Λεφτά για λίγους

Λεφτά υπάρχουν για να αλλάζει η κυβέρνηση τις λιμουζίνες των κρατικών αξιωματούχων κάθε 3-4 χρόνια, γιατί, «σύμφωνα με μελέτες», έχουν πολλά έξοδα. Οι ίδιοι που το 2014 έστηναν παράσταση έξω από τη Βουλή για ένα αυτοκίνητο του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια. Και λαϊκιστές και αχρείοι.

Λεφτά υπάρχουν για το τζετ. Για να μπαίνουν σε αυτό, γαμπροί, κόρες και προεδρικοί παρατρεχάμενοι και να ταξιδεύουν γκλαμουράτα, από τις Σεϊχέλες μέχρι τη Νέα Υόρκη. Λεφτά υπάρχουν για να δίνονται χωρίς έλεγχο επιχορηγήσεις εκατομμυρίων σε ανεκδιήγητες τριτοδεύτερες b-movie ταινίες της αρπαχτής, που στο τέλος της ημέρας η επιχορήγηση που τους δίνουμε θα είναι μακράν μεγαλύτερη των εισπράξεών τους στις αίθουσες –αν παιχτούν ποτέ σε αίθουσες. Απλά επειδή κάποιοι την είδαν Hollywood! Λεφτά υπάρχουν για νέο κτίριο της Βουλής «για να μην ντρέπεται» ο κύριος Συλλούρης μας όταν υποδέχεται, λέει, τους ξένους του. Λες και δεν υπάρχουν χίλιοι και βάλε άλλοι λόγοι να ντρεπόμαστε σε αυτό τον τόπο. Του κ. Συλλούρη συμπεριλαμβανομένου. Λεφτά (και μπόλικα μάλιστα) υπάρχουν για συμβούλους.

Πολλούς συμβούλους. Συμβούλους σε Προεδρικό, σε Υπουργεία, σε Επιτροπάτα. Συμβούλους τους οποίους η περιγραφή εργασίας συνοψίζεται στο να κάνουν αραιά και πού κανένα αποτυχημένο τουίτ, σαν κι αυτά του Βίκτωρα. Λεφτά υπάρχουν για να στέλνουν την Αστυνομία, τη ΜΜΑΔ και την Εθνική Φρουρά στο κέντρο της Λευκωσίας για να πατάξουν τάχα την εγκληματικότητα, καλλιεργώντας έτσι την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Λεφτά υπάρχουν για να μπορεί ο Χάρης να πανηγυρίζει για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς τη στιγμή που είμαστε πρωταθλητές στην κοινωνική ανισότητα, την υποαπασχόληση και τους χαμηλούς μισθούς.

Ο Χάρης, που αντί να δικάζεται κι αυτός κι οι κολλητοί του για το έγκλημα του Συνεργατισμού, μας κουνά φεύγοντας το δάχτυλο, με ύφος χιλίων καρδιναλίων. Λεφτά όμως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ για τη δημιουργία Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων. Μιας Υπηρεσίας, η δημιουργία της οποίας συζητείται δύο και βάλε χρόνια και πηγαινοέρχεται στη Βουλή σαν μπαλάκι. Μιας Υπηρεσίας, τη σύσταση της οποίας στην πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό όχι απλά σταύρωσαν, αλλά αφαίρεσαν εντελώς από τον προϋπολογισμό: Δημοκρατικός Συναγερμός, Δημοκρατικό Κόμμα, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και φυσικά το ΕΛΑΜ, το ακροδεξιό αυτό μόρφωμα που το παίζει αντισυστημικό, αλλά αποτελεί τον πιο πιστό υπηρέτη του συστήματος. Υπάρχει φυσικά λόγος. Γιατί μιλούμε για μια υπηρεσία που θα στόχευε μέσα από τους επιθεωρητές της στην καταπολέμηση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας. Θα στόχευε δηλαδή στα «μαύρα». Θα στόχευε στην ανασφάλιστη εργασία. Στην παρανομία.

[yarpp]

Στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Θα στόχευε στην εξασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας για τους εργαζομένους. Στα θέματα ασφάλειας και υγείας, στα εργατικά ατυχήματα και ενίοτε εγκλήματα. Στα θέματα ίσων αμοιβών ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Μιας υπηρεσίας, της οποίας οι επιθεωρητές, με αυξημένα καθήκοντα και αρμοδιότητες μέσα από 28 νομοθεσίες, θα είχαν την ευχέρεια να ασκήσουν πραγματικό έλεγχο αλλά και να επιβάλουν ποινές, στους εργοδότες που παρανομούν.

Ένα «μπράβο» όμως για την αθλιότητα αυτή, αξίζει και στην ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ κι όλο το μεγαλοεργοδοτικό συνάφι. Οι οποίοι διά μέσου των πολιτικών τους μπάτλερ μας απέδειξαν για ακόμα μια φορά, όπως και στο παρελθόν άλλωστε, ποιος πραγματικά κυβερνά αυτό τον τόπο. Από την άλλη, αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Το πρόβλημα είναι με αυτούς που τους υπηρετούν.

 

Υ.Γ.: • Αλήθεια, είναι κάποιος που μπορεί να πιστεύει ακόμα ότι είναι όλοι οι ίδιοι;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy