ΛΑΖΑΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ: Ο καλύτερός μου δάσκαλος ήταν η φύση

  • Ο γνωστός ζωγράφος παρουσιάζει 45 υδατογραφίες και 22 ψηφιδωτά στην έκθεσή του που εγκαινιάζεται στις 16 Απριλίου στην «Αποκάλυψη»

«Ο καλύτερός μου δάσκαλος είναι η φύση», δηλώνει ο γνωστός ζωγράφος, Λαζαρής Αργυρού, εννοώντας πως ζωγραφίζει απευθείας από τη φύση, εφόσον δεν έχει διδαχθεί τη ζωγραφική σε καμία Σχολή Καλών Τεχνών. «Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Γιατί μόνο όταν βλέπω κάτι με το μάτι μου μπορώ να το ζωγραφίσω. Από φωτογραφίες δεν μπορώ να ζωγραφίσω», δηλώνει στη «Χαραυγή» ο ζωγράφος. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Λαζαρής Αργυρού αναφέρεται και στην καινούργια του έκθεση που θα γίνει στην γκαλερί «Αποκάλυψη», τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015. Στην έκθεση αυτή θα παρουσιάσει 45 υδατογραφίες και 22 ψηφιδωτά.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΥΡΗ

Πότε άρχισες να ασχολείσαι με τις εικαστικές τέχνες κύριε Αργυρού και τι είναι εκείνο που σε παρακίνησε να ασχοληθείς μαζί τους;

Η Τέχνη μού άρεσε από τον καιρό που πήγαινα Δημοτικό Σχολείο. Ομως τότε δεν μας διδόταν η ευκαιρία να ασχοληθούμε ή να μας δείξουν κάτι για τη ζωγραφική ή οτιδήποτε άλλο. Το μόνο που θυμούμαι, από τότε που ήμουνα στο Δημοτικό Σχολείο, είναι που πήγαινα στο Μεταλλείο Αγροκηπιάς και μάζευα χρωματιστές πέτρες, που ήταν όπως τα παστέλ περίπου αυτές οι πέτρες. Εβρισκα πέτρες κόκκινες, κίτρινες αλλά και λίγο γύψο που έβγαζα από τα σπίτια. Με τρία τέσσερα χρώματα που έβρισκα και όπου είχε μεγάλη επιφάνεια, όπως το αλώνι που είχαμε δίπλα από το σπίτι μας, έκανα πάνω διάφορα σχέδια. Βέβαια δεν άντεχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις καιρικές συνθήκες γιατί έσβηναν ή καταστρέφονταν σε ένα δύο μέρες. Καταστρέφονταν είτε από τη νοτιά είτε από το κοπάδι που περνούσε από εκεί γιατί πιο κάτω ήταν η μάντρα τους. Ομως, όπως σου είπα, μου άρεσε να ασχολούμαι από την παιδική ηλικία με αυτού του είδους τη ζωγραφική. Οταν μεγάλωσα και ακολούθησα το επάγγελμα του οικοδόμου και έπιασα λεφτά αγόρασα μπογιές και πινέλα και άρχισαν να ζωγραφίζω με αυτά τα υλικά.

Για ποια χρονολογία μιλάμε;

Θα ήταν γύρω στο 1959-1960. Είναι από τότε που άρχισα να ζωγραφίζω.

Πόσο χρονών ήσουν τότε;

Το 1960 θα ήμουν 20 χρονών. Στη συνέχεια παντρεύτηκα και μετά, όταν πήρα στα χέρια μου λεφτά, πήγα και αγόρασα τις πρώτες μου νερομπογιές για να ασχολούμαι με τη ζωγραφική. Οπως και έγινε. Αργότερα, όταν περάσανε δύο τρία χρόνια, ανακάλυψα μια σχολή στην Αθήνα όπου παρέδιδαν μαθήματα ζωγραφικής με αλληλογραφία. Και πράγματι, βρήκα σημαντική βοήθεια από αυτή τη σχολή γιατί εγώ δεν πήγα σχολείο. Ο καλύτερός μου δάσκαλος όμως ήταν η φύση. Εγώ ζωγραφίζω πολλούς πίνακες κοντά στη φύση. Εκαμα εκατοντάδες σκίτσα, σχέδια από τη φύση τα οποία μόνο μερικά υπάρχουν σήμερα. Το 1967 έκαμα την πρώτη μου έκθεση στον Κυπροσοβιετικό Σύνδεσμο και αργότερα, μετά από 12 χρόνια, έκαμα τη δεύτερη μου έκθεση, το 1979, στην Πνευματική Στέγη.

Με τι υλικά δούλευες τότε;

Χρησιμοποιούσα λάδι αλλά έκανα και υδατογραφίες καθώς και λίγα γλυπτά.

Με τη γλυπτική καταγινόσουν από εκείνη την εποχή;

Αρχισα λίγο αργότερα με τη γλυπτική.

Με το ψηφιδωτό πότε άρχισες;

Αρχισαν πριν 20 περίπου χρόνια, όταν έφθασε ο καιρός για να πάρω σύνταξη σαν οικοδόμος που ήμουν. Εκείνη την εποχή είπα να ξεκινήσω και με το ψηφιδωτό. Οπως σου είπα, μάζευα πέτρες χρωματιστές από διάφορες περιοχές της Κύπρου γιατί μου άρεσε το ψηφιδωτό. Και είπα ας αρχίσω και με το ψηφιδωτό. Τώρα είναι η 16η έκθεση που θα παρουσιάσω στην Κύπρο. Βέβαια έλαβα μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις που έγιναν στο εξωτερικό.

Η καινούργια έκθεσή σου τι θα περιλαμβάνει;

Θα περιλαμβάνει 22 ψηφιδωτά και 45 υδατογραφίες από διάφορες περιοχές της Κύπρου. Δηλαδή είναι πίνακες που παρουσιάζουν βουνά, θάλασσες, δέντρα, παλιά σπίτια και διάφορα άλλα τοπία. Είναι αυτά που με συγκινούν. Εγώ, όπως σου είπα, ζωγραφίζω απευθείας από τη φύση. Δεν μπορώ να κάμω διαφορετικά. Γιατί μόνο όταν βλέπω κάτι με το μάτι μου μπορώ να το ζωγραφίσω. Από φωτογραφίες δεν μπορώ να ζωγραφίσω.

Είναι τοπία απ’ όλη την ελεύθερη Κύπρο;

Ναι, από όλη την ελεύθερη Κύπρο. Από τον Ακάμα μέχρι τη Λευκωσία.

Πόσο καιρό χρειάσθηκε για να ετοιμάσεις αυτή την έκθεση;

Χρειάσθηκε περίπου πέντε χρόνια για να την ετοιμάσω.

Παρόλο που ασχολείσαι με όλα τα είδη των εικαστικών τεχνών, εγώ αντιλαμβάνομαι πως έχεις ιδιαίτερη αδυναμία στην υδατογραφία ή κάνω λάθος;

Μάλιστα, μου αρέσει εξαιρετικά η υδατογραφία. Εχει αρκετούς που λένε ότι η υδατογραφία δεν είναι καλή γιατί καταστρέφεται. Οχι, δεν χαλάει η υδατογραφία. Οταν την προστατεύσεις διατηρείται χρόνια! Φτάνει να μην κτυπάει πάνω της ο ήλιος. Υπάρχουν υδατογραφίες 500-600 χρόνων και διατηρούνται καλύτερα από τους πίνακες με λάδια. Σίγουρα η υδατογραφία είναι δύσκολη τεχνική, αλλά όταν πετύχει έχει μία καθαρότητα και διαύγεια το χρώμα της που δεν την έχει ούτε το λάδι ούτε το ακρυλικό.

Εχεις κάποια πρότυπα σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα είδη της ζωγραφικής που προτιμάς;

Οταν κάνω ψηφιδωτό ή όταν δουλεύω με λάδι, που τα κάνω στο εργαστήρι μου, τα κάνω από μνήμης. Εννοώ τη ζωή που έζησαν ή τις καταστάσεις που βίωσα. Αυτά όλα τα εκφράζω στο ψηφιδωτό μου ή στον πίνακα που κάνω. Εχω π.χ. ψηφιδωτά που δείχνουν κοπάδι την ώρα που το ποτίζουν, που βγάζουν νερό από το λάκκο, που αγοράζουν ή πουλάνε βόδια στο πανηγύρι, εννοώ τις ζωοπανηγύρεις στο Μένοικο ή στη Ζώδια. Εκεί στη ζωοπανήγυρη έβλεπες 200 ή 300 βόδια προς πώληση! Ηταν υπέροχο θέαμα! Αυτές οι σκηνές έχουν μείνει στο μυαλό μου και προσπαθώ τώρα να τις αποδώσω στους πίνακες μου.

Τι είναι για σένα η Τέχνη κ. Αργυρού;

Για μένα η Τέχνη είναι το παν! Δεν με συγκινεί τίποτε άλλο εκτός από την Τέχνη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy