Λειτουργικό πλαίσιο εκποιήσεων θέλει το Υπουργείο Οικονομικών

 Ανισορροπίες στην Οικονομία και τρωτά σημεία το ψηλό δημόσιο χρέος και ΜΕΔ

 

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της οικονομίας, αποτελεί το ψηλό απόθεμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και η διαχείρισή τους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο υποστηρίζει ότι με ένα «σωστό πλαίσιο εκποιήσεων» θα υπάρξει ενθάρρυνση δανειοληπτών για την αναδιάρθρωση των δανείων τους».

Το Υπουργείο παραδέχεται ότι «η οικονομία της Κύπρου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανισορροπίες, κάτι που διαπιστώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,η οποία σημειώνει ότι «μεταξύ των τρωτών σημείων της κυπριακής οικονομίας είναι το ψηλό ιδιωτικό χρέος περιλαμβανομένων των Mη Εξυπηρετούμενων Δανείων».

Για υποβοήθηση των ευάλωτων νοικοκυριών που κατέχουν ΜΕΔ με υποθήκη την πρώτη κατοικία, το Υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι έχουν ήδη εκπονηθεί τρία κυβερνητικά Σχέδια (Εστία, Οικία, Σχέδια Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών), αλλά λέει ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση, αφού η συμμετοχή των δικαιούχων έφθασε μόνο περίπου 50-60%. Γίνεται επίσης αναφορά για το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, το οποίο βρίσκεται στην τελική διαδικασία για έγκριση του μέτρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει επίσης ότι υπήρξε συναίνεση σε δύο προτάσεις νόμου, οι οποίες προάγουν τη διαφάνεια κατά τη διαδικασία εκποίησης και εξισορροπούν τη θέση δανειολήπτη έναντι πιστωτή κατά την ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους, όταν το ακίνητο είναι κύρια κατοικία και επαγγελματική στέγη. Άλλες προτάσεις για διαφοροποιήσεις του πλαισίου εκποιήσεων με παύση της διαδικασίας εκποίησης μέσω προσφυγής σε δικαστήριο, αντιμετωπίζουν, όπως υποστηρίζει το Υπ. Οικονομικών, μονοδιάστατα το πρόβλημα των ΜΕΔ και δεν θα βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική συμπεριφορά και νοοτροπία των πολιτών, και θα συνεισφέρουν στην επιδείνωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας. Η εισαγωγή νομοθετικών κωλυμάτων που αποδυναμώνουν τη διαδικασία εκποίησης, καταλήγει, έχουν ως αποτέλεσμα τον εκφυλισμό της αξίας των εξασφαλίσεων οδηγώντας σε αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και αποδυνάμωση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και σε κλυδωνισμούς!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy