Λεφτά… υπάρχουν: «Κατά χάριν» και «έκτακτες» χορηγίες της κυβέρνησης για να παρακάμπτει τη Βουλή

Η Βουλή απέρριψε το αίτημα, αλλά η κυβέρνηση έδωσε «κατά χάριν» χορηγία από άλλο κονδύλι

Με το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου μοιάζουν οι πρακτικές τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση στις περιπτώσεις της παραχώρησης «κατά χάριν» χορηγιών.

Σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 2020 δόθηκαν 34,7, εκατ. ευρώ σε κατά χάριν χορηγίες, αλλά «μόνο 654.750 ευρώ παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο των εισηγήσεων της Επιτροπής Παρακολούθησης Ανθρωπιστικών Ζητημάτων. Το υπόλοιπο ποσό», προστίθεται, «παραχωρήθηκε ως οικονομική βοήθεια για διάφορους άλλους σκοπούς».

Σύμφωνα με την έκθεση, έγινε έλεγχος σε επτά περιπτώσεις παραχώρησης κατά χάριν οικονομικής βοήθειας για πληρωμές οφειλών προς το κράτος και διαπιστώθηκε ότι οι πέντε αφορούσαν σε εξόφληση οφειλής Φ.Π.Α., η μία σε εξόφληση οφειλής προς το Τελωνείο και η άλλη σε εξόφληση οφειλής προς την Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων (ΥΧΕ).

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κάλυψη ποσού ύψους 1,6 εκατ. ευρώ που αφορά σε μέρος του οφειλόμενου Φ.Π.Α. από την Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) για τις κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση νηπιαγωγείων, στέγης ηλικιωμένων και ανακαίνισης των κεντρικών γραφείων, τα οποία ανεγέρθηκαν κυρίως σε κρατική γη.

Όπως αναφέρεται, «η Βουλή απέρριψε» το συγκεκριμένο αίτημα, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών «για να παρακάμψει το πρόβλημα που προέκυψε αποφάσισε να παραχωρήσει την κατά χάριν χορηγία από το κονδύλι της Διοίκησης του Υπουργείου Οικονομικών “Έκτακτες χορηγίες”, για το οποίο δεν απαιτείτο αποδέσμευση».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία χαρακτηρίζει «ανεπίτρεπτη» την ενέργεια της κυβέρνησης, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «καταστρατηγεί την αρχή της διαφάνειας και την αρχή της ισότητας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy