Λεμεσός: «Αναβάθμιση» ζωολογικού κήπου με δαπάνες πολλών εκατομμυρίων

Ερωτηματικά και διαμαρτυρίες προκαλεί η «αναβάθμιση» και οι εξαγγελίες για περαιτέρω εμπλουτισμό με δαπάνες πολλών εκατομμυρίων


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΈνα ενυδρείο δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη στον Ζωολογικό Κήπο

 

Είναι γενικά παραδεκτό ότι την εποχή που δημιουργήθηκε ο Ζωολογικός Κήπος της Λεμεσού, πριν από πολλές δεκαετίες, αποτέλεσε μια πρωτοπορία και λειτούργησε σαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την πόλη, αφού, εκτός των άλλων, συνιστούσε ένα τουριστικό αξιοθέατο. Μάλιστα εμπλουτίστηκε κατά καιρούς και με άγρια ζώα από την Αφρική και άλλες ηπείρους που τον έκαναν ακόμα πιο ελκυστικό. Βέβαια στην πορεία, λόγω περιορισμένου χώρου και άλλων συνθηκών, οι δημοτικές Αρχές τον συμμάζεψαν, φιλοξενώντας μόνο μικρά ζώα και κυρίως από την κυπριακή πανίδα.

Να σημειωθεί ότι διαχρονικά διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις και άλλοι οργανωμένοι φορείς επέκριναν την ύπαρξη του Ζωολογικού στο χώρο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσε, ενώ κάποιοι ζητούσαν και το οριστικό κλείσιμό του, κάτι όμως που δεν έχει γίνει. Αντίθετα, πριν από λίγες μέρες και με δεδομένα αρκετά προβλήματα που υπάρχουν, ο δήμος εγκαινίασε τη λειτουργία ενυδρείου σε έκταση 80 τ.μ. με ψάρια του Αμαζονίου και άλλα είδη. Το κόστος για το ενυδρείο ανήλθε στις 350.000 ευρώ, το οποίο, όπως αναφέρεται, καλύφθηκε από δωρεές.

Κατά την τέλεση των εγκαινίων ο δήμαρχος ανέφερε ότι το ενυδρείο αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για ενίσχυση και αναβάθμιση του Ζωολογικού και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την προσθήκη νέων ζώων (λεμούριους, ακανθόχοιρους και στρουθοκάμηλους), σε πρώτη φάση, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση εξασφάλισης επιπρόσθετων ζώων.

Ο κ. Νικολαΐδης ανακοίνωσε και επιπλέον «αναβάθμιση» του κήπου, κάνοντας λόγο για «βοτανικό κήπο, θερμοκήπιο τροπικών φυτών, κήπους και γαλαρίες με κάκτους και αναρριχητικά φυτά, γραμμική άβαθη λίμνη με χρυσόψαρα, μικρά τεχνητά νησάκια με φυτά και υδρόβια φυτά». Εξαγγελίες με τις οποίες επιχειρείται να δεσμευτούν και τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια ότι θα συνεχίσουν τις δικές του επιλογές.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το όλο έργο, του οποίου το συνολικό κόστος θα υπερβεί τα 10 εκατομμύρια ευρώ, θα γίνει σταδιακά και αναμένεται το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να υλοποιεί και ένα τμήμα της αναβάθμισης κάθε χρόνο με τα ανάλογα κονδύλια στον κάθε ετήσιο προϋπολογισμό».

Αυτή η κίνηση του δήμου όχι μόνο δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά, αλλά έχει προκαλέσει και διαμαρτυρίες. Κι αυτό επειδή θεωρείται αδιανόητο να προχωρεί ο δήμος σε εμπλουτισμό του κήπου με επιπλέον ζώα, χωρίς προηγουμένως να μεριμνά για την επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων, όπως η καθαριότητα και η φροντίδα των χώρων και των ζώων, ώστε να μην παρατηρείται τουλάχιστον η δυσωδία που υπάρχει, ιδιαιτέρα μετά από βροχή.

Ο κόσμος όμως εκφράζει και την έντονη δυσαρέσκειά του για το ότι εδώ και πολλούς μήνες παραμένουν κλειστοί κάποιοι χώροι αναψυχής και εξυπηρέτησης, όπως η καφετέρια στη νότια πλευρά του Ζωολογικού Κήπου, η οποία λειτούργησε μετά από σχετικό συμβόλαιο που φαίνεται ότι δεν τηρήθηκε.

Με αυτά τα δεδομένα, η «αναβάθμιση» που επιχειρείται μόνο σκεπτικισμό και καχυποψία μπορεί να δημιουργεί στους πολίτες, ενώ δικαιολογημένα προκαλεί και τις αντιδράσεις οργανωμένων φορέων. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Επαρχιακού Γραμματέα Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων, Έτμοντ Χαγουίλα, ο οποίος, εκφράζοντας λύπη και δυσαρέσκεια που ο Δήμος Λεμεσού συνεχίζει να διατηρεί τον Ζωολογικό Κήπο και να τον επεκτείνει με την προσθήκη ενός ενυδρείου, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το Κίνημα Οικολόγων έχει προβεί σε πολλές κινητοποιήσεις και δράσεις για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων του Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού αλλά και την έντονη οσμή που παρατηρείται στη γύρω περιοχή, καλώντας τον κόσμο να αντιδράσει.

Εξάλλου, το Κόμμα για τα Ζώα, αναφερόμενο στα εγκαίνια ενυδρείου μέσα στον Ζωολογικό Κήπο, κάνει λόγο για σκάνδαλο. «Αν έχετε την εντύπωση, κ. Νικολαΐδη, ότι θα κοιμίζετε τους πολίτες με συνεχείς τάχα αναβαθμίσεις του Ζωολογικού Κήπου ξοδεύοντας εκατομμύρια, αλλά την ίδια στιγμή δεν δίνετε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν τα ζώα που πεθαίνουν μέσα στα κλουβιά και τη μιζέρια τους, τότε να είστε σίγουρος ότι θα το κάνουμε εμείς, για να γνωρίζουν και οι πολίτες τις πραγματικότητες και όχι να τυλίγετε τα θέματα της ευημερίας και προστασίας των ζώων μέσα σε ένα ωραίο περιτύλιγμα κρύβοντας κάτω από το χαλί τις πραγματικές αλήθειες…» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.