Ακυρώνονται χειρουργεία, υπολειτουργεί η εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Λάρνακας

Λειψά χειρουργεία και λειψή εντατική στο νοσοκομείο ΛάρνακαςΣοβαρότατα προβλήματα με τα χειρουργεία και τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης συνεχίζει ν’ αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας ένεκα της υποστελέχωσης σε αναισθησιολόγους.

Το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί με τα δύο τρίτα του αριθμού απαραίτητων αναισθησιολόγων αφού στο δυναμικό του τμήματος παραμένουν τέσσερις γιατροί – αναισθησιολόγοι συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας, ενώ για να καλύπτονται οι ανάγκες απαιτούνται τουλάχιστον έξι. Αποτέλεσμα τούτου είναι να ακυρώνονται χειρουργεία, αλλά και να υπολειτουργεί η Εντατική σε βαθμό που, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, μετά τις 3 το απόγευμα όταν λήγει η βάρδια του επί καθήκοντι αναισθησιολόγου, στην ουσία παύει να λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης.

Το πρόβλημα υφίσταται τους τελευταίους 6-8 μήνες, μετά τις παραιτήσεις μελών του συγκεκριμένου τμήματος. Όπως ανέφερε πρόσφατα με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, έχουν προσληφθεί 2 αναισθησιολόγοι για να προστεθούν στο δυναμικό του τμήματος ώστε να επανέλθει η ομαλότητα, αλλά οι γιατροί αυτοί δεν έχουν αναλάβει ακόμα καθήκοντα. Ως εκ τούτου, τα προβλήματα παραμένουν και είναι εξαιρετικά σοβαρής μορφής από τη στιγμή που αφορούν χειρουργεία και την εντατική.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ επανέλαβε χθες στην εφημερίδα μας ότι έχουν προσληφθεί δύο νέοι αναισθησιολόγοι και γίνεται προσπάθεια να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες για να ενταχθούν στο δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Μέχρι να γίνει αυτό, πρόσθεσε, γίνεται προσπάθεια να μετακινηθεί ένας αναισθησιολόγος για να καλυφθεί μερικώς το κενό.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε πρόσφατα και από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η οποία έκανε λόγο για έλλειψη αναισθησιολόγων και προβλήματα στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας που δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Τάσος Περδίος