Λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο για σανό…

Του Τάσου Περδίου

 

Την περασμένη Δευτέρα, ένας σημαντικός άνθρωπος για τα κοινά της Κύπρου περιέγραψε στον «Άστρα» μια δραματική κατάσταση στη Λεμεσό λόγω της ακρίβειας και του ύψους των ενοικίων, μιλώντας για άπορους και φοιτητές που καταφεύγουν στη Μητρόπολη Λεμεσού για να βρουν φαγητό. Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι στέλεχος του ΑΚΕΛ ούτε ταγμένος αντίπαλος της κυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, από αυτούς που κάποτε ο ίδιος ο Πρόεδρος αποκαλούσε «μηδενικά». Ήταν ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ο οποίος, αν μη τι άλλο, δεν φημίζεται για τη συμπάθειά του προς την Αριστερά και δεν είχε κανένα πολιτικό κίνητρο να χύσει νερό στο μύλο της αντιπολίτευσης. Πολύ απλά είπε την αλήθεια, ίσως για να προσθέσει μετά ότι η Μητρόπολη βοηθά όσους έχουν ανάγκη, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

Την προηγούμενη μέρα, στο κυριακάτικο φύλλο της «Χαραυγής» της 9ης Οκτωβρίου 2022, ο συνάδελφος Κωνσταντίνος Ζαχαρίου δημοσίευσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Τα golden boys της κρατικής μηχανής σε μισθούς και επιδόματα» στο οποίο παρέθετε τα στοιχεία για τα εξωφρενικά χρήματα που κερδίζουν οι πιο υψηλόβαθμοι κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι.

Στο ρεπορτάζ υπήρχε όμως και μια παράγραφος στην οποία ο συνάδελφος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δαπανήσει 1,5 εκατομμύρια ευρώ για νέα γραφεία επιτρόπων και συμβούλων στο Προεδρικό. «Ο λόφος του Προεδρικού δεν χωράει πλέον τους πολλούς επιτρόπους και συμβούλους που μάζεψε η κυβέρνηση. Έτσι, στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2023 έβαλαν κονδύλια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για ανέγερση νέων γραφείων και ανακαίνιση υφιστάμενων», έγραψε συγκεκριμένα.

Την περασμένη Δευτέρα, λίγο μετά τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Αθανάσιου, το ΑΚΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση του επικεφαλής του τομέα οικονομίας του κόμματος στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους δείχνουν ότι την ώρα που οι τσέπες της κοινωνίας αδειάζουν από την ακρίβεια, τα δημόσια ταμεία φουσκώνουν με αυξημένα έσοδα. Η κυβέρνηση έβαλε στο ταμείο της 1 δις ευρώ περισσότερα έσοδα σε σχέση με πέρσι, αλλά αντί να στηρίξει την κοινωνία, επιβεβαιώνει την πολιτική που ακολουθεί πιστά δέκα χρόνια τώρα. Μια πολιτική κοινωνικά ανάλγητη, προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

Η κατάσταση κάτω στην κοινωνία βοά πια ότι έχουμε την πιο αναίσθητη, ανάλγητη, κυνική, απεχθή κυβέρνηση που είχε ποτέ αυτός ο τόπος από την ίδρυση της Δημοκρατίας. Υπάρχει τόσο χαώδης ανισότητα μεταξύ των πολύ λίγων της οικονομικής ελίτ και των ολοένα και αυξανόμενων πολλών που πέφτουν σε κατάσταση ανέχειας, που πρέπει να είσαι τυφλός για να μη βλέπεις τη φτώχεια που εξαπλώνεται όπως τον κορονοϊό στην κορύφωσή του. Τυφλός, ή της φάρας του Αναστασιάδη, του Αβέρωφ και του Χριστοδουλίδη. Που τα βλέπουν όλα καλά και θέλουν να συνεχίσουν αυτό το θεάρεστο έργο. Της φάρας μιας κυβέρνησης, η οποία την ώρα που υπάρχει ανέχεια και δυστυχία αποταμιεύει εκατομμύρια επί εκατομμυρίων. Με τα οποία μπορεί άμεσα να δώσει φαΐ στον κόσμο. Αλλά τα μαζεύει για να πληρώνει για να προσφέρει σανό στον κόσμο. Τόσο αισχροί είναι…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.