Η εφ. «Le Monde» κάνει εκτενές ρεπορτάζ για την πολιτογράφηση απατεώνων 

Μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να θεωρεί ότι το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων συζητείται μόνο στην Κύπρο, αλλά η μεγαλύτερη γαλλική εφημερίδα, η «Le Monde», κάνει εκτενές ρεπορτάζ για την πολιτογράφηση απατεώνων από την Κύπρο και για όλα όσα συμβαίνουν με το επενδυτικό πρόγραμμα μετά που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα το σχετικό δημοσίευμα ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, κα Γιούροβα, σχολιάζοντας ότι «η φορολογική απάτη και η διαφθορά μπορούν να εξαπλωθούν λόγω έλλειψης διαφάνειας όσον αφορά την εφαρμογή των προγραμμάτων χορήγησης “χρυσών” διαβατηρίων στους επενδυτές».

Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ πάλι δεν αναγνωρίζουν το μέγεθος του διεθνούς διασυρμού της χώρας από τη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων που στήθηκε επί ημερών τους, τότε τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά.

Σημειώνεται μάλιστα ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής αντί να απαντήσει γι’ αυτά όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο, «με εκνευρισμό» προσπάθησε να μετατοπίσει τη συζήτηση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Μ’ αυτό τον τρόπο ο Υπουργός άφησε εκτεθειμένη την Κύπρο. Η βαριά σκιά της πρωτοφανούς αύξησης της διαφθοράς στη χώρα μας είναι το αδιαμφισβήτητο «επίτευγμα» της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (απάντησε μόνο στο ΑΚΕΛ ενώ για τις ίδιες επικρίσεις από πλευράς του ΔΗΚΟ δεν απάντησε) μίλησε για «μηδενισμό» από πλευράς του ΑΚΕΛ, ενώ την ίδια ώρα ανέφερε ότι «δεν διστάσαμε να παραδεχθούμε πως υπήρξαν κενά στους ελέγχους κατά τα πρώτα στάδια του προγράμματος επενδύσεων, με αποτέλεσμα να διαπραχθούν περιορισμένα λάθη».