί και τα πολύπλοκα στρώματα του κυπριακού πολιτισμού, ενός τόπου όπου ιστορικά το ελληνικό και το μουσουλμανικό στοιχείο ήταν ποικιλοτρόπως περιπλεγμένα και, μαζί με την κληρονομιά της βρετανικής αποικιοκρατίας, εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν το νησί ακόμη και σήμερα.

Ένας τόπος καθορίζεται από τη γεωγραφία, την ιστορία, τις μνήμες και τις αφηγήσεις που αντικατοπτρίζουν τα πολιτιστικά ρεύματα, την οικογενειακή και προσωπική βιωματική εμπειρία. Η Κύπρος είναι μια χώρα πολύπλοκων εντάσεων. Η οικονομία επικεντρώνεται κυρίως στον τουρισμό, μικρής κλίμακας βιομηχανικές επιχειρήσεις, υπηρεσίες και στη γεωργική παραγωγή. Μέσω της φωτογραφίας, του βίντεο και της ζωγραφικής, οι καλλιτέχνες στην έκθεση ανακαλύπτουν και εξερευνούν προκλητικές διαφορετικές ιστορίες και τροχιές: νέες αρχιτεκτονικές εξελίξεις σε διαφιλονικούμενα αστικά τοπία, την κατάσταση των προσφύγων-σκύλων στα καταφύγια, τη στρατιωτική παρουσία στο μοιρασμένο νησί, την οικογενειακή μνήμη και τις συμβολικές κληρονομιές και τη νεκρή ζώνη ως σύνθετη μεταφορά για συνδέσμους καθώς και για διαχωρισμούς. Για τους ξένους, υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα για να ανακαλύψουν από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Οι επιμελητές της έκθεσης καθώς και ορισμένοι καλλιτέχνες θα είναι διαθέσιμοι το απόγευμα της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου και το πρωί του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου για ερωτήσεις ή συνεντεύξεις.

NiMAC – Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [Παλιά Ηλεκτρική]

Ξεναγήσεις στα ελληνικά: Τετάρτες στις 18:00, 5, 12 Δεκεμβρίου 2018 | 9 Ιανουαρίου 2019

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: Τ: 22797400 (Δευ-Παρ 08:30-14:30)

Ώρες λειτουργιάς της έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο, 10:00-21:00