Λευκωσία – Λάρνακα σε ένα δευτερόλεπτο, τόση είναι η ταχύτητα των Περσείδων

Με ταχύτητες που θα πλησιάζουν τα 60 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο θα πέφτουν οι Περσείδες το βράδυ της 12ης Αυγούστου, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στο νυχτερινό ουρανό που θα είναι ορατό με γυμνό οφθαλμό σε σκοτεινές περιοχές.

Ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η καλύτερη ημέρα παρακολούθησης των διάττοντων αυτών αστέρων είναι η Τετάρτη 12 Αυγούστου, όπου θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων και τα μετέωρα “θα αναπτύξουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο, δηλαδή όπως να διανύουν την απόσταση Λευκωσία –Λάρνακα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο”.

Το φαινόμενο των Περσείδων άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2015 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2015.

Η 12η Αυγούστου θα είναι ασέληνος και η θέαση των διαττόντων αστέρων αναμένεται να είναι εξαιρετική. Αναμένεται ότι εκείνο το βράδυ θα πέφτουν περίπου 100 `αστέρια` την ώρα.

Τί είναι οι Περσείδες

Οι Περσείδες είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και 2,000 χρόνια και σχετίζεται με τον κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο διάρκειας 133 χρόνια. Ο κομήτης αυτός θεωρείται τόσο μεγάλος, όσο και εκείνος που προσέκρουσε πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια στη Γη και, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, ήταν υπεύθυνος για τον αφανισμό των δεινοσαύρων.

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, η Γη περνά από ένα σύννεφο της τροχιάς του Κομήτη που αποτελείται από πάγο και σκόνη ηλικίας πέραν των 1,000 ετών. Αυτά τα σωματίδια “καίγονται“ στην ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα διαττόντων αστέρων.

Ονομάζονται “πεφταστέρια“ γιατί δίνουν την εντύπωση ότι πέφτουν από τον ουρανό. Επίσης, τους δόθηκε η ονομασία Περσείδες γιατί φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.

“Από την 17η Ιουλίου η τροχιά της Γης διασχίζει μια περιοχή την οποία διάσχισε στο παρελθόν ο Κομήτης 109P/Swift-Tuttle, ο οποίος εγκατάλειψε πολλά υπολείμματα στην τροχιά του. Ο κομήτης είναι εκ φύσεως καταδικασμένος να χάνει στα ταξίδια του το υλικό του. Υλικό το οποίο το αφήνει στο διάβα του σαν να θέλει να αφήνει τα ίχνη του από όπου περνά. Αυτά τα εκατομμύρια ίχνη κόκκων σκόνης διάφορων μεγεθών συναντά η Γη στην τροχιά της και λόγω της βαρύτητας που ασκεί αρχίζει να τα απορροφά εντός της ατμόσφαιράς της”, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φάκας.

Εξήγησε παράλληλα ότι τα μετέωρα αυτά, όπως ονομάζονται, “αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον ουρανό δημιουργώντας αυτή την υπεροχή φωτεινή γραμμή και σύμφωνα με την σοφία του λαού το γνωστό πεφταστέρι”.

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ, “κάποια εξ αυτών, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, μπορεί να καταφέρουν να φθάσουν έως και την επιφάνεια της Γης χωρίς να εξαϋλωθούν πλήρως. Αυτά ονομάζονται μετεωρίτες, σε αντίθεση με τους διάττοντες αστέρες που όπως προανέφερα ονομάζονται τα σώματα που εξαϋλώνονται πλήρως στον ουρανό. Οι διάττοντες αστέρες εάν δημιουργήσουν μεγάλη λάμψη ονομάζονται και βολίδες”.
Πού να απολαύσετε το φαινόμενο

Το ακτινοβόλο σημείο θα ευρίσκεται στο βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ όπου βρίσκεται και ο αστερισμός του Περσέα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.

Με την ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα θα μεταφέρουν και φέτος το αστρονομικό τηλεσκόπιό τους, στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας, την Τετάρτη το βράδυ 12 Αυγούστου 2015, ώρα 9:00μ.μ. – 11:30μ.μ και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν για να απολαύσουν και τις Περσείδες αλλά για να θαυμάσουν και άλλα ουράνια σώματα.

Τι είναι οι κομήτες

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα που αποτελούνται από τον πυρήνα, ο οποίος είναι το λαμπρότερο τμήμα του και έχει όψη αστέρος, την κόμη, η οποία έχει νεφελώδη όψη και περιβάλλει τον πυρήνα, και την ουρά, η οποία και αποτελεί επιμήκη προέκταση της κόμης.

Ο πυρήνας και η κόμη συγκροτούν την κεφαλή του κομήτη. Μερικοί κομήτες παρουσιάζουν πολλές ουρές δύο έως έξι. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα. Κομήτης σήμαινε εκείνος που άφηνε μακριά μαλλιά, ο «καρηκομόων».

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα τεράστιων διαστάσεων. Μόνο η κεφαλή τους έχει συνήθως το μέγεθος της Γης ή είναι κατά 10 φορές μεγαλύτερη από τη Γη.

Όταν οι κομήτες φαίνονται με γυμνό οφθαλμό, έχουν συνήθως μήκος ουράς από 10 εκατομμύρια χιλιόμετρα και άνω.
Θεωρία της πανσπερμίας

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα ακόμη ανεξερεύνητα. Ωστόσο, η σημασία τους είναι μεγάλη καθώς εκτιμάται ότι ευθύνονται για την ανάπτυξη της ζωής στη Γη.

Η λεγόμενη “θεωρία της πανσπερμίας”, η οποία αναφέρει ότι η ζωή προήλθε από στοιχεία που μετέφεραν στη Γη ουράνια σώματα όπως οι κομήτες, έχει τις ρίζες της στον Έλληνα φιλόσοφο του 5ου αιώνα πΧ Αναξαγόρα.

Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko με την προσεδάφιση του σκάφους “Φιλαί” φιλοδοξεί να απαντήσει ακριβώς σε αυτό το ερώτημα, εάν δηλαδή η ζωή στον πλανήτη μας προήλθε από έναν `πατέρα – κομήτη`.

Και όπως φαίνεται η θεωρία θα επιβεβαιωθεί καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε ο εντοπισμός οργανικών στοιχείων, που αποτελούν θεμέλιους λίθους της ζωής, στα δεδομένα που συνέλεξαν τα δέκα όργανα του ρομπότ «Φίλαι».

Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει τη θεωρία της πανσπερμίας και λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις καθώς οι σπόροι που μεταφέρθηκαν στη Γη πολύ πιθανόν να έχουν μεταφερθεί και σε άλλους πλανήτες αυξάνοντας τις πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών στο αχανές μας σύμπαν.

KYΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy