Η TOYOTA GAZOO Racing κέρδισε το 87ο Le Mans 24 Hours, καταλαμβάνοντας τις πρώτες 2 θέσεις στο Circuit de la Sarthe μετά από μια δραματική τελική ώρα για το πρωτάθλημα 2018-2019 FIA World Endurance Championship (WEC).

Ο Sébastien Buemi, ο Kazuki Nakajima και ο Fernando Alonso στο # 8 TS050 HYBRID, υπερασπίστηκαν το στέμμα τους από τον περσινό αγώνα, και διασφάλισαν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των οδηγών, κερδίζοντας με προβάδισμα 16,9 δευτερολέπτων από τους ομόσταβλούς τους Mike Conway, Kamui Kobayashi και José María López το # 7.

Ωστόσο, αυτά τα γεγονότα δεν αντικατοπτρίζουν την αγωνία στα τελικά στάδια του αγώνα, όπου το πλήρωμα του # 7 TS050 HYBRID  έχασε μια σίγουρη νίκη, μπροστά σε 252.500 θεατές.

Στον 367ο γύρο, με ένα προβάδισμα περισσότερο από δύο λεπτά, οι αισθητήρες του # 7 TS050 HYBRID  παρουσίασαν την ένδειξη βλάβης και ο José μπήκε στα pits με σκοπό να αντικαταστήσει ένα ελαστικό. Ωστόσο ένα πρόβλημα στους αισθητήρες των ελαστικών είχε ως αποτέλεσμα, να υποδείξει βλάβη σε λάθος ελαστικό, με συνέπεια ο José να συνεχίσει τον αγώνα με το ξεφουσκωμένο ελαστικό. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον  José σε έναν αργό γύρο, μέχρις ότου, να αντικατασταθούν και τα τέσσερα ελαστικά, παρέχοντάς στο Kazuki με το # 8 TS050 HYBRID ένα ανέλπιστο προβάδισμα.

To αυτοκίνητο με τον αριθμό # 7 είχε ξεκινήσει τον αγώνα από την pole position με τον γρηγορότερο προκριματικό γύρο του Kamui, και με το # 8 να εκκινεί ακριβώς από πίσω του. Αυτό έθεσε τη σκηνή για μια συναρπαστική και στενή μάχη για τη συνολική νίκη μεταξύ των δύο 1,000PS TS050 HYBRIDs.

Μετά από 12 ώρες τα δύο TOYOTA είχαν μια διαφορά 8,6 δευτερολέπτων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το # 7 κατέλαβε ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα, καθώς το # 8 αντιμετώπισε αεροδυναμική ανισορροπία. Αυτό προκλήθηκε από τη ζημιά του αμαξώματος λόγω των δυσκολιών του σκληρού, flat-out διαγωνισμού, αν και τα αυτοκίνητα ήταν πάντα στον ίδιο γύρο.

Καθώς πλησίαζαν οι τελευταίες ώρες του αγώνα, η διαφορά παρέμενε σχετικά σταθερή – γύρω στα δύο λεπτά –  και τα 2 πληρώματα εστίασαν την προσοχή τους στον ασφαλή τερματισμό των αυτοκινήτων. Όλα κυλούσαν ομαλά  μέχρις ότου το # 7 βίωσε τα δραματικά γεγονότα και ο Kazuki να πάρει το προβάδισμα με λιγότερο από μία ώρα να απομένει μέχρι το τέλος του αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το πλήρωμα του # 7 TS050 HYBRID είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, έχοντας θέσει τον ταχύτερο χρόνο όλων των εποχών σε αγώνα Le Mans για την ολοκλήρωση ενός γύρου σε μόλις 3 λεπτά και 17.297 δευτερόλεπτα!!! Ο Kazuki έγινε ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής από την Ιαπωνία και ο Fernando είναι ο δεύτερος οδηγός που κερδίζει τίτλους στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, σε δύο διαφορετικούς κλάδους, έχοντας προηγουμένως στεφθεί πρωταθλητής της Formula 1.

www.toyota.com.cy