Λεμεσός: Αντιδρούν στην «Πράσινη Γειτονιά» οι κάτοικοι στον Άγιο Σπυρίδωνα

Ζητούν επανεξέταση των σχεδιασμών του δήμου και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούν οι μεικτές δραστηριότητες

 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν από τους κατοίκους της περιοχής Αγίου Σπυρίδωνα για την απόφαση του δήμου να προχωρήσει «ερήμην τους», όπως αναφέρουν, στην προώθηση όλων των διαδικασιών για τη μετατροπή της συνοικίας τους σε «Πράσινη Γειτονιά» και χωρίς να προηγηθεί μελέτη και αναζήτηση λύσεων στα ήδη σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή.

Τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες τους με την τακτική του δήμου εξέφρασαν οι κάτοικοι με σχετική μακροσκελή επιστολή τους προς τον δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη, στην οποία υποδεικνύουν ότι «θα έπρεπε να φροντίσετε να γίνει τοπικά μια ευρεία σύσκεψη ή να επισκεφτείτε εσείς προσωπικά με αριθμό δημοτικών σας σύμβουλων και να δείτε από μόνοι σας τα προβλήματα που υπάρχουν και μετά να διαβουλευθείτε με τους τεχνικούς και άλλους συμβούλους σας  εάν αυτό το έργο θα δημιουργήσει πράγματι καλύτερες συνθήκες ζωής των κατοίκων ή χειρότερες». Παραθέτουν στον κ. Νικολαΐδη με λεπτομέρειες την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και ζητούν να επανεξεταστούν οι σχεδιασμοί του δήμου.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ως εκπρόσωπος ομάδας των κατοίκων της περιοχής, ο Πάμπος Κυριάκου επισημαίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η συνοικία Αγίου Σπυρίδωνα είναι μια μεικτή βιομηχανική, βιοτεχνική και οικιστική περιοχή όπου λειτουργούν δεκάδες γκαράζ, βαφεία, ηλεκτρολόγοι και ισιωτές αυτοκίνητων αλλά και πολλά ξυλουργεία. Υπάρχουν επίσης τρία μεγάλα μπόντετ που δέχονται καθημερινά μεγάλα φορτηγά με εμπορευματοκιβώτια καθώς και δύο υπεραγορές που δέχονται καθημερινά μεγάλα και μικρά φορτηγά αυτοκίνητα για εφοδιασμό.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, σε μια μικρή σχετικά ακτίνα υπάρχουν αρκετά άλλα καταστήματα και υπηρεσίες καθώς και μεγάλες μάντρες αυτοκίνητων, οι οποίες χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια σαν χώρους στάθμευσης, ενώ λειτουργεί και βιοτεχνία η οποία προβαίνει σε καύση αποβλήτων δημιουργώντας τοξικά αέρια. Όπως αναφέρουν οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι, αρκετές φορές ζήτησαν από την Υγειονομική Υπηρεσία του δήμου να επιληφθεί του θέματος, χωρίς όμως να υπάρξει καμιά ανάληψη ευθυνών.

Στην ίδια περιοχή λειτουργεί και το 8ο Δημοτικό Σχολείο, όπου κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου δέχεται καθημερινά 100-150 αυτοκίνητα για τη μεταφορά και παραλαβή μαθητών. Δίπλα από το σχολείο υπάρχει πάρκο, στο οποίο όμως, όπως καταγγέλλουν οι γείτονες, τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός και περιποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

«Με όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα αλλά και μόνο από το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι και βιομηχανική, θα έπρεπε από μόνο του να αποτρέψει την απόφαση του δήμου για δημιουργία “Πράσινης Γειτονιάς”», αναφέρει ο Πάμπος Κυριάκου, επισημαίνοντας ότι έχει υποδειχθεί στον δήμαρχο ότι αν πραγματικά επιδιώκεται η αναμόρφωση της συνοικίας προς το καλύτερο και η μετατροπή της σε πραγματική «Πράσινη Γειτονιά», ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων, τότε θα πρέπει να γίνουν δύο βασικά πράγματα. «Το ένα είναι να αφαιρέσει ο δήμος τις άδειες αρκετών εργαστηρίων και άλλων επαγγελματικών υποστατικών που λειτουργούν ίσως παράνομα στην περιοχή και το δεύτερο και πλέον σημαντικό να λυθεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα στάθμευσης».

Τονίζεται ιδιαίτερα από τους κατοίκους η ανησυχία τους από το γεγονός ότι στα πλαίσια των σχεδίων που προωθεί ο δήμος για τη δημιουργία «Πράσινης Γειτονιάς» προβλέπονται μονοδρομήσεις και διαπλάτυνση πεζοδρομίων, κάτι που αν τελικά εφαρμοστεί, θα μετατρέψει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, σε «κόλαση την καθημερινότητα και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους που θα είναι αναγκασμένοι να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους σε μακρινή απόσταση από τα σπίτια τους».

Τις ανησυχίες των κατοίκων αλλά και τα όσα οι ίδιοι θεωρούν απαραίτητα να γίνουν για την πραγματική βελτίωση της ποιότητας της ζωής στη συνοικία τους είχε την ευκαιρία να αναλύσει και διά ζώσης στον δήμαρχο ο εκπρόσωπος της ομάδας των επηρεαζόμενων κατοίκων, σε συνάντηση που ακολούθησε της επιστολής. Όπως μας ανέφερε ο κ. Κυριάκου, «φαίνεται να αντιλήφθηκε κάποια πράγματα ο κ. Νικολαΐδης, γι’ αυτό και διευθετήθηκε επίσκεψη στην περιοχή από μηχανικό του δήμου για να δούμε από κοντά κάποια ζητήματα, με την ελπίδα ότι θα ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις και εισηγήσεις μας για το τι χρειάζεται να αλλάξει στη συνοικία του Αγίου Σπυρίδωνα».

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.