Λεκτική αλλά και σωματική βία δέχονται οι εκπαιδευτικοί

Ο Υπουργός παραπέμπει τη Βουλή σε έρευνα που έγινε το... 2010-2011!

Η τελευταία έρευνα για τη βία στα σχολεία έγινε πριν από οκτώ ολόκληρα χρόνια και τα στοιχεία δεν έχουν έκτοτε επικαιροποιηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 – 2011 που δίνει ο Υπουργός Παιδείας σε ερώτηση του βουλευτή Κ. Χατζηγιάννη, η λεκτική βία είναι η κυρίαρχη μορφή βίας που δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί ότι υφίστανται στο σχολείο. 42% των καθηγητών και 28% των δασκάλων δηλώνουν ότι δέχθηκαν προσβολές με βρισιές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 2,4% των εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης δήλωσαν ότι θυματοποιούνται συστηματικά με αυτή τη συμπεριφορά.

Στη Δημοτική Εκπαίδευση τα ποσοστά συστηματικής θυματοποίησης με αυτή τη μορφή βίας είναι πιο χαμηλά. Σε ό,τι αφορά τη σωματική βία εναντίον των εκπαιδευτικών, 7% των εκπαιδευτικών Δημοτικής και 6% Μέσης δήλωσαν ότι δέχθηκαν βίαιο κτύπημα. 3,5% των εκπαιδευτικών Δημοτικής και 1.3% Μέσης δήλωσαν ότι δέχτηκαν χτύπημα με γροθιά ή και κλοτσιά. Βία με επιθετικό αντικείμενο δέχθηκαν 1,1% και 1,5%, αντίστοιχα. Η σωματική βία, ως συστηματική μορφή βίας, δηλαδή δέκα φορές και πάνω κατά τη διάρκεια του χρόνου, εκδηλώθηκε στο ποσοστό του 1%.

Επίσης, 9,3% των δασκάλων και 4,6% των καθηγητών δηλώνουν ότι υπήρξαν θύματα περιθωριοποίησης/αποκλεισμού κυρίως από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και τη διευθυντή ομάδα. Οι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων αναφέρουν ως κυριότερη αιτία περιθωριοποίησής τους κυρίως επαγγελματικούς λόγους. Τα στοιχεία που παρατίθενται προφανώς δεν ισχύουν σήμερα, αφού η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην προς το χειρότερο και η έρευνα χρήζει επικαιροποίησης.

Σπύρος Σωτηρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.