Λεμεσός: Χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική για τα επόμενα 5-10 χρόνια

Με έντονη κριτική ματιά από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Λεμεσού για το 2022

Με προβλεπόμενα έσοδα 50,5 εκ. ευρώ και δαπάνες 43,6 εκ. εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του δήμου για το 2022. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι δημοτικές ομάδες του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, οι εκπρόσωποι των οποίων τεκμηρίωσαν μέσα από τις τοποθετήσεις τους αυτή τους τη στάση, ενώ σημαντικές επισημάνσεις και επικρίσεις για τα τεκταινόμενα στο δήμο έγιναν ακόμα και από τους επικεφαλής των δημοτικών ομάδων που υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ομάδας του ΑΚΕΛ, Μιχάλης Σωκράτους, στην ομιλία του έκανε μια εκτενή αναφορά στα τρωτά που χαρακτηρίζουν διαφόρους τομείς δραστηριοτήτων του δήμου, υποδεικνύοντας ότι από τους αριθμούς που παρατίθενται στα έγγραφα δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι λειτουργοί δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την εκτίμηση των δεδομένων και των προβλέψεων για το 2021, ενώ για το 2022 αρκέστηκαν στην παράθεση κάποιων αριθμών χωρίς κριτική ανάλυση και τεκμηρίωση.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι από τον προϋπολογισμό δεν διαφαίνεται μια αναπτυξιακή στρατηγική για την πόλη των επόμενων 5-10 χρόνων και τις κατευθυντήριες γραμμές που θέτει και επιδιώκει ο δήμος, ο Μιχάλης Σωκράτους επεσήμανε το γεγονός ότι στην παρούσα θητεία δεν ξεκίνησε ούτε ένα πολεοδομικό έργο.

«Πολλές εισηγήσεις μας συμπεριλαμβάνονται κάθε χρόνο στους προϋπολογισμούς, παρ’ όλα αυτά υπάρχει αδυναμία ελέγχου της υλοποίησης του προϋπολογισμού αυτού», ανέφερε ο κ. Σωκράτους, επισημαίνοντας ότι κάποιες από τις εισηγήσεις της Ομάδας είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του δήμου, αλλά και για την ποιότητα ζωής των δημοτών, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη:

α) Συνολικού σχεδιασμού για τη διαχείριση του παραλιακού μετώπου από τις δημοτικές Αρχές και ενίσχυσης των προσφερόμενων υπηρεσιών προς επισκέπτες και λουόμενους.

β) Δημιουργίας ενιαίας διαχειριστικής επιτροπής για τους αθλητικούς χώρους που διαθέτει και συντηρεί ο δήμος, καθώς και ενίσχυσης με τεχνικούς που θα παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στο αθλητικό γραφείο.

γ) Συνολικού σχεδιασμού πάρκων, πεζόδρομων, πεζοδρομίων και άλλων υπηρεσιών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα και η χρήση από τους συνδημότες που είναι άτομα με αναπηρίες.

δ) Να ετοιμαστεί σχεδιασμός στα πρότυπα των περιβαλλοντικών γειτονιών, που να αφορά τη συνοικία της Εκάλης με προέκταση μέχρι το κλειστό στάδιο Σπύρος Κυπριανού.

ε) Να εφαρμοστεί αποφασιστικά το ΣΒΑΚ, κάτι που θα βοηθήσει και στη μείωση της πόλης μας από το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

στ) Να συντηρηθούν οι ποδηλατοδρόμοι και να επεκταθεί το δίκτυο εντός του δήμου.

ζ) Να συντηρηθούν και να δεντροφυτευτούν τα πάρκα.

η) Ο δήμος μας να ασκήσει περισσότερη πίεση προς την κυβέρνηση, έτσι ώστε να προωθηθεί άμεσα ο επανασχεδιασμός πολυσύχναστων λεωφόρων όπου παρατηρούνται ατυχήματα σε μεγάλη συχνότητα.

Υποδεικνύοντας ότι «οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, αλλά οργανισμοί δημόσιας ωφελείας και ότι δεν είναι καλή η δημοσιονομική εικόνα να παρουσιαζόμαστε με πλεονάσματα, ενώ υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες να καλύψουμε», ο επικεφαλής της ομάδας του ΑΚΕΛ εισηγήθηκε όπως τα όποια πλεονάσματα κατ’ έτος (κυρίως προκύπτουν από αδυναμία εκπλήρωσης του προϋπολογισμού) κατατίθενται κατά κύριο λόγο στο Ταμείο Συντάξεων του προσωπικού όπου ο δήμος οφείλει ένα σεβαστό ποσό και κατά δεύτερο λόγο έναντι των χρεών του δήμου στις τράπεζες.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σωκράτους αναφέρθηκε και στα φαινόμενα εγκατάλειψης και μιζέριας που παρουσιάζουν οι συνοικίες, αναφέροντας ενδεικτικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, την έλλειψη πρασίνου και καθαριότητας.

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της ομάδας του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στο επίμαχο ζήτημα της Μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι το υφιστάμενο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει χρεοκοπήσει. Εκφράζοντας έντονη ανησυχία για εκείνες τις αλλαγές που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ο Μιχάλης Σωκράτους τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις δαπάνες, διότι δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες καταστάσεις θα κληθούμε να ενσωματώσουμε ή ακόμη ποιες αρμοδιότητες του δήμου παρά τη δική μας διαφωνία θα αναγκαστούμε να εκχωρήσουμε σε άλλα διοικητικά σχήματα».

Επιβάλλεται, όπως υπέδειξε, «να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, διότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρο το 2022 χωρίς να είναι βέβαιο πότε θα επέλθει η ανάκαμψη», επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο τα απολύτως απαιτούμενα είναι το μέτρο και η αυτοσυγκράτηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy