Λείπει το όραμα για στήριξη της Δημόσιας Υγείας

Της Σταυρούλας Χατζηγιάννη*

Από τον προϋπολογισµό του Υπουργείου Υγείας λείπει το όραµα και η στόχευση στην αναβάθµιση της παρεχόµενης ιατρικής φροντίδας. Στον κρατικό προϋπολογισµό του Υπουργείου Υγείας για το 2023 που έχουµε ενώπιόν µας αντανακλάται η φιλοσοφία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-∆ΗΣΥ για τη Δηµόσια Υγεία. Συναντούµε και πάλι περικοπές στη χρηµατοδότηση στις αναπτυξιακές δαπάνες. Φέτος κατά ένα εκατοµµύριο ευρώ µεγαλύτερες από το 2022.

Η πανδηµία αλλά και η αδιαφορία της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τα δηµόσια νοσηλευτήρια, να τα στελεχώσει και να διασφαλίσει ότι θα γίνει πραγµατική αυτονόµηση αλλά και εκσυγχρονισµός, έχουν φέρει τα δηµόσια νοσηλευτήρια σε πάρα πολύ δυσµενή θέση. Από ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήµατος Υγείας έχουν καταλήξει ο φτωχός συγγενής και η κραυγή αγωνίας όλων των λειτουργών των δηµοσίων νοσηλευτηρίων πάει σε ώτα µη ακουόντων.

Ευάλωτες οµάδες πληθυσµού, όπως οι ψυχικά ασθενείς, αφήνονται παραµεληµένες. Το Νοσοκοµείο Αθαλάσσας είναι πέραν από υπερπλήρες. Το νέο κτίριο του Νοσοκοµείου Αθαλάσσας πέρασε από χίλια µύρια κύµατα για να ξεκινήσει, παρόλες τις υποσχέσεις του Νίκου Αναστασιάδη εδώ και χρόνια. Οι φυλακισµένοι έµειναν χωρίς ψυχίατρο. Ευαισθησία από την τωρινή κυβέρνηση µηδέν. Το νέο κτίριο του Γενικού Χηµείου παραµένει ακόµα ένα «θα».

Ένα νέο περιβάλλον φαίνεται να δηµιουργείται στον τοµέα της Υγείας µε την πώληση δύο µεγάλων ιδιωτικών νοσοκοµείων σε ξένο επενδυτικό ταµείο. Η δηµιουργία µονοπωλίων ή ολιγοπωλίων στον τοµέα της Υγείας, µε έναν εξασθενηµένο και όχι τόσο ανταγωνιστικό δηµόσιο τοµέα, δεν είναι προς όφελος των πολιτών, και ιδιαίτερα των ασθενών και του Γενικού Συστήµατος Υγείας.

Τρανταχτή ένδειξη των ελλειµµατικών πολιτικών αυτής της 10ετούς διακυβέρνησης στον τοµέα της ∆ηµόσιας Υγείας και δη της προσπάθειας για αυτοδιοίκηση και αυτονόµηση των δηµοσίων νοσηλευτηρίων είναι το νέο µέτωπο που άνοιξε ο Υπουργός Υγείας µε τους γιατρούς του ΟΚΥπΥ και τον ίδιο τον Οργανισµό, στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισµού, βγάζοντας στην ουσία την ουρά του έξω και αποποιούµενος τις ευθύνες του ιδίου του Υπουργείου Υγείας για την όλη κατάσταση.

Ως ΑΚΕΛ, θα είµαστε πάντα φρουροί στη διαφύλαξη του δικαιώµατος των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Στη διασφάλιση της συνέχισης του ΓεΣΥ µε το χαρακτήρα που έχει ξεκινήσει και την προστασία του από κάθε είδους επιβουλές για τουµπάρισµα ή αλλαγή του σε πολυασφαλιστικό αλλά και από κάθε είδους εκµετάλλευση και κατάχρηση.

Μόνη µας ελπίδα µετά από 10 πέτρινα χρόνια διακυβέρνησης ∆ΗΣΥ-Αναστασιάδη είναι η αλλαγή της διακυβέρνησης του τόπου, µε έναν Πρόεδρο ευαίσθητο στον πόνο των ανθρώπων, υπερασπιστή του ΓεΣΥ και των ευάλωτων οµάδων του πληθυσµού όπως είναι οι ασθενείς. Η µόνη µας ελπίδα είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Αντρέας Μαυρογιάννης.

* Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.